
ATTORNEY GENERAL OF TEXAS

GREG ABBOTT

October 26, 2009

Ms. Teresa J. Brown
Senior Open Records Assistant
Plano Police Department
P.O. Box 860358
Plano, Texas 75086-0358

0R2009-15191

Dear Ms. Brown:

You ask whether certain information is subject to required public disclosure under the
Public fufonnation Act (the "Act"), chapter 552 ofthe Government Code. Your request was
assigned ID# 359573.

The Plano Police Department (the "department") received a request for all records from a
specified date range involving a particular address. You state that some responsive
infonnation has been released to the requestor. You claim that the submitted information is
excepted from disclosure under section 552.101 of the Government Code. We have
considered the exception you claim and reviewed the submitted information.

Section 552.101 ofthe Govenllnent Code excepts from disclosure "information considered
to be confidential by law, either constitutional, statutory, or by judicial decision;" Gov't
Code § 552.101. Section 552.101 encompasses section 58.007 of the Family Code, which
provides for the confidentiality of juvenile law enforcement records related to delinquent
conduct or conduct indicating a need for supervision that occurred on or after
September 1, 1997. See Open Records Decision No. 680 at 4 (2004); see also Fam. Code
§ 51.03(a), (b) (defining "delinquent conduct" and "conduct indicating a need for
supervision"); 51.02(2) (defining "child" as a person who is ten years of age or older and
under seventeen years ofage at the time ofthe conduct). Section 58.007 provides in relevant
part:

(c) Except as provided by Subsection (d), law enforcement records and files
concerning a child and information stored, by electronic means or otherwise,
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concerning the child from which a record or file could be generated may not
be disclosed to the public and shall be:

(1) if maintained on paper or microfilm, kept separate from adult
files and records;

(2) if maintained electronically in the same computer system as
records or files relating to adults, be accessible under controls that are
separate and distinct from controls to access electronic data
concerning adults; and

(3) maintained on a local basis only and not sent to a central state or
federal depository, except as provided by Subchapters B, D, and E.

Fam. Code § 58.007(c). The infonnation you have marked as Exhibit B consists of law
enforcement records involving juvenile delinquent conduct that occurred after
September 1, 1997. The department must withhold this information under section 552.101
in conjunction with section 58.007.

Section 552.101 also encompasses section 261.201 ofthe Family Code, which provides in
relevant part:

(a) [T]he following information is confidential, is not subject to public
release under [the Act] and may be disclosed only for purposes consistent
with this code and applicable federal or state law or under rules adopted by
an investigating agency:

(1) a report ofalleged or suspected abuse or neglect made under this
chapter and the identity of the person making the report; and

(2) except as othelwise provided in this section, the files, .reports,
records, communications, audiotapes, videotapes, and workingpapers
used or developed in an investigation under this chapter or in
providing services as a result of an investigation.

(k) Notwithstanding Subsection (a), an investigating agency, other than the
department or the Texas Youth Commission, on request, shall provide to the
parent, managing conservator, or other legal representative ofa child who is
the subject of reported abuse or neglect, or to the child if the child is at
least 18 years of age, infonnation concerning the reported abuse or neglect
that would otherwise be confidential under this section. The investigating
agency shall withhold infonnation under this subsection if the parent,
managing conservator, or other legal representative ofthe childrequesting the
information is alleged to have committed the abuse or neglect.
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(1) Before a child or a parent, managing conservator, or other legal
representative of a child may inspect or copy a record or file concerning the
child under Subsection (k), the custodian of the record or file must redact:

(1) any personally identifiable information about a victim or witness
under 18 years of age unless that victim or witness is:

(A) the child who is the subject ofthe report; or

(B) another child ofthe parent, managing conservator, or other legal
representative requesting the information;

(2) any infonnation that is excepted fi'om required disclosure under
[the Act], or other law; and

(3) the identity of the person who made the report.

Fam. Code § 261.201(a), (k), (1). The information you have marked as Exhibit C consists
of files, reports, records, communications, audiotapes, videotapes, or working papers used
or developed in an investigation of child abuse under chapter 261 of the Family Code. See
Fam. Code § 261.001 (defining "abuse" for purposes ofchapter 261 ofthe Family Code); see
also id. § 101.003(a) (defining "child" for purposes ofthis section as person under 18 years
of age who is not and has not been malTied or who has not had the disabilities of minority
removed for general purposes). Therefore, we find Exhibit C is generally confidential under
section 261.201 of the Family Code.

We note, however, that the requestor may be a parent of one of the child victims listed in
report number 2007-169493. FUliher, this individual is not alleged to have committed the
suspected abuse. As it is not clear whether the requestor is a parent of a child victim for
purposes ofsection 261.201 (lc), we must mle conditionally. Ifthe requestor is not the parent
of a child victim listed in report number 2007-169493, Exhibit C must be withheld in its
entirety tmder section552.101 ofthe Govenunent Code in conjunction with section 261.201
of the Family Code.. If the requestor is the parent of a child victim in this instance, the
department may not use section 261.201 (a) to withhold the information at issue from this
requestor.. Id. § 261.201(k). We note, however, that section 261.201 (1) provides that before
a parent can copy and inspect a record of a child under 261.201(k), any personally
identifiable infonnation about a victim or witness tmder 18 years of age who is not the
parent's child and the identity of the party who made the report must be redacted. Id.
§ 261.201(1)(1), (3). Accordingly, to the extent the requestor is the parent ofa child victim,
report number 2007-169493 must beprovided to the requestorpursuant to section261.201(k)
of the Family Code; however, any personally identifiable information about a victim or
witness under 18 years of age who is not the parent's child and the identity of the reporting
party must be withheld pursuant to section 261.201(1) ofthe Family Code. In that case, the
remainder ofExhibit C must be withheld under section 552.101 ofthe Government Code in
conjunction with section 261.201(a) ofthe Family Code.
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In summary, the department must withhold Exhibit B under section 552.101 of the
Govemment Code in conjunction with section 58.007 ofthe Family Code. If the requestor
is not the parent of a child victim listed in report number 2007-169493, Exhibit C must be
withheld in its entiretytmder section 552.101 ofthe Goverpment Code in conjunction.with
section 261.201 of the Family Code. If the requestor is the parent of a child victim, report
number 2007-169493 must be provided to the requestor pursuant to section 261.201(k) of
the Family Code; however, anypersonally identifiable information about a victim or witness
under 18 years of age who is not the parent's child and the identityof the reporting party
must be withheld pursuant to section 261.201(1) of the Family Code. In that case, the
remainder ofExhibit C must be withheld tmder section 552.101 ofthe Govemment Code in
conjunction with section 261.201 (a) of the Family Code.

This letter ruling is limited to the paliicular information at issue in this request and limited
to the facts as presented to us; therefore, this ruling must not be relied upon as a previous
detennination regarding any other infonnation or ally other circumstances.

This ruling triggers important deadlines regarding the rights and responsibilities of the
govemmental body and ofthe requestor. For more infonnation concerning those rights and
responsibilities, please visit our website at http://www.oag.state.tx.us/open/index orl.php,
or call the Office of the Attomey General's Open 'Govemment Hotline, toll free,
at (8'77) 673-6839. Questions conceming the allowable charges for providing public
information tmder the Act must be directed to the Cost Rules Administrator ofthe Office of
the Attomey General, toll free, at (888) 672-6787.

Sincerely,

~~
Cindy Nettles
Assistant Attomey General
Open Records Division

CN/dls

Ref: ID# 359573

Enc. Submitted documents

c: Requestor
(w/o enclosures)


