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El Paso County Courthouse
500 E. San Antonio, Room 503
El Paso, Texas 79901

OR2010-00822

Dear Ms. Sanchez:

You ask whether certain information is subject to required public disclosure under the
Public Information Act (the "Act"), chapter 552 ofthe Government Code. Your request was
assigned ID# 367429.

The El Paso CountyMedical Examiner's Office (the "medical examiner") received a request
for the autopsy report and related records for a named individual. You state that the medical
examiner has released some responsive information.· You claim that the submitted
information is excepted from disclosure under section 552.1 01 ofthe Government Code. We
have considered the exception you claim and reviewed the submitted information.

Section 552.101 of the Government Code excepts from public disclosure "information
considered to be confidential by law, either constitutional, statutory, or byjudicial decision."
Gov't Code § 552.101. The submitted information contains medical records, access to which
is governed by the Medical Practice Act (the "MPA"), subtitle B oftitle 3 ofthe Occupations
Code. Section 159.002 of the MPA provides in relevant part:

(b) A record of the identity, diagnosis, evaluation, or treatment of a patient
by a physician that is created or maintained by a physician is confidential and
privileged and may not be disclosed except as provided by this chapter.

(c) A person who receives information from a confidential communication
or record as described by this chapter, other than a person listed in
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Section 159.004 who is acting on the patient's behalf, may not disclose the
infonnation except to the extent that disclosure is consistent with the
authorized purposes for which the information was first obtained.

Occ. Code § 159.002(b), (c). This office has concluded that, when a file is created as the
result of a hospital stay, all the documents in the file that relate to diagnosis and treatment
constitute either physician-patient communications or records of the identity, diagnosis,
evaluation, or treatment of a patient by a physician that are created or maintained by a
physician. See Open Records Decision No. 546 (1990). Medical records must be released
on the patient's signed, written consent, provided that the consent specifies the (1)
information to be covered by the release, (2) reasons or purposes for the release, and (3)
person to whom the information is to be released. See Occ. Code §§ 159.004, .005. The
medical records ofa deceased patient may only be released on the signed written consent of
the decedent's personal representative. See id. §§ 159.005(a)(5). Any subsequent release
of medical records must be consistent with the purposes for which the governmental body
obtained the records. See id. § 159.002(c); Open Records Decision No. 565 at 7 (1990). We
have marked medical records in the submitted infonnation that may be released only in
accordance with the MPA. See Open Records Decision No. 598 (1991). However, we

.conclude none of the remaining information at issue consists ofmedical records subject to
the MPA.

Section 552.101 also encompasses section 773.091 ofthe Health and Safety Code, which is
applicable to certain information related to the provision of emergency medical services
("EMS"). Section 773.091 provides in. relevant part:

(b) Records ofthe identity, evaluation or treatment ofa patient by emergency
medical services personnel or by a physician providing medical supervision
that are created by the emergency medical services personnel or physician or
maintained by an emergency medical services provider are confidential and
privileged and may not be disclosed except as provided by this chapter.

(c) Anyperson 'Yho receives information from confidential communications
or records as described by this chapter, other than a person listed in
Section 773.092 who is acting on the survivor's behalf, may not disclose the
information except to the extent that disclosure is consistent with the
authorized purposes for which the information was obtained.

Health & Safety Code § 773.091(b)-(c). However, section 773.091(g) provides that, "[t]he
privilege of confidentiality under this section does not extend to information regarding the
presence, nature of injury or illness, age, sex, occupation, and city ofresidence of a patient
who is receiving emergency medical services." Id. § 773.091(g). We conclude that the
submitted EMS information, which we have marked, is confidential under section 773.091.
We note that such information may be released to "any person who bears a written consent
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ofthe patient or other persons authorized to act on the patient's behalf." Id. § 773.092(e)(4).
When the patient is deceased, the patient's personal representative may consent to the release
of the patient's records. Id. § 773.093(a); see Open Records Decision No. 632 (1995)
(defining "personal representative" for purposes of Health & Safety Code § 773.093).
Therefore, the medical examiner must withhold the information we have marked under
section 552.101 ofthe Government Code in conjunction with section 773.091 ofthe Health
and Safety Code, except as specified by section 773.091(g), unless the medical examiner
receives the required written consent for release under sections 773.092 and 773.093 ofthe
Health and Safety Code.

Section 552.101 also encompasses section 11 of article 49.25 ofthe Code of Criminal
Procedure, which provides:

The medical examiner shall keep full and complete records properly indexed,
giving the name if known of every person whose death is investigated, the
place where the bodywas found, the date, the cause and manner ofdeath, and
shall issue a death certificate.... The records are subject to required public
disclosure in accordance with Chapter 552, Government Code, except that a
photograph or x-ray of a body taken during an autopsy is excepted from
required public disclosure in accordance with Chapter 552, Government
Code, but is subject to disclosure:

(1) under a subpoena or authority of other law; or

(2) if the photograph or x-ray is of the body of a person who died
while in the custody of law enforcement.

Crim. Proc. Code art. 49.25, § 11. The remaining information at issue includes photographs
and x-rays of a body taken during an autopsy. You do not indicate either of the statutory
exceptions to confidentiality is applicable in this instance. Thus, the medical examiner must
withhold the submitted photographs and x-rays of a body taken during an autopsy under
section 552.101 ofthe Government Code in conjunction with section 11 of article 49.25 of
the Code ofCriminal Procedure. However, we note the submitted information also includes
photographs that are not of the body. These photographs, which you have labeled as
autopsy 1-1, autopsy 11-1, autopsy 42-1, autopsy 43-1, autopsy 45-1, autopsy 46-1,
autopsy 50-1 through 54-1, scene 19-1 through 21-1, and scene 43-1 through 49-1, are not
confidential under article 49.25, and the medical examiner may not withhold them under.
section 552.1 01 on that basis.

In summary, (1) we have marked medical records that the medical examiner may release only
in accordance with the MPA, (2) the medical examiner must withhold the information we
have marked under section 552.101 of the Government Code in conjunction with
section 773.091 of the Health and Safety Code, except as specified by section 773.091(g),
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unless the medical examiner receives the required written consent for release under
sections 773.092 and 773.093 ofthe Health and Safety Code, (3) the medical examiner must
withhold the submitted photographs and x-rays of a body taken during an autopsy under
section 552.101 of the Government Code in conjunction with section 11 of article 49.25 of
the Code of Criminal Procedure, and (4) the medical examiner must release the remainder
of the submitted information.

This letter ruling is limited to the particular information at issue in this request and limited
to the facts as presented to us; therefore, this ruling must not be relied upon as a previous
determination regarding any other information or any other circumstances.

This ruling triggers important deadlines regarding the rights and responsibilities of the
governmental body and ofthe requestor. For more information concerning those rights and
responsibilities, please visit our website at http://www.oag.state.tx.us/openlindex orl.php,
or call the Office of the Attorney General's Open Government Hotline, toll free,
at (877) 673-6839. Questions concerning the allowable charges for providing public
information under the Act must be directed to the Cost Rules Administrator ofthe Office of
the Attorney General, toll free, at (888) 672-6787.

Ryan T. . hell
Assistant Attorney General
Open Records Division
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