
ATTORNEY GENERAL OF TEXAS

GREG ABBOTT

March 11, 2010

Mr. Fortunato G. Paredes
Escamilla & Poneck, Inc.
216 West Village Boulevard Suite 202
Laredo, Texas 78041

0R2010-03539

Dear Mr. Paredes:

You ask whether certain information is subject to required public disclosure under the
Public Information Act (the "Act"), chapter 552 ofthe Government Code. Your request was
assigned ID# 372747.

The Clint Independent School District (the "district"), which you represent, received a
request for three categories ofinformation relating to an employee ofthe district. You state
that some of the requested information has been released. You claim that the submitted
information is excepted from disclosure under sections 552.101, 552.102, 552.108, 552.117,
and 552.130 of the Government Code.! We have considered the exceptions you claim and
reviewed the information you submitted. '

We first note that the submitted information includes education records. The United States
Department ofEducation Family Policy Compliance Office (the "DOE") has informed this
office that the Family Educational Rights and Privacy Act ("FERPA"), section 1232g of
title 20 ofthe United States Code, does not permit state and local educational authorities to
disclose to this office, without parental consent, unredacted, personally identifiable
infOlmation contained in education records for the purpose ofour review in the open records

1Although you initially raised section 552.117, youhave submitted no arguments in support of the
applicability of this exception. See Gov't Code §§ 552.301(e)(l )(A) (governmental body must submit written
conll11ents stating why claimed exceptions apply to infonnation at issue), .302. Nevertheless, we will address
section 552.117, which is a mandatory exception that a governmental body may not waive. See id.
§§ 552.007, .352; Open Records Decision No. 674 at 3 nA (2001) (mandatory exceptions).
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ruling process under the Act. 2 Consequently, state and local educational authorities that
receive a request for education records fl.-om a member ofthe public under the Act must not
submit educa~ion records to tIns office in unredacted fOlm, that is, in a f01111 in which
"personally identifiable information" is disclosed. See 34 C.F.R. § 99.3 (defining
"personally identifiable info1111ation"). In this instance, the info1111ation submitted as Exhibit
E includes education records in both redacted and unredacted f01111. Additionally, the
infonnation submitted as Exhibit B iilcludes a transcript that the district appears to have
obtained directly fl.-om the educational institution that issued it. Because our office is
prohibited from reviewing education records to detel111ine the applicability ofFERPA, we
will not address FERPA with respect to the submitted education records. Such
detenninations under FERPA must be made bythe educational authOlity in possession ofthe
education records.3 We will consider your exceptions to disclosure of the submitted
infonnation under the Act.

Section 552.101 ofthe Govel11ment Code excepts fl.-om disclosure "infOlmation considered
to be confidential by law, either constitutional, statutory, or by judicial decision." Gov't

. Code § 552.101. This exception encompasses infonnation that other statutes make
confidential. Medical records are confidential under the Medical Practice Act (the "MPA"),
subtitle B oftitle 3 of the Occupations Code. Section 159.002 ofthe MPA provides in part:

(b) A record of the identity, diagnosis, evaluation, or treatment of a patient
by a physician that is created or maintained by a physician is confidential
and privileged and may not be disclosed except as provided by this chapter.

(c) A person who receives infol111ation from a confidential conmmnication
or record as desclibed by this chapter, other than a person listed in
Section 159.004 who is acting on the patient's behalf, may not disclose the
information except to the extent that disclosure is consistent with the
authOlized purposes for which the infOlmation was first obtained..

Occ. Code § 159.002(b)-(6). This office has detennined that in govel11ing access to a specific
subset of inf011nation, the MPA prevails over the more general provisions of the Act. Se~

Open Record~ Decision No. 598 (1991). You contend that the infonnation submitted as
Exhibit F is ~onfidential under the MPA. We agree that Exhibit F consists of medical
records concei11ing a child. A minor's medical records may only be released on the parent's
or legal guardian's signed, written consent, provided that the consent specifies (1) the

2A copy of tllis letter may be found on the attorney general's website,
http://www.oag.state.tx.us/open/20060725usdoe.pdf.

3In the future, ifthe district does obtain parental consent to subnlit unredacted education records and
seeks a lUling £:om tllls office on the proper redaction of tlIose education records in compliance Witll FERFA,
we will rule accordingly.
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infonnation to be covered by the release, (2) the reasons or purposes for the release, and (3)
the person to whom the inf01111ation is to be released. See Occ. Code §§ 159.004, 159.005.
Any subsequent release of medical records must be consistent with the purposes for which
the govem111ental body obtained the records. See ie!. § 159.002(c); Open Records Decision
No. 565 at 7 (1990). Therefore, Exhibit F must be withheld under section 159.002 of the .
MFA, unless the district receives the required consent for release under sections 159.004
and 159.005.

Section 552.101 ofthe Govenmlent Code also encompasses section 21.355 ofthe Education
Code. Section 21.355 provides that "[a] document evaluating the perf01111ance of a teacher
or administrator is confidential." Educ. Code § 21.355. This office has interpreted
section 21.355 to apply to any doclUnent that evaluates, as that tenn is commonly
understood, the performance of a teacher or an administrator. See Open Records Decision
No. 643 (1996). In Open Records Decision No. 643, we dete1111ined that for the plU1Joses of
section 21.355, the word "teacher" means a person who is required to and does in fact hold
a teaching ce~iificate under subchapter B of chapter 21 of the Education Code or a school
district teaching pelmit tillder section 21.055 and who is engaged in the process ofteaching,
as that tenn is commonly defined, at the time of the evaluation. See ORD 643 at 4. You
state that the employee to whom the infonnation submitted as Exhibit C peliains is a teacher
who holds a teaching celiificate under chapter 21 of the Education Code. Based on your
representation and our review ofthe infonnation at issue, we conclude that the infonnation
in Exhibit C is generally confidential under section 21.355 gf the Education Code.
Section 21.352(c) of the Education Code provides, however, that "[e]ach teacher is entitled
to receive a written copy ofthe evaluation on its completion." Educ. Code § 21.352(c); see
ie!. § 21.352(a) (prescribing appraisal process and perfonnance criteria each school district
shall use). In this instance, the requestor is an attomey for the teacher to whom the
infonnation in Exhibit C peliains. Therefore, to the extent the infonnation in Exhibit C
consists ofevaluations ofthe type that are contemplated by section 21.352, the requestor has
a right of access under section 21.352(c), and any such information in Exhibit C must be
released. To the extent the requestor does not have a right ofaccess under section 21.352(c),
the district must withhold the infonnation in Exhibit C under section 552.101 of the

r .

Gove111ment Code in conjtillction with section 21.355 ofthe Education Code.

You also claim section 552.101 in conjunction with section 261.201 of the Family Code,
which provides in part:

(a) [T]he following infomiation is confidential, is not subject to public
release under [the Act] and may be disclosed only for purposes consistent
with this code and applicable federal or state law or under rules adopted by
an investigating agency:
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(1) a repOli of alleged or suspected abuse or neglect made under
[chapter 261 of the Family Code] and the identity of the person
making the repoli; and

(2) except as otherwise provided in this section, the files, repOlis,
records, cOlmnunications, audiotapes, videotapes, andworking papers
used or developed in an investigation under [chapter 261 of the
Family Code] or in providing services as a result of an investigation.

Fam. Code § 261.201(a); see id. § 261.001(1), (4) (defining "abuse" and "neglect" for
purposes ofFam. Code ch. 261). You contend that the infOlmation submitted as Exhibit E
is confidentia~ under section 261.201. You state that the infonnation in question pertains to
alleged misconduct involving the employee who is the subj ect ofthis request for infonnation
and a student ofthe district. We note that a school district is not an agency that is authorized
to conduct an investigation under chapter 261 of the Family Code. See id. § 261.103.
Pursuant to section 552.303 of the Act, we requested fmiher explanation of the district's
claim under section 261.201.4 You infonn us that some ofthe information in Exhibit E was
repOlied to the Child Protective Services Division ("CPS") of the Texas Department of
Family and Protective Services. See id. § 261.201(a)(1). You state that CPS conducted an
investigation ofthe alleged misconduct. See id. § 261.406(a). You also infonn us that the
Horizon CityPolice Depariment (the "depariment") conducted an investigation ofthe alleged
misconduct. See id. § 261.406(c). Additionally, you have provided a copy ofa subpoena in
which the district att0111ey for the 34th Judicial District requests investigation records
maintained by the district that peliain to the employee accused of the alleged misconduct.
Based on your representations, the subpoena, and our review ofthe inf01111ation at issue, we
conclude that.,the infOlmation in Exhibit E was used or developed in investigations under
chapter 261 of the Family Code, so as to fall within the scope of section 261.201(a). 5 We
therefore conctlude that the district must withhold Exhibit E lmder section 552.101 of the
Govenunent Code in conjunction with section 261.201(a) of the Family Code. See Open
Records Decision No. 440 at 2 (1986) (addressing predecessor statute).

Section 552.102(b) of the Govenunent Code excepts from disclosure "a tr~nscript fro.m an
institution ofhigher education maintained in the personnel file of a professional public
school employee[.]" Gov't Code § 552.102(b). We agree that the transcripts submitted as
Exhibit B fall within thescope ofsection 552.1 02(b). We note, however, that this exception

4See Gov't Code § 552.303(c)-(d) (if attol1ley genel:al determines that infol1nation in addition to that
required by Gov't Code § 552.301 is necessary to render decision, written notice of that fact shall be given to
governmental body and requestor, and govermnental body shall submit necessary additional infol1l1ation to
attorney genera1.not later than seventh calendar day after date of receipt ofnotice).

5As we~are able to make this detern1ination, we need not address your claim for Exl1ibit E Imder
section 552.108 of the Govermnent Code.
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protects personal privacy. Thus, the requestor, as an attorney for the employee whose
transcripts are at issue, has a right of access to the transcripts under section 552.023 of the
Govemment Code.6 See ie!. § 552.023. Therefore, Exhibit B may not be withheld from tIns
requestor under section 552.102(b) ofthe Govemment Code and must be released. See Open
Records Decision No. 481 at 4 (1987) (privacy theories not implicated when individual
requests infonnation conceming himself).

Section 552.L17(a)(1) of the Government Code excepts from disclosure the home address
and telephone number, social security number, and family member info1TIlation of a cUlTent
or fonner official or employee ofa govemmental body who requests that this infomlation be
kept confidential under section 552.024 of the Government Code. See Gov't Code
§§ 552.117, .024. This exception also protects personal privacy. Thus, the requestor also
has aright ofaccess to his client's social security number, which appears in Exhibit D, under
section 552.023. Therefore, the social security munber may not be withheld from this
requestor under section 552.117 of the Govenmlent Code and must be released. See ie!.
§ 552.023; ORD 481 at 4.7

Section 552.130 ofthe Govenunent Code excepts from disclosure infonnation relating to a
motor vehicle operator's or driver's license or pemlit issued by an agency ofthis state. See
Gov't Code § 552. 130(a)(1). Because this exception also protects personal privacy, the
requestor has" a right of access to his client's Texas driver's license info1TIlation lmder
section 552.023. Therefore, the copy of a Texas driver's license in Exhibit D may not be
withheld from this requestor under section 552.130 of the Govenunent Code and must be
released. See ie!. § 552.023; ORD 481 at 4.

In summary: (1) Exhibit F must be withheld lmder section 159.002 ofthe MPA, lmless the
district receives the required consent for release under sections 159.004 and 159.005; (2)
except to the extent the requestor has a right of access under section 21.352(c) of the
Education Code, Exhibit C must be withheld under section 552.101 ofthe GovelTIlnent Code
in conjunction with section 21.355 of the Education Code; and (3) Exhibit E must be
withheld under section 552.101 in conjunction with section 261.201(a) ofthe Family Code.

6Section 552.023 provides in part that "[a] person or a person's authorized representative has a special
right of access, beyond the right of the general public, to information held by a governmental body that relates
to the person and that is protected from public disclosme by laws intended to protect that person's privacy
interests." Gov't Code § 552.023(a).

)

7We also note that, although section 552.147(b) of the Government Code authorizes a govenunental
body to redact a living person's social security number from public release without the necessity ofrequesting
a decision from this office under the Act, the requestor has a right to his client's social secmity number. See
generally Gov't Code § 552.023(b) (govermnental body may not deny access to person to whom information
relates, or that person's representative, solely on grolUlds that information is considered confidential by privacy
principles) .
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The rest of the submitted infonnation must be released.s This ruling does not address the
applicability ofFERPA to the submitted infonnation. Should the district detennine that all
orportions of~he submitted infol111ation consist of"education records" that must be withheld
under FERPA, the district must dispose of that infol111ation in accordance with FERPA,
rather than the Act.

This letter ruling is limited to the paliicular infol111ation at issue in this request and limited
to the facts as presented to us; therefore, this ruling must not be relied upon as a previous
detel111ination regarding any other infol111ation or any other circumstances.

This ruling triggers important deadlines regarding the rights and responsibilities of the
govermnental body and ofthe requestor. For more infOlmation conceming those rights and
responsibilities, please visit our website at http://www.oag.state.tx.us/open/index orl.php,
or call the Office of the Attol11ey General's Open Govenunent Hotline, toll free,
at (877) 673-6839. Questions concerning the allowable charges for providing public
infol111ation under the Act must be directed to the Cost Rules Administrator ofthe Office of
the Attol11ey General, toll free, at (888) 672-6787.

incerely,

LLW.
ames W. Monis, III

Assistant Attol11ey General
Open Records Division

JWM/cc

Ref: ID# 372747

Enc: Submitted documents

c: Requestor
(w/oenclosmes)

8Although the dish'ict would ordinarily be required to withhold some of the remaining information to
protect the privacy ofthe employee to whom the infonnationpertains, tllls requestor has a right ofaccess to that
infonnation as the employee's attorney. Should the dish'ict receive another request for this same inforn1ation
from a person who would not have a right of access to the employee's private infonnation, the dish'ict should
resubnllt this information and request another ruling. See Gov't Code §§ 552.301(a), .302.


