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Law Department
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P9. Box 1088
Austin, Texas 78767-8828

0R2010-01582

Dear Ms. Grace:

You ask whether certain information is subject to required public disclosure under the
Public Information Act (the "Act"), chapter 552 ofthe Government Code. Your reques~was
assigned ID# 369030.

The City of Austin (the "city") received a request for several categories of information
pertaining to the requestor or a specified workers' compensation claim number. You state
that the city will release some of the requested information. You claim that the submitted
information is excepted from disclosure under section 552.107 ofthe Government Code. We
have considered the exception you claim and reviewed the submitted information.

Section 552.107(1) of the Government Code protects information that comes within the
attorney-client privilege. When asserting the attorney-client privilege, a governmental body
has the burden ofproviding the necessary facts to demonstrate the elements ofthe privilege
in order to withhold the information at issue. Open Records Decision No. 676 at 6-7 (2002).
First, a governmental body must demonstrate that the information constitutes or documents
a communication. Id. at 7. Second, the communication must have been made "for the

- -- -- - --lj1.ifjJoseoffacilitatingtlie-tenditi6h-ofpfofesstonatlega11,-ervlces"TotheclrenTgoVetrlIheiitat-- ----
body. TEx. R. EVID. 503(b)(1). The privilege does not apply when an attorney or
representative is involved in some capacity other than that of providing or facilitating
professional legal services to the client governmental body. In re .Tex. Farmers Ins.
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Exch., 990 S.W.2d337, 340 (Tex. App.-Texarkana 1999, orig. proceeding) (attorney-client
privilege does'riot apply if attorney acting in a capacity other than that of attorney). Third,

---the---privilege"applies-- Orily- t6c6mmuhicati6ns 15etweenoC among clients; ·client
representatives~ lawyers, and lawyer representatives. See TEx. R. E;VID. 503(b)(1). Thus, a
governmental body must inform this office ofthe identities and capacities ofthe individuals
to whom each, communication at issue has been made. Lastly, the attorney-Client privilege
applies only t9i a confidential communication, id, meaning it was "not intended to be
disclosed to thi'rd persons other than those to whom disclosure is made in furtherance ofthe
rendition of prqfessional legal services to the client or those reasonably necessary for the
transmission of the communication." Id 503(a)(5). Whether a communication meets-this
definition depends on the intent of the parties involved at the time the information was
communicated. Osborne v. Johnson, 954 S.W.2d 180,184 (Tex.. App.-Waco 1997, no
pet.). Moreover, because the client may elect to waive the privilege at any time, a
governmental-_ body must explain that the confidentiality of a communication has been
maintained. Section 552.1 07(1) generally excepts an entire communication that is
demonstrated t6 be protected by the attorney-client privilege unless otherwise waived by the
governmental body. See Huie v. DeShazo, 922 S.W.2d 920, 923_ (Tex. 1996) (privilege
extends to entire communication, including facts contained therein).

You state that,the submitted information consists of co'mmunicatio'ns between a contractor
ofthe city, who you indicate is a representative ofthe city, and an attorney forthe contractor,
who you state represents the interests ofthe city. You state that these .commlJllications were
made for the ptJrpose of facilitating the rendition of professional legal services. You have
identified the p~ies to one of the communications. You indicate that the communication
at issue has reqIained confidential. Based on your representations and our review, we agree
that the inforrri~~ionwe have marked constitutes aprivileged attorney-client communication.
Accordingly, Jihe city may withhold the information we, have marked under
section 552.107(1) ofthe Government Code. However, you have not demonstrated that the' _
remaining information constitutes privileged attorney-client communications. Therefore, the
city may not withhold any ofthe remaining information under section 552.107. As you raise
no further exceptions to disclosure, the remaining information must be released to the
requestor. ' ,

;;

This letter ruling is limited to the particular information at issue in this request and limited
to the facts as,presented to us; therefore, this ruling must not be relied upon as a previous
determination regarding any other information or any other circumstances.

This ruling tdggers imRQrtaJ.1tg~_~(ml1~s_:r~g~dlllgJb.~right§_aIld xesjJ()nsibilities_ of tb~_

governmental'1Jody and ofthe requestor. For more information concerning those rights and
responsibilities; please visit our website at http://www.oag.state.tx.us/open/index orl.php,
or call the Office of the Attorney General's Open Government Hotline, toll free,
at (877) 673-6839. Questions concerning the allowable charg~s for providing public
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information unc:ler the Act must be directed to the Cost Rules Administrator ofthe Office of
the Attorney General, toll free, at (888) 672-6787.

Sincerely,

Christopher D..Sterner
Assistant Attorney General
Open Records:pivision .

CDSA/eeg

Ref: ID# 369030

Ene. Submitted documents

c: Requestor
(w/o enclosures)


