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100 Main Street
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0R2009-13150

Dear Ms. Bubert:

You ask whether certain information is subject to required public disclosure under the
Public Information Act (the "Act"), chapter 552 ofthe Government Code. Your request was
assigned ID# 355601.

The Manara Academy (the "academy"), which you represent, received a request for legal and
professional invoices, the academy's Texas Education Agency ("TEA") application or letter
for change ofcharter location, amendments to the academy's original TEA application, and
public notices as required by the TEA application process. You state you are providing some
of the requested documents to the requestor. You claim that the submitted information is
excepted from disclosure under section 552.107 of the Government Code, and privileged
under rule 503 of the Texas Rules of Evidence.1 We have considered your arguments and
reviewed the submitted information. '

. 1you also raise sections 552.022 and 552.101 of the Government Code as exceptions against
disclosure. We note that section 552.022 acts to make certain information public, and is not an exception
against disclosure. We also note that section 552.101, which you raise in conjunction with rule 503, does not
encompass discovery privileges. See Open Records Decision Nos. 676 at 1-2 (2002), 575 at 2 (1990).
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We note, and you acknowledge, that the submitted information consists ofattorney's fee bills
subject to section 552.022(a:)(16) ofthe Government Code. Section 552.022(a)(16) provides
for required public disclosure of "information that is in a bill for attorney's fees and that is
not privileged under the attorney-client privilege," unless the information is expressly
confidential under other law. Gov't Code § 552.022(a)(16). You assert that the information
contained in the submitted fee bills is protected by section 552.107 ofthe Government Code.
Section 552.107 is a discretionary exception under the Act and does not constitute "other
law" for purposes ofsection 552.022. See Open Records Decision Nos. 676 at 10-11 (2002)
(attorney-client privilege under section 552.107(1) may be waived), 665 at 2 n.5 (2000)
(discretionary exceptions generally). Accordingly, the academy may not withhold
information from the submitted fee bills under section 552.107. However, the Texas
Supreme Court has held that "the Texas Rules of Evidence are 'other law' within the
meaning of section 552.022." See In re City of Georgetown, 53 S.W.3d 328, 336
(Tex. 2001). We will, therefore, consider your argument under rule 503 ofthe Texas Rules
of Evidence for the submitted information. '

Rule 503 of the Texas Rules of Evidence encompasses the attorney-client privilege and
provides:

A client has a privilege to refuse to disclose and to prevent any other person
from disclosing confidential communications made for the purpose of
facilitating the rendition of professional legal services to the client:

(A) between the client or a representative ofthe client and the client's
lawyer or a representative of the lawyer; ,

. (B) between the lawyer and the lawyer's representative;

(C) by the client or a representative ofthe client, or the client's lawyer
or a representative of the lawyer, to a lawyer or a representative of a
lawyer representing another party in a pending action and concerning
a matter of common interest therein;

(D) between representatives of the client or between the client and a
representative of the client; or

(E) among lawyers and their representatives representing the same
client.

TEx. R. EVID. 503(b)(I). A communication is "confidential" ifnot intended to be disclosed
to third persons other than those to whom disclosure is made in furtherance ofthe rendition
ofprofessional legal services to the client or those reasonably necessary for the transmission
of the communication. Id. 503(a)(5). Thus, in order to withhold attorney-client privileged
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information from disclosure under Rule 503, a governmental body must: (1) show that the
document is a communicationtransmitted betweenprivileged parties or reveals a confidential
communication; (2) identify the parties involved in the communication; and (3) show that
the communication is confidential by explaining that it was not intended to be disclosed to
third persons and that it was made in furtherance of the rendition of professional legal
services to the client. Upon a demonstration ofall three factors, the information is privileged
and confidential under Rule 503, provided the client has not waived the privilege or the
document does not fall within the purview of the exceptions to the privilege enumerated
in Rule 503(d). Pittsburgh Corning Corp. v. Caldwell, 861 S.W.2d 423, 427
(Tex. App.-Houstbn [14th Dist.] 1993, no writ).

You state that the information you have marked consists of communications between
attorneys representing the academy and academy staff. You further state that the
communications were made for the purpose ofthe rendition ofprofessional legal services to
the academy. In addition, you indicate the communications were made in confidence and
that confidentiality has been maintained. We note, however, that you have failed to
specifically identify any ofthe privileged parties. See Open Records Decision No. 676 at 8
(governmental body must inform this office of identities and capacities of individuals to
whom each communication at issue has been made; this office cannot necessarily assum~

that communication was made only among categories ofindividuals identified in rule 503).
From our review ofthe information at issue, we are able to identify some of the individuals
as academy staff or as attorneys representing the academy. Accordingly, based on your
representations and ourreview, we determine that the academy may withhold the information
we' have marked on the basis of the attorney-client privilege under Texas Rule of
Evidence 503. However, we are unable to identify the remaining individual recipients ofthe
marked communications or have identified them as non-privileged parties. We also note that
some of remaining information you have marked under rule 503 does not document a
communication. Accordingly, you have failed to establish that the remaining information
you have marked documents confidential commtmications that were made between
privileged parties. Therefore, we conclude that Texas Rule ofEvidence 503 is not applicable
to the remaining information you have marked. As you raise no further exceptions, the
remaining information must be released to the requestor.

This letter ruling is limited to the particular information at issue in this request and limited
to the facts as presented to us; therefore, this ruling must not be relied upon as a previous
determination regarding any other information or any other circumstances.

This ruling triggers important deadlines regarding the rights and responsibilities of the
governmental body and ofthe requestor. For more information concerning those rights and
responsibilities, please visit our website at http://www.oag.state.tx.us/open/index orl.php,
or call the Office of the Attorney General's Open Government Botline, toll free,
at (877) 673-6839. Questions concerning the allowable charges for providing public
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information under the Act must be directed to the Cost Rules Administrator ofthe Office of
the Attorney General, toll free, at (888) 672-6787.

Sincerely,

~C;; >

Sarah Casterline
Assistant Attorney General
Open Records Division

SEC/jb
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