ATTORNEY GENERAL OF TEXAS
GREG ABBOTT

November 12, 2009

Mr. Floyd M. Akers

City Attorney

Pflugerville Police Department
P.O. Box 679

Pflugerville, Texas 78691

OR2009-16106

Dear Mr. Akers:

You ask whether certain information is subject to required public disclosure under the
Public Information Act (the “Act”), chapter 552 of the Government Code. Your request was
assigned ID# 361200. :

The Pflugerville Police Department (the “department”) received a request for report
number 09060653. You claim the submitted report is excepted from disclosure under
sections 552.101 and 552.108 of the Government Code. Wehave considered the exceptions

you claim and reviewed the submitted fformation, e

Section 552.101 of the Government Code excepts from disclosure “information considered
to be confidential by law, either constitutional, statutory, or by judicial decision.” Gov’t
Code § 552.101. This exception encompasses information protected by other statutes, such
as section 58.007 of the Family Code, which provides in part:

(c) Bxcept as provided by Subsection (d), law enforcement records and files
concerning a child and information stored, by electronic means or otherwise,
concerning the child from which a record or file could be generated may not

be disclosed fo the public and shall be:

- (1) if maintained on paper or microfilm, kept separate from adult files
and records;

( (2) if maintained electronically in the same computer system as
records or files relating to adults, be accessible under controls that are
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separate and distinct from comntrols to access electronic data
concerning adults; and

(3) maintained on a local basis only and not sent to a central state or
federal depository, except as provided by Subchapters B, D, and E.

Fam. Code § 58.007(c). Section 58.007(c) is applicable to records of juvenile delinquent
conduct or conduct indicating a need for supervision -that -occurred on or after
September 1, 1997. Although you claim the submitted report is confidential under
chapter 58 ofthe Family Code, the submitted report does not involve any juvenile delinquent
conduct or conduct indicating a need for supervision by a juvenile. See Fam. Code
§ 51.03(a), (b) (defining “delinquent conduct” and “conduct indicating a need for
supervision” for purposes of Fam. Code § 58.007). Accordingly, we conclude the submitted
report is not confidential under chapter 58 of the Family Code.

Section 552.101 also encompasses section 261.201 of the Family Code, which provides in
relevant part: '
(a) [T]he following information is confidential, is not subject to public
release under [the Act], and may be disclosed only for purposes consistent
with this code and applicable federal or state law or under rules adopted by
an investigating agency:

(1) areport of alleged or suspected abuse or neglect made under this
- chapter and the identity of the person making the report; and

(2) except as otherwise provided in this section, the files, reports,
records, communications, audiotapes, videotapes, and working papers

== - ——-—used or-developedin-an -investigation -under this- chapter-or in- - — - .

providing services as a result of an investigation.

(k) Notwithstanding Subsection (a), an investigating agency . . . on request,

_shall _provide to the parent, managing conservator, or other legal

representative of a child who is the subject of reported abuse or neglect, or to
the child if the child is at least 18 years of age, information concerning the
reported abuse or neglect that would otherwise be confidential under this

section—The-investigating—ageney-shall-withhold-information-under-this

subsection if the parent, managing conservator, or other legal representative
of'the child requesting the information is alleged to have committed the abuse
or neglect.
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(1) Before a child or a parent, managing conservator, or other legal
representative of a child may inspect or copy a record or file concerning the
child under Subsection (k), the custodian of the record or file must redact:

(1) any personally identifiable information about a victim or witness
under 18 years of age unless that victim or witness is:

(A) the child who is the subject of the report; or

(B) another child of the parent, managing conservator, or
other legal representative requesting the information;

(2) any information that is excepted from required disclosure under
[the Act], or other law; and

(3) the identity of the person who made the report.

Fam. Code § 261.201(a), (k), (I). The submitted report reflects it was used or developed in
an investigation of alleged child abuse under chapter 261; therefore, this report is within the
scope of section 261.201 of the Family Code. See id. § 261.001(1) (defining “abuse” for
purposes of chapter 261). However, the report also reflects the requestor in this instance is
the mother of the child victim listed in the report, and is not alleged to have committed the
alleged abuse. Consequently, this report may not be withheld from this requestor based on
section 261.201(a).! Id. § 261.201(k). Section 261.201(1)(2) states, however, any
information that is excepted from required disclosure under the Act or other law may still be
withheld from disclosure. Id. § 261.201(1)(2). Accordingly, because you also assert the
report is excepted under section 552.108 of the Government Code, we will address your
argument under that exception.

Section 552.108(a)(1) of the Government Code excepts from disclosure “[i]nformation held
by a law enforcement agency or prosecutor that deals with the detection, investigation, or
prosecution of crime . . . if . . . release of the information would interfere with the detection,
investigation, or prosecution of crime.” Gov’t Code § 552.108(2)(1). A governmental body
claiming section 552.108 must reasonably explain how and why the release of the requested

information would interfere with law enforcement. Seeid. §§ 552.108(a)(1), .301(e)(1)(A);

see also Ex parte Pruitt, 551 S.W.2d 706 (Tex. 1977). You inform this office report
number 09060653 is currently under investigation by the department. You also staterelease
of the information at this time would seriously jeopardize this investigation. Based on your

submiitted report would interfere with the detection, investigation, or prosecution of crime.

"Because this requestor has a special right of access to information that would ordinarily be
confidential under section 261.201 of the Family Code, the department must again seek a decision from this
office if it receives another request for the same information from a different requestor.
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See Houston Chronicle Publ’g Co. v. City of Houston, 531 S'W.2d 177 (Tex. Civ.
App.—Houston [14th Dist.] 1975), writ ref’d n.r.e. per curiam, 536 S.W.2d 559 (Tex. 1976)
(court delineates law enforcement interests that are present in active cases).

Section 552.108 does not except from disclosure basic information about an arrested person,
an arrest, or a crime. Gov’t Code § 552.108(c). Basic information refers to the information
held to be public in Houston Chronicle, and includes the identity of the complainant. See
Houston Chronicle, SSW.2d at 186-88; see also Open Records-Decision No. 127 at 3-4
(1976) (summarizing types of information deemed public by Houston Chronicle). Wenote,
however, section 261.201(1)(3) of the Family Code states the reporting party’s identity must
be redacted. See Fam. Code § 261.201(1)(3). Accordingly, with the exception of basic
information, the department may withhold report number 09060653 under
section 552.108(a)(1). However, in releasing basic information, the department must
withhold the reporting party’s identity under section 552.101 in conjunction with
section 261.201(1)(3). The remaining basic information must be released.

_ This letter ruling is limited to the particular information at issue in this request and limited
to the facts as presented to us; therefore, this ruling must not be relied upon as a previous
determination regarding any other information or any other circumstances.

This ruling triggers important deadlines regarding the rights and responsibilities of the -
governmental body and of the requestor. For more information concerning those rights and
responsibilities, please visit our website at http://www.oag.state.tx.us/open/index_orl.php,
or call the Office of the Attorney General’s Open Government Hotline, toll free,
at (877) 673-6839. Questions concerning the allowable charges for providing public
information under the Act must be directed to the Cost Rules Administrator of the Office of
the Attorney General, toll free, at (888) 672-6787.

“-Sincerely; o e
Bob Davis .
Assistant Attorney General

RSD/cc

Ref—ID#361200
Enc. Submitted documents

cc: Requestor
(w/o enclosures)




