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Dear Ms. Schultz:

You ask whether certain infOlmation is subject to required public disclosure under the
Public Infonnation Act (the "Act"), chapter 552 ofthe Govemment Code. Your request was
assigned ID# 351841.

The China Springs Independent School District (the "district"), which you represent, received
a request for several categories of infonnation pertaining to a named child. You claim that
the request is a request for production and thus is not a request for infonnation under the Act.
Alternatively, you claim that the submitted infonnation is excepted from disclosure under
section 552.1 03 ofthe Government Code. We have considered your arguments and reviewed
the submitted representative sample of infonnation. 1

We begin by addressing your claim that the present request is not a request for infonnation
under the Act. You state that discovery in a due process hearing is "limited to those specified
in the Administrative Procedure Act ("APA"), Texas Government Code, Chapter 2001 ...
[and] discovery between parties engaged in a contested case such as the one at issue here is
conducted under the Texas Rules ofCivic Procedure." You further state that because legal

'We assume that the representative sample of records submitted to this office is truly representative
of the requested records as a whole. See Open Records Decision Nos. 499 (1988), 497 (1988). This open
records letter does not reach and, therefore, does not authorize the withholding ofany other requested records
to the extent that those records contain substantially different types of infoffilation than that submitted to this
office.
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authority already exists which governs the production of documents, the request is not
subject to the Act., Section 552.0055 of the Government Code provides that "[a] subpoena
duces tecum or a request for discovery that is issued in compliance with a statute or a rule
of civil or criminal procedure is not considered to be a request for information under this
chapter." Gov't Code § 552.0055. This s~ction does not apply in all instances in which a
governmental body could have received such a subpoena or discovery request. See
Fitzgerald v. Advanced Spine Fixation Sys., Inc., 996 S.W.2d 864, 865-66 (Tex. 1999) (in
interpreting statutes, goal of discerning legislature's intent is served by beginning with
statute's plain language because it is assumed that legislature tried to say what it meant and
its words are therefore surest guide to its intent); see also City o/Fort Worth v. Cornyn, 86
S.W.3d 320, 324 (Tex. App.-Austin 2002, no pet.) (citing Sorokalit v. Rhodes, 889
S.W.2d 239, 241 (Tex.1994)) ("In applying the plain and common meaning of a statute,
[one] may not by implication enlarge the meaning of any word in the statute beyond its
ordinary meaning, especially when [one] can discern the legislative intent from a reasonable
interpretation of the statute as it is written.").

You do not assert that the request the district received is in fact a "subpoena duces tecum or
a request for discovery that is issued in compliance with a statute or a rule ofcivil or criminal
procedure." The requestor states that she is requesting the information under the "Texas
Open Records Act." Nothing in the request reflects that it meets the elements ofa subpoena
duces tecum. See Code Crim. Proc. arts. 24.02 (defining subpoena duces tecum), .03
(describing procedures for obtaining subpoenas, including subpoena duces tecum).
Furthermore, the request does not indicate that the infonnation was otherwise requested
pursuant to the authority of a statute or a rule ofcivil or criminal procedure. Therefore, we
find the district received a request for information under the Act, and we will address
whether the district is required to release the requested information pursuant to chapter 552
of the Government Code.

We understand you to argue that complying with the present request in this form would be
burdensome. However, we note that a governmental body may not decline to comply with
the requirements of the Act on the ground of administrative inconvenience. See Indus.
Found. v. Tex. Indus. Accident Bd., 540 S.W.2d 668,687 (Tex. 1976) (cost or difficulty in
complying with Act does not deterriline availability ofinformation). The fact that it may be
burdensome to provide the information at issue does not relieve a governmental body ofits
responsibility to comply with the Act. Id.; Open Records Decision No. 497 (1988).
Therefore, the district may not decline to comply with the requirements of the Act on the
basis of administrative inconvenience.

Next, we note that the United States Department of Education Family Policy Compliance
Office has informed this office that the Family Educational Rights and Privacy Act
("FERPA"), 20 U.S.C. § 1232g, does not permit state and local educational authorities to
disclose to this office, without parental consent, unredacted, personally identifiable
information contained in education records for the purpose ofour review in the open records
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ruling process under the Act.2 See 20 U.S.C. § 1232g(b); see also id. § 1232g(a)(4)(A)
(defining "education records"); Open Records Decision No. 462 at 15 (1987). Consequently,
state and local educational authorities that receive a request for education records from a
member of the public under the Act must not submit education records to this office in
unredacted form, that is, in a form in which "personally identifiable information" is
disclosed. See 34 C.F.R. § 99.3 (defining "personally identifiable information").

Portions ofthe documents you have submitted for our review appear to be redacted education
records. Because our office is prohibited from reviewing these education records to
determine whether appropriate redactions under FERPA have been made, we will not address
the applicability of FERPA to any of the submitted records. Such determinations under
FERPA must be made by the educational authority in possession of the education records.3

We must note, however, that parents have a right of access to their own child's education
records and that right prevails over a claim under section 552.103 ofthe Government Code.
See 20 U.S.C. § 1232g(a)(1)(A) (granting parents affirmative right ofaccess to their child's
education records); see also 34 C.F.R. § 99.3 ("Parent means a parent of a student and
includes a natural parent, a guardian, or an indiviaual acting as a parent in tEe aosence of-::-a------­
parent or guardian"); Open Records Decision No. 431 (1985) (information subject to right
ofaccess under FERPA maynot be withheld pursuant to statutorypredecessor to Gov't Code
Section 552.103); see also Equal Employment Opportunity Comm 'n v. City of Orange,
Tex., 905 F. Supp. 381,382 (B.D. Tex. 1995) (holding FERPA prevails over inconsistent
provision of state law).

We will address your claim under section 552.103 ofthe Government Code to the extent the
requestor does not have a right of access under FERPA. Section 552.103 provides in
relevant part as follows:

(a) Information is excepted from [required public disclosure] if it is
information relating to litigation of a civil or criminal nature to which the
state or a political subdivision is or may be a' party or to which an officer or
employee of the state or a political subdivision, as a consequence of the
person's office or employment, is or may be a party.

,',

2A copy of this letter may be found on the Office of the Attorney General's website at
http://www.oag.state.tx.us/open/20060725usdoe.pdf.

3In the future, if the district does obtain parental consent to submit unredacted education records, and
the district seeks a ruling from this office on the proper redaction of those education records in compliance with
FERPA, we will rule accordingly.
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(c) Information relating to litigation involving a governmental body or an
officer or employee of a governmental body is excepted from disclosure
under Subsection (a) only ifthe litigation is pending orreasonably anticipated
on the date that the requestor applies to the officer for public information for
access to or duplic~tionof the information.

Gov't Code § 552.103(a), (c). A governmental body has the burden ofproviding relevant
facts and, documents to show that the section 552.103(a) exception is applicable in a
particular situation. The test for meeting this burden is a showing that (1) litigation was
pending or reasonably anticipated on the date that the governmental body received the
request for information, and (2) the information at issue is related to that litigation. Univ. of
Tex. Law Sch. v. Tex. Legal Found., 958 S.W.2d 479, 481 (Tex. App.-Austin 1997, no
pet.); Heard v. Houston Post Co., 684 S.W.2d 210, 212 (Tex. App.-Houston [1st
Dist.] 1984, writrefdn.r.e.); Open Records Decision No. 551at4(1990). A governmental
body must meet both prongs of this test for information to be excepted under
section 552.1 03(a).

You assert that the submitted information is excepted under section 552.103. We note the
request for information was submitted along with a notice of request for a due· process
hearing. We understand that this type ofhearing is subject to the APA, chapter 2001 ofthe
Government Code. See 19 T.A.C. § 89.1180(t) (discovery methods for these disputes shall
be limited to those specified in the APA); see also Open Records Decision No. 588 at 7
(1991) (ruling that, for purposes of the Act, litigation includes a contested case under the
predecessor to the APA). We therefore find the district reasonably anticipated litigation on
the date it received the request. Further, you contend, and we agree, that the submitted
information relates to the pending litigation. Therefore, we determine that section 552.103
is generally applicable in this instance.

We note, however, the purpose of section 552.103 is to enable a governmental body to
protect its position in litigation by forcing parties to obtain information that is related to
litigation through dIscovery procedures. See ORD 551 at 4-5. It appears that the opposing
party to the litigation has previously been provided with some of the information at issue.
Ifthe opposing party has seen or had access to information relating to the litigation, through
discovery or otherwise, then there is no interest in withholding such infonnation from public
disclosure under section 552.103. See Open Records Decision Nos. 349 (1982), 320 (1982).
Therefore, the infonnation that has either been obtained from or provided to the opposing
parties in the litigation is not excepted from disclosure under section 552.1 03(a), and it must
be disclosed. Accordingly, the district may withhold the submitted information under
section 552.103 of the Government Code only to the extent that the opposing parties have
not seen this information. Furthermore, the applicability ofsection 552.1 03(a) ends once the
litigation has concluded. See Attorney General Opinion MW-575 (1982); see also Open
Records Decision No. 350 (1982). '
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In summary, to the extent the district determines the submitted information does not
constitute education records, the district may withhold the infonnation the opposing party
to the litigation has notseen or had access to under section 552.103 ofthe Government Code.

This letter ruling is limited to the particular information at issue in this request and limited
to the facts as presented to us; therefore, this ruling mustnot be relied upon as a previous
determination regarding any other information or any"other circumstances.

This ruling triggers important deadlines regarding the rights and responsibilities of the
governmental body and ofthe requestor. For more information concerning those rights and
responsibilities, please visit our website at http://www.oag.state.tx.us/open/index orl.php,
or call the Office of the Attorney General's Open Government Hotline, toll free,
at (877) 673-6839. Questions concerning the allowable charges for providing public
information under the Act must be directed to the Cost Rules Administrator ofthe Office of
the Attorney General at (512) 475-2497.

.Sincerely,

Greg He
Assistan ttorney General
Open Re ords Division

GH/d

Ref: ID#351841

Ene. Submitted documents

c: Requestor
(w/o enclosures)


