
ATTORNEY GENERAL OF TEXAS

GREG ABBOTT

October 21,2009

Mr. Robeli E. Reyna
Assistant City Attomey
City of San Antonio
P.O. Box 839966
San Antonio; Texas 78283-3966

OR2009-14939

Dear Mr. Reyna:

You ask whether certain infol111ation is subject to required public disc10sme under the
Public Infonnation Act (the "Act"), chapter 552 ofthe Government Code. Yom request was
assigned ID# 358855 (ORR 2009-4057).

The San Antonio Police Department (the "department") received a request for infonnation
relating to a specified case number. You claim that the requested infomlation is excepted
:6.·om disclosure under section 552.101 of the Govemment Code. We have considered the
exception you claim and reviewed the information you submitted.

Section 552.1 010fthe Government Code excepts from disclosme "infol111ation considered
to be confidential by law, either constitutional, statutory, or by judicial decision." Gov't
Code § 552.101. This exception encompasses infonnation that other statutes make
confidential. You raise section 552.101 in conjunction with section 261.201 of the Family
Code, which provides in pmi:

(a) [T]he following infonnation is confidential, is not subject to public
release under [the Act] and may be disclosed only for purposes consistent
with this code and applicable federal or state law or lmder rules adopted by
an investigating agency:

(1) a repOli of alleged or suspected abuse or neglect made under this
chapter and the identity of the person making the repOli; and
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(2) except as otherwise provided in this section, the files, repOlis,
records, conu11lmications, audiotapes, videotapes, and workingpapers
used or developed in an investigation under this chapter or in
providing services as a result of an investigation.

(k) Notwithstanding Subsection (a), an investigating agency, other than the
[Texas Department of Family and Protective Services] or the Texas Youth
Conunission, on request, shall provide to the parent, managing conservator,
or other legal representative of a child who is the subject of repOlied abuse
or neglect, or to the child if the child is at least 18 years of age, infonnation
concerning the reported abuse or neglect that would otherwise be confidential
under this section. The investigating agency shall withllold information
under this subsection if the parent, Inanaging conservator, or other legal
representative of the child requesting the information is alleged to have
committed the abuse or neglect.

(1) Before a child or a parent, managing conservator, or other legal
representative of a child may inspect or copy a record or file concerning the
child under Subsection (k), the custodian of the record or file must redact:

(1) any personally identifiable infOlmation about a victim or witness
under 18 years of age unless that victim or witness is:

(A) the child who is the subject of the repOli; or

(B) another child of the parent, managing conservator, or
other legal representative requesting the infonnation;

(2) any infonnation that is excepted from required disclosme under
[the Act], or other law; and

(3) the identity of the person who made the report.

Act of April 10, 1995, 74th Leg., R.S., ch. 20, § 1, sec. 261.201, 1995 Tex. Gen.
Laws 113,262, amended by Act ofJune 3, 2009, 81st Leg., R.S., ch. 1377, § 13,2009 Tex.
Sess. Law Servo 4324, 4327-28 (Vemon) (to be codified as Fam. Code § 261.201(k)-(1)).
You state that the submitted infonnation involves alleged abuse or neglect of a child. We
agree that the infonnation in question was used or developed in an investigation of alleged
or suspected child abuse and is therefore generally confidential under section 261.201 ofthe
Family Code. See Fam. Code § 261.001(1) (defining "abuse," for pmposes ofFam. Code
ch. 261, as including the offense of indecency with a child under Penal Code § 21.11).
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In this instance, however, the requestor is a parent of the child who is listed as the victim in
the submitted infonnation. Moreover, the requestor is not alleged to have COlllillitted the
abuse. Accordingly, the department may not withhold the submitted infomlation from this
requestor on the basis of section 261.20l(a). See ie!. § 261.201(k). Section: 261.201(1)(3)
provides, however, that the identity of the reporting pmiy must be withheld. See ie!.
§ 261.201(1)(3). We have marked the infOlmation that identifies the repOliing pmi)'. The
.department must withhold that infomlation under section 552.101 ofthe Govenmlent Code
in conjunction with section 261.201(1)(3) of the Family Code. The rest of the submitted
infonilation must be released to this requestor pursuant to section 261.201(k). 1

This letter mling is limited to the pmiicular information at issue in this request and limited
to the facts as presented to us; therefore, this mling must not be relied upon as a previous
detemlination regarding any other infonnation or any other circumstances.

This ruling triggers impOliant deadlines regarding the rights and responsibilities of the
govenmlental body mld ofthe requestor. For more infonnation conceming those rights and
responsibilities, please visit our website at http://www.oag.state.tx.us/open/index or1.php,
or call the Office of the Attomey General's Open Govermnent Hotline, toll free,
at (877) 673-6839. Questions conceming the allowable chm-ges for providing public
infomlation under the Act must be directed to the Cost Rules Administrator ofthe Office of
the Attomey General, toll free, at (888) 672-6787.

James W. Morris, III
Assistant Attomey General
Open Records Division

JWM/cc

Ref: ID# 358855

Enc: Submitted doclU11ents

c: Requestor
(w/o enclosures)

I We note that the remaining infol111ation contains confidential information regarding the alleged child
victim to which the requestor has a right of access as the child's parent. See Fam. Code § 261.201(k). If the
department' receives another request for this particular information from a different requestor, then the
department should again seek a decision :5:om this office. See Gov't Code §§ 552.301, .302.


