ATTORNEY GENERAL OF TEXAS
GREG ABBOTT

November 24, 2009

Ms. Cara Leahy White ‘
Taylor, Olson, Adkins, Sralla & Elam, L.L.P.

For City of Bridgeport

6000 Western Place, Suite 200

Fort Worth, Texas 76107-4654

OR2009-16722

Dear Ms. White:

You ask whether certain information is subject to required public disclosure under the
Public Information Act (the “Act”), chapter 552 of the Government Code. Your request was
assigned ID# 363081.

The Bridgeport Police Department (the “department”), which you represent, received a
request from an investigator with the Texas Education Agency (the “TEA”) for information
pertaining to a named individual and a specified incident. You claim that the submitted
information is excepted from disclosure under sections 552.101, 552.108, 552.130,
and 552.147 of the Government Code. We have considered the exceptions you claim and
reviewed the submitted information:

Section 552.101 of the Government Code excepts from disclosure “information considered
to be confidential by law, either constitutional, statutory, or by judicial decision.” Gov’t
Code § 552.101. Section 552.101 encompasses information protected by other statutes, such

as section 261.201(a) of the Family Code, which provides as follows: '

[TThe following information is confidential, is not subject to public release

under Chapter 552, Government Code, and may be disclosed only for

purposes consistent with this code and applicable federal or state law or under
“ rules adopted by an investigating agency:

(1) areport of alleged or suspected abuse or neglect made under this
chapter and the identity of the person making the report; and
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(2) except as otherwise provided in this section, the files, reports,
records, communications, audiotapes, videotapes, and working papers
used or developed in an investigation under this chapter or in
providing services as a result of an investigation.

Fam. Code § 261.201(a). You assert the submitted information consists of files, reports,
records, communications, audiotapes, videotapes, and working papers used or developed in
an investigation under chapter 261 of the Family Code. Seeid. § 261.001 (defining “abuse”
for purposes of chapter 261 of the Family Code); see also id. § 101.003(a) (defining “child”
for purposes of this section as person under 18 years of age who is not and has not been
married or who has not had the disabilities of minority removed for general purposes). You
have not indicated the department has adopted a rule that governs the release of this type of
information. Therefore, we assume that no such regulation exists. Given that assumption,
we conclude the submitted information is generally confidential under section 552.101 of the
Government Code in conjunction with section 261.201 of the Family Code. See Open
Records Decision No. 440 at 2 (1986) (construing statutory predecessor to section 261.201).
Section 261.201(2) provides, however, that information encompassed by subsection (a) may
be disclosed “for purposes consistent with [the Family Code] and applicable federal or state
law.” Fam. Code § 261.201(a).

Wenote, and you acknowledge, section 22.082 ofthe Education Code constitutes “applicable
state law” in this instance. Section 22.082 of the Education Code provides the TEA “may
obtain from any law enforcement or criminal justice agency all criminal history record
information [(“CHRI”)] and all records contained in any closed criminal investigation file
that relate to a specific applicant for or holder of a certificate issued under Subchapter B,
Chapter 21.” Educ. Code § 22.082. CHRI is defined as “information collected about a
person by a criminal justice agency that consists of identifiable descriptions and notations
of arrests, detentions, indictments, informations, and other formal criminal charges and their
dispositions.” Gov’t Code § 411.082(2); see also id. §§ 411.0901 (TEA entitled to obtain
CHRI from Department of Public Safety (“DPS”) about a person who is employed or is an
applicant for employment by a school district), 411.087(a)(2) (agency that is entitled to .
obtain CHRI from DPS is also authorized to “obtain from any other criminal justice agency
in this state criminal history record information maintained by that [agency]”); of.
Brookshirev. Houston Indep. Sch. Dist., 508 S.W.2d 675, 678-79 (Tex. Civ. App.—Houston
[14th Dist.] 1974, no writ) (when legislature defines term in one statute and uses same term
in relation to same subject matter in latter statute, later use of term is same as previously
defined).

In this instance, the requestor is an investigator with the TEA, which has assumed the duties
of the State Board for Educator Certification (the “SBEC”).! The requestor states the TEA
is conducting an investigation of an individual who has applied for or currently holds

'The 79™ Texas legislature passed House Bill 1116, which required the transfer of SBEC’s
administrative functions and services to the TEA, effective September 1, 2005.
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educator credentials. Thus, sections 22.082 and 411.087 are applicable state laws in this
instance. You inform this office the submitted information is not contained in a closed
criminal investigation file, but rather pertains to a pending criminal investigation. We note
this office cannot determine whether release of the CHRI is consistent with the Family Code.

Consequently, if the department determines release of the CHRI is consistent with the Family
Code, the department must release information from the submitted documents to this
requestor that shows the type of allegations made and whether there was an arrest,
information, indictment, detention, conviction, or other formal charges and their dispositions.
In that instance, the department must withhold the remainder of the submitted information
pursuant to section 552.101 of the Government Code in conjunction with section 261.201
of the Family Code. If, however, the department determines release is not consistent with
purposes of the Family Code, the department must withhold the submitted information in its
entirety pursuant to section 552.101 of the Government Code in conjunction with
section 261.201(a) of the Family Code. See Attorney General Opinions DM-353 at 4 n.6
(1995) (finding interagency transfer of information prohibited where confidentiality statute
enumerates specific entities to which release of information is authorized and where potential
receiving governmental body is not among statute’s enumerated entities), JM-590 at 4-5
(1986); Fam. Code § 261.201(b)-(g) (listing entities authorized to receive section 261.201
information). Asourruling in either instance would be dispositive of your remaining claims,
we need not address them.

This letter ruling is limited to the particular information at issue in this request and limited
to the facts as presented to us; therefore, this ruling must not be relied upon as a previous
determination regarding any other information or any other circumstances.

This ruling triggers important deadlines regarding the rights and responsibilities of the
governmental body and of the requestor. For more information concerning those rights and
responsibilities, please visit our website at http:/www.oag.state.tx us/open/index_orl.php,
or call the Office .of the Attorney General’s Open Government Hotline, toll free,
at (877) 673-6839. Questions concemning the allowable charges for providing public
information under the Act must be directed to the Cost Rules Administrator of the Office of
the Attorney General, toll free, at (888) 672-6787.

Sincerely, .

Matt Entsminger .

Assistant Attorney General
Open Records Division

MRE/dls
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