
ATTORNEY GENERAL OF TEXAS
GREG ABBOTT

April 5, 2010

DeputyD. Huffman
Parker County Sheriff s Office
129 Hogle Street
Weatherford, Texas 76086

0R2010-04700

Dear Deputy Huffman:

You ask whether certain information is subject to required public disclosure under the
Public Information Act (the "Act"), chapter 552 ofthe Government Code. Your request was
assigned ID# 374758.

The Parker County Sheriffs Office (the "sheriff') received a request for information
pertaining to a specified case number. You state the sheriff has released some of the
requested informationto the requestor. You claim that the submitted information is excepted
from disclosure under sections 552.101 and 552.108 of the Government Code. We have
considered the exceptions you claim and reviewed the submitted information.

Section 552.101 ofthe Government Code excepts from disclosure "information considered
to be confidential by law, either constitutional, statutory, or by judicial decision." Gov't
Code §552.101. Section 552.101 encompasses information protected by other statutes, such
as section 261.201 of the Family Code, which provides in pertinent part:

(a) [T]he following information is confidential, is not subject to public
release under [the Act] and may be disclosed only for purposes consistent
with this code and applicable federal or state law or under rules adopted by
an investigating agency:
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(1) a report of alleged or suspected abuse or neglect made under this
chapter and the identity of the person making the report; and

(2) except as otherwise provided in this section, the files, reports,
records, communications, audiotapes, videotapes, and working papers
used or developed in an investigation under this chapter or in
providing services as a result of an investigation.

(k) Notwithstanding Subsection (a), an investigating agency, other than the
[Texas Department of Family and Protective Services] or the Texas Youth
Commission, on request, shall provide to the parent, managing conservator,
or other legal representative of a child who is the subj ect of reported abuse
or neglect, or to the child if the child is at least 18 years of age, information
concerning the reported abuse or neglect that would otherwise be confidential
under this section. The investigating agency shall withhold information
under this subsection if the parent, managing conservator, or other legal
representative of the child requesting the information is alleged to have
committed the abuse or neglect.

(1) Before a child or a parent, managing conservator, or other legal
representative of a child may inspect or copy a record or file concerning the
child under Subsection (k), the custodian of the record or file must redact:

(1) any personally identifiable information about a victim or witness
under 18 years of age unless that victim or witness is:

(A) the child who is the subject of the report; or

(B) another child of the parent, managing conservator, or
other legal representative requesting the information;

(2) any information that is excepted from required disclosure under
[the Act], or other law; and

(3) the identity of the person who made the report.

Fam. Code § 261.201(a), (k), (1). Upon review, we find the submitted information was used
or developed in an investigation by the sheriff of alleged or suspected child abuse under
chapter 261. See id. § 261.001(1)(E) (definition ofchild abuse includes sexual assault under
Penal Code section 22.011); see also Penal Code § 22.01l(c)(1) (defining "child" for
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purposes of Penal Code section 22.011). Accordingly, we find that the submitted
information is within the scope ofsection 261.201 ofthe Family Code. You do not indicate
that the sheriff has adopted a rule that governs the release of this type of information. We
therefore assume no such rule exists. Given that assumption, we conclude the submitted
information is generally confidential under section 261.201 of the Family Code. See Open
Records Decision No. 440 at 2 (1986) (predecessor statute).

In this instance, however, the requestor may be the mother of the child victim listed in the
information at issue. Further, the requestor is not the individual alleged to have committed
the suspected abuse. See Fam. Code § 261.201 (k). As it is not clear whether the requestor
is the child's parent for purposes of section 261.201 (k), we must rule conditionally. If the
requestor is not a parent ofthe child victim listed in the report, the submitted information is
confidential in its entirety under section 261.201 of the Family Code and must be withheld
under section 552.101 of the Government Code.! See ORD 440 at 2.

, .

Ifthe requestor is a parent ofthe child victim, the sheriffmay not use section 261.201 (a) to
withhold the submitted information from this requestor. See Fam. Code § 261.201 (k).
Section 261.201 (1)(2), however, states that any information that is excepted from required
disclosure under the Act or other law may still be withheld from disclosure. Id.
§ 261.201(1)(2). Thus, because you also assert section 552.101 of the Government Code in
conjunction with section 58.007 ofthe Family Code and section 552.108 ofthe Government
Code, we will address your arguments under those exceptions.

Section 552.101 also encompasses section 58.007 of the Family Code, which provides in
pertinent part as follows:

(c) Except as provided by Subsection (d), law enforcement records and files
concerning a child and information stored, by electronic means or otherwise,
concerning the child from which a record or file could be generated may not
be disclosed to the public and shall be:

(1) if maintained on paper or microfilm, kept separate from adult
files and records;

(2) if maintained electronically in the same computer system as
records or files relating to adults, be accessible under controls that are
separate and distinct from controls to access electronic data
concerning adults; and

IAs our ruling under this scenario is dispositive for the submitted information, we need not address
your remaining arguments against the disclosure of the submitted information.
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(3) maintained on a local basis only and not sent to a central state or
federal depository, except as provided by Subchapters B, D, and E.

Id. § 58.007(c). Law enforcement records relating to juvenile conduct, whether delinquent
conduct or conduct indicating a need for supervision, that occurred on or after
September 1, 1997, are confidential under section 58.007 of the Family Code. See id.
§ 51.03 (defining "delinquent conduct" and "conduct indicating a need for supervision" for
purposes of title 3 of the Family Code). For purposes of section 58.007, "child" means a
person who is ten years ofage or older and under seventeen years ofage. See id. § 51.02(2).
Upon review, we. find that the submitted information involves allegations of a juvenile
engaged in delinquent conduct occurring after September 1, 1997. You do not indicate, nor
does it appear, that any ofthe exceptions in section 58.007 of the Family Code apply to this
information. Thus, the submitted information is subject to section 58.007(c), and must be
withheld in its entirety under section 552.101 of the Government Code.2

In summary, ifthe requestor is not a parent ofthe child victim listed in the submitted report,
then the submitted information must be withheld in its entirety under section 552.101 ofthe
Government Code in conjunction with section 261.201(a) of the Family Code. If the
requestor is the parent ofthe child victim, then the sheriffmay not use section 261.201(a) of
the Family Code to withhold the submitted information; the sheriff must nevertheless
withhold the submitted information in its entirety under section 552.101 ofthe Government
Code in conjunction with section 58.007 of the Family Code. We note that because
section 261.201(a) of the Family Code protects all "files, reports, communications, and
working papers" related to an investigation ofchild abuse and section 58.007 of the Family
Code protects all law enforcement records relating to juvenile conduct, the sheriffmust not
release front page offense .report information when information is being withheld in its
entirety under section 552.101 of the Government Code in conjunction with either
section 58.007 of the Family Code or section 261.201 of the Family Code.

This letter ruling is limited to the particular information at issue in this request and limited
to the facts as presented to us; therefore, this ruling must not be relied upon as a previous
determination regarding any other information or any other circumstances.

This ruling triggers important deadlines regarding the rights and responsibilities of the
governmental body and ofthe requestor. For more information concerning those rights and
responsibilities, please visit our website at http://www.oag.state.tx.us/open/index orl.php,
or call the Office of the Attorney General's Open Government Hotline, toll free,
at (877) 673-6839. Questions concerning the allowable charges for providing public

2As our ruling is dispositive, we need not address your remaining argument against the disclosure of
. the submitted information.
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information under the Act must be directed to the Cost Rules Administrator of the Office of
the Attorney General, toll free, at (888) 672-6787.

Sincerely,

~~~
Assistant Attorney General
Open Records Division

LRL/jb

Ref: ID# 374758

Ene. Submitted documents

c: Requestor
(w/o enclosures)


