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Ms. Martha T. Williams
Olson & Olson, L.L.P.
Attorney for City of Friendswood
WOliham Tower, Suite 600
2727 Allen Parkway
Houston, Texas 77019

OR2010-05893

Dear Ms. Williams:

Y6tiask whether certain info:tl.hation is sUbject to required public disclosure under the
Public Information Act (the "Act"), chapter 552 ofthe Government Code. Your requestwas
assigned ID# 380313.

The CityofFriendswood (the ':city"), which you represent, received a request for information
pertaining to a specified lawsuit. You indicate the city has or will release some information.
You claim the submitted information is excepted from disclosure under sections 552.107
and 552.111 of the Government Code. We have considered the exceptions yoU claim and
reviewed the submitted information.

Section 552.107(1) of the Government Code protects infonnation coming within the
attorney-client privilege. When asserting the attorney-client privilege, a governmental body
has the burden ofproviding the necessary facts to demonstrate the elements ofthe privilege
in order to withhold the il1fotlhatlbh at issue. Open Records Decision No. 670 at 6-7 (2002).
First, a governmental body must demonstrate that the information constitutes or documents
a communication. Id. at 7. Second, the communication must have been made "for the
purpose offacilitating the rendition ofprofessional legal services" to the clientgovemmental
body. TEX. R. EVID~ 503(b)(1). The privilege does not apply when an attorney or
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representative is involved in some capacity other than that of providing or facilitating
professional legal services to the client governmental body. In re Texas Farmers Ins.
Exoh' j 990 S.W.2d337, 340 (Tex. App.-Texarkana 1999, orig.proceeding) (attorney-client
privilege does not apply if attorney acting in a capacity other than that of attorney).
Governmental attorneys often act in capacities other than that ofprofessional legal counsel,
such as administrators, investigators, or managers. Thus, the mere fact that a communication
involves an attorney for the government does not demonstrate this element. Third, the
privilege applies only to communications between or among clients, client representatives,
lawyers, and lawyer representatives. TEX. R. EVID. 503(b)(1 )(A), (B), (C), (D), (E). Thus,
a governmental body must infonn this office of the identities and capacities of the
individuals to whom each communication at issue has been made. Lastly, the attorney-client
privilege applies only to a confidential communication, id. 503(b)(1), meaning it was "not
intended to be disclosed to third persons other than those to whom disclosure is made in
furtherance of the rendition of professional legal services to the client or those reasonably
necessary for the transmission of the communication." Id. 503(a)(5). Whether a
communication meets this definition depends on the intent ofthe parties involved at the time
the information was communicated. Osborne v. Johnson, 954 S.W.2d 180, 184
(Tex. App.-Waco 1997, no pet.). Moreover, because the client may elect to waive the
privilege at any time, a governmental body must explain that the confidentiality of a
communication has been maintained. Section 552.107(1) generally excepts an entire
communication that is demonstrated to be protected by the attorney-client privilege unless
otherwise waived by the governmental body. See Huie v. DeShazo, 922 S.W.2d 920, 923
(Tex. 1996) (privilege extends to entire communication, including facts contained therein).

You state the submitted information consists ofcommunications between city attorneys and
employees of the city. You further state these communications were made to facilitate the
rendition of professional legal services to the city. You also state these communications
were not intended to be and have not been disclosed to any non-privileged party. Therefore,
based on your representations and our revieyv, the submitted information may be withheld
under section 552.107 of the Government Code as privileged attorney-client
communications. As our ruling is dispositive, we do not address your remaining argument
against disclosure.

This letter ruling is limited to the particular information at issue in this request and limited
to the facts as presented to us; therefore, this ruling must not be relied upon as a previous
determination regarding any other information or any other circumstances.

This ruling triggers important deadlines regarding the rights and responsibilities of the
governmental boayarid ofthe requestor. For more information concerning thoserighfs and
responsibilities, please visit our website at http://www.oag.state.tx.us/open/index orl.php,
or call the Office of the Attorney General's Open Government Hotline, toll free,
at (877) 673-6839. Questions concerning the allowable charges for providing public
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information under the Act must be directed to the Cost Rules Administrator ofthe Office of
the Attorney General, toll free, at (888) 672-6787.

Sincerely,

~
Amy L.S. Shipp
Assistant Attorney General
Open Records Division

ALS/d

Ref: ID# 380313

Ene. Submitted documents

cc: Requestor
(w/o enclosures)


