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Dear Mr. Meitler:

You ask whether certain information is subject to required public disclosure under the
Public Information Act (the "Act"), chapter 552 ofthe Government Code. Your request was
assigned ID# 381599 (TEA PIR# 12858).

The Texas Education Agency ("TEA") received a request for information involving three
named entities ·and a specified time interval. You inform lis that some of the information
encompassed by the present request is the subject of a previous open records letter ruling.
You also state that some of the requested information, including marked portions of the
submitted information, either has been or will be released. You claim that the rest of the
submitted information is excepted from disclosure under section 552.107 ofthe Government
Code. We have considered your arguments and reviewed the information you submitted. 1

You state that some of the information responsive to the present request was encompassed
by a previous request, as a result ofwhich this office issued Open Records Letter No. 2010­
06313 (2010). In that ruling, we concluded that TEA may withhold information relating to
an application for an open-enrollment charter under section 552.104 of the Government
Code. You do not indicate that there has been any change in the law, facts, and
circumstances on which the previous ruling is based. We therefore conclude that TEA may

IThis letter ruling assumes that the submitted representative sample of information is truly
representative ofthe requested information as a whole. This ruling neither reaches nor authorizes TEA to
withhold any information that is substantially different from the submitted information. See Gov't Code
§§ 552.301(e)(1)GD), .302; Open Records Decision Nos. 499 at 6 (1988), 497 at 4 (1988).
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continue to rely on Open Records Letter No. 2010-06313 with respect to the information
responsive to 'the present request that is encompassed by the previous ruling. See Gov't
Code § 552.301(a); Open Records Decision No. 673 at 6-7 (2001) (listing elements offirst
type of previous determination under Gov't Code § 552.301(a)).

Next, we address your claim under section 552.107 of the Government Code for the rest of
the information at issue. Section 552.107(1) protects information that comes within the
attorney-client privilege. When asserting the attorney-client privilege, a governmental body
has the burden ofproviding the necessary facts to demonstrate the elements ofthe privilege
in order to withhold the information at issue. See Open Records Decision No. 676 at 6-7
(2002). First, a governmental body must denlOnstrate that the infonnation constitutes or
documents a communication. Id. at 7. Second, the communication must have been made
"for the purpose of facilitating the rendition of professional legal services" to the client
governmental body. See TEX. R. EVID. 503(b)(1). The privilege does not apply when an
attorney or representative is involved in some capacity other than that of providing or
facilitating professional legal services to the client governmental body. See In re Tex.
Farmers Ins. Exch., 990 S.W.2d 337,340 (Tex. App.-Texarkana 1999, orig. proceeding)
(attorney-client privilege does not apply if attorney acting in capacity other than that of
attorney). Governmental attorneys often act in capacities other than that of professional
legal counsel, such as administrators, investigators, or managers. Thus, the mere fact that
a communication involves an attomey for the government does not demonstrate this element.
Third, the privilege applies only to communications between or among clients, client
representatives, lawyers, and lawyer representatives. See TEX. R. EVID. 503(b)(I)(A)-(E).
Thus, a governmental body must inform this office of the identities and capacities of the
individuals to whom each communication at issue has been made. Lastly, the attorney-client
privilege applies only to a confidential communication, id. 503(b)(1), meaning it was "not
intended to be disclosed to third persons other than those to whom disclosure is made in
furtherance of the rendition of professional legal services to the client or those reasonably
necessary for the transmission of the communication." Id. 503(a)(5). Whether a
communication meets this definition depends on the intent ofthe parties involved at the time
the information was conu11l111icated. See Osborne v. Johnson, 954 S.W.2d 180, 184 (Tex.
App.-Waco 1997, no pet.). Moreover, because the client may elect to waive the privilege
at any time, a govemmental body must explain that the confidentiality of a communication
has been maintained. Section 552.107(1) generally excepts an entire communication that
is demonstrated to be protected by the attorney-client privilege unless otherwise waived by
the governmental body. See Huie v. DeShazo, 922 S.W.2d 920,923 (Tex. 1996) (privilege
extends to entire communication, including facts contained therein).

You seek to withhold most of the submitted information under section 552.107(1).2 You
state that the information at issue consists of conu11lmications between or among attorneys
for and represyntatives ofTEA that were made for the purpose of facilitating the rendition

2you inform us that the rest of the submitted information, which you have marked, is being released
to the requestor.
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of professional legal services to TEA. You have identified the parties to the
communications. You also state that these communications were and remain confidential
and have not been disclosed to non-privileged parties. Based on your representations and
our review, We conclude that TEA may withhold the information at issue under
section 552.107(1).

\

In summary: (1) TEA may continue to rely on Open Records Letter No. 2010-06313 with
respect to the, information responsive to the present request that is encompassed by the
previous ruling; and (2) except for the marked information that is being released to the
requestor, TEA may withhold the submitted infonnation under section 552.107(1) of the
Government Code.

This letter ruling is limited to the particular information at issue in this request and limited
to the facts as presented to us; therefore, this ruling must not be relied upon as a previous
detern1ination regarding any other information or any other circumstances.

This ruling triggers important deadlines regarding the rights and responsibilities of the
governmental body and of the requestor. For more information concerning those rights and
responsibilities, please visit our website at http://www.oag.state.tx.us/open/index orl.php,
or call the Office of the Attorney General's Open Govemment Hotline, toll free,
at (877) 673~6839. Questions concerning the allowable charges for providing public
information under the Act must be directed to the Cost Rules Administrator ofthe Office of
the Attorney General, toll free, at (888) 672-6787.

S',ncere1y,

!a-J6YI~~

. mes W. MOlTis, III
Assistant Attorney General
Open Records Division
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