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ATTORNEY GENERAL OF TEXAS

GREG ABBOTT

June 15,2010

Mr. JeffTipperis
Scanlan, Buckle & Young, P.C.
602 West 11 Street
Austin, Texas 78701-2099

0R2010-08713

Dear Mr. Tippens:

You ask whether certain information is .subjeyt to, reqqired public disclosure under the
Public Information Act (the "Act"), chapter 552 ofthe Government Code. Your request was
assigned ID# 382703.

The City of Sunset Valley (the "city"), which you represent, received a request for notes,
minutes, and recordings pertaining to a specified meeting ofthe city's Board ofAdjustment
(the "board") and information provided to board members during or since the specified
meeting. You state that the city has released some ofthe requested information. You further
state that the city has no information responsive to the portion ofthe request seeking meeting
minutes because the board has not yet prepared or adopted any such minutes. 1 You claim
that the submitted information is excepted from disclosure under sections 552.103, 552.107,
and 552.111 ofthe Government Code. We have considered the exceptions you claim and
reviewed the submitted information.

Section 552.107(1) of the Government Code protects information that comes within the
attorney-client privilege. When asserting the attorney-client privilege, a governmental body
has the burden ofproviding the necessary facts to demonstrate the elements ofthe privilege
in order to withhold the information at issue. Open Records Decision No. 676 at 6-7 (2002).

IThe Act does not require a governmental body to release information that did not exist when a request
for information was received or to prepare new information in response to a request. See Econ. Opportunities
Dev. Corp. v. Bustamante, 562 S.W.2d 266,267-68 (Tex. Civ. App.-San Antonio 1978, writ dism'd); Open
Records DecisionNos. 605 at 2 (1992), 452 at 3 (1986),362 at 2 (1983).
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First, a govermnental body must demonstrate that the information constitutes or documents
a communication. Id. at 7. Second, the communication must have been made "for the
purpose offacilitating the rendition ofprofessional legal services" to the clientgovernmental
body. TEX. R. EVID. 503(b)(1). The privilege does not apply when an attorney or
representative, 'is involved in some capacity other than that of providing or facilitating
professional legal services to the client governmental body. In re Tex. Farmers Ins.
Exch., 990 S.W.2d 337, 340 (Tex. App.-Texarkana 1999, orig. proyeeding) (attorney-client
privilege does,not apply if attorney acting in a capacity other than that of attorney). Third,
the privilege applies only to communications between or among clients, client
representatives,'lawyers, and lawyer representatives. Se€- TEX. R. EVID. 503(b)(1). Thus, a
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to whom each'communication at issue has been made. Lastly, the attorney-client privilege
applies only taa confidential communication, meaning it was "not intended to be disclosed
to third person's other than those to whom disclosure is made in furtherance ofthe rendition
ofprofessional legal services to the client or those reasonably necessary for the transmission
of the communication." Id. 503(a)(5). Whether a communication meets this definition
depends on the intent ofthe parties involved at the time the information was communicated.
Osborne v. Johnson, 954 S.W.2d 180, 184 (Tex. App.-Waco 1997, no pet.). Moreover,
because the clientmay elect to waive the privilege at any time, a governmental body must
explain thattheeonfidentiality ofa communication has been maintained. Section 552.107(1)
generally excepts an entire communication that is demonstrated to be protected by. the
attorney-client privilege unless otherwise waived by the governmental body. See Huie v.
DeShazo, 922' S.W.2d 920, 923 (Tex. 1996) (privilege extends to entire communication,
including fact~',contained therein).

You state that· the communication at issue was made for the purpose of providing legal
advice to the city. You inform us that the communication at issue was intended to be and has
remained confidential. You have identified the parties to the communication as 'board
members, city,staff, the city's mayor, and the city's attorney. Based on your representations
and our revi~W, we agree that the submitted information constitutes a privileged
attorney-client.,·communication. Accordingly" the city may withhold the submitted
information under section 552.1 07(1) ofthe Government Code. As our ruling is dispositive,
we need not address your remaining arguments against disclosure.

This letter ruling is limited to the particular information at issue in this request and limited
to the facts as presented to us; therefore, this ruling must not be relied upon as a previous
determination regarding any other information or any other circumstances.

This ruling triggers important deadlines regarding the rights and responsibilities of the
governmental1:>ody and ofthe requestor. Formore information concerning those rights and
responsibilities~ please visit our website at http://www.oag.state.tx.us/open/index orl.php,
or call the Office of the Attorney General's Open Government Hotline, toll free,
at (877) 673-6839. Questions concerning the allowable charges for providing public
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information under the Act must be directed to the Cost Rules Administrator of the Office of
the Attorney Qeneral, toll free, at (888) 672-6787.

Sincerely,

(JAM:
Christopher D., Sterner
Assistant AttoWey General
Open Recordspivision

CDSA/eeg

Ref: ID# 382703

Ene. Submitted documents

c:" Requestor
(w/o enclosures)


