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Dear Ms. Banks:

You ask whether certain infOlmation is subject to required public disclosure under the
Public hlfonnationAct (the "Act"), chapter 552 ofthe Govenunent Code. Yourrequestwas
assigned ID# 382987.

The City ofWindcrest (the "city"), which you represent, received a request for e-mails sent
from the mayor or city manager to the members ofthe city council during a specified time
pe1iod regarding proposed charter amendments submitted by a citizens' group. 1 You claim
that the requested infonnation is excepted fl.-om disclosure tmder sections 552.107, 552.109,
and 552.111 of the Govemment Code. We have considered the exceptions you claim and
reviewed the submitted infonnation. We have also considered comments submitted by the
requestor. See Gov't Code§ 552.304 (providing that interested pmiymay submit comments
stating why infonnation should or should notbe released).

You assert that the submitted e-mail communications are protected by the attomey-client
privilege. Section 552.107(l) ofthe Govemment Code protects infOlmation coming within
the attomey-c1ient privilege. When asserting the atto~ney-client privilege, a govemmental
body has the burden of providing the necessary facts to demonstrate the elements of the
privilege in order to withhold the infomlation at issue. Open Records Decision No. 676

lyou inform us that the city sought and received clarification ofthe infonnation requested. See Gov't
Code § 552.222(b) (govennnentalbodymay comn1Wllcate withrequestor forpmpose ofclarifYing ornarrowing
request for infom1ation); see also City ofDallas v. Abbott, 304 S.W.3d 380, 387 (Tex. 2010) (holding that when
a goverl1l11ental entity, acting in good faith, requests clarification or nalTowing of an lmclear or over-broad
request for public infolmation, the ten-day period to request an attomey general ruling is measmed from the
date the request is clarified or narrowed).
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at 6-7 (2002). First, a governmental body must demonstrate that the information constitutes
or documents a communication. Id. at 7. Second, the communication must have been made
"for the purpose of facilitating the rendition of professional legal services" to the client
governmental body. TEX. R. EVID. 503(b)(1). The privilege does not applywhen ap attorney
or representative is involved in some capacity other than that of providing or facilitating
professional legal services to the client governmental body. In re Tex. Farmers Ins.
Exch., 990 S.W.2d 337, 340 (Tex. App.-Texarkana 1999, orig. proceeding) (attorney-client
privilege does not apply if attorney acting in a capacity other than that of attorney). Third,
the privilege applies only to communications between or among clients, client
representatives, lawyers, and lawyer representatives. TEX. R. EVID. 503(b)(1). Thus, a
governmental body must inform tIns office ofthe identities and capacities ofthe individuals
to whom each communication at issue has been made. Lastly, the attorney-client privilege
applies only to a confidential communication, id. 503(b)(1), meaning it was "not intended
to be disclosed to third persons other than those to whom disclosure is made in filliherance
ofthe rendition ofprofessional legal services to the client or those reasonably necessary for
the transmission of the communication." Id.503(a)(5). Whether a communication meets
tIns definition depends on the intent ofthe parties involved at the time the information was
communicated. Osborne v. Johnson, 954 S.W.2d 180, 184 (Tex. App.-Waco 1997, no
pet.). Moreover, because the client may elect to waive the privilege at any time, a
governmental body must explain that the confidentiality of a communication has been
maintained. Section 552.107(1) generally excepts an entire communication that is
demonstrated to be protected by the attorney-client privilege unless otherwise waived by the
governmental body. See Huie v. DeShazo, 922 S.W.2d 920, 923 (Tex. 1996) (privilege
extends to entire cOlllimmication, including facts contained therein).

You assert that the submitted e-mails consist of commUlucations made for the purpose of
facilitating the rendition ofprofessional legal services to the client, which in this case is the
city. You state that the communications were between the city's attorneys and identified city
officials and staff. You explain that a city ordinance sets out the procedures that must be
followed for waiver of the attorney-client privilege by the city and state that "[t]hese
procedures were not taken[.]" You further state that the city has not waived the
confidentiality of the information at issue. Based on your representations and our review,
we find that the city has demonstrated that the attorney-client privilege is applicable to the
submitted information.

We n.ote, however, the requestor's assertion that a member ofthe city council referred to one
of the e-mails in an open meeting and thus waived the attorney-client privilege as to the
e-mail communication at issue. While you acknowledge that the e-mail was referenced at
an open meeting, you argue that such a disclosure does not constitute a waiver of the
attorney-client privilege. Under Rule 511 of the Texas Rules of Evidence, a privilege is
waived ifthe holder ofthe privilege "voluntarily discloses or consents to disclosure ofany
significant part ofthe privileged matter unless such disclosure itselfis privileged." TEX. R.
EVID. 511 (1). Thus, the VOIUllt31Y disclosure ofa"significantpart" ofprivileged information
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results in an implied waiver of additional information that was not disclosed. See Terrell
State Hosp. of Tex. Dept. of Mental Health & Mental Retardation v. Ashworth, 794
S.W.2d 937 (Tex.App.-Dallas 1990, writ denied).

In this instance, you inform us that the council member only briefly referenced the e-mail at
issue and did not read any substantive portion of it aloud. You provided a recording of the
city council meeting for our review. You state that the city and its representatives have not
taken any action that would constitute a voluntary disclosure or consent to disclose the
records to individuals outside the privilege. After a careful review of your representations
and the submitted infonnation, we find that the information that was disclosed at the open
meeting does not constitute a "significant part" ofthe e-mail cormmmication at issue. See
In re Monsanto Co., 998 S.W.2d 917 (Tex.App.-Waco 1999). We therefore conclude that
the city may withhold the submitted information under section 552.107 of the Government
Code. As our ruling is dispositive, we do not address your remaining claims.

This letter ruling is limited to the particular information at issue in this request and limited
to the facts as presented to us; therefore, this ruling must not be relied upon as a previous
determination regarding any other information or any other circumstances.

This ruling triggers important deadlines regarding the rights and responsibilities of the
governmental body and ofthe requestor. For more information conceming those rights and
responsibilities, please visit our website at http://www.oag.state.tx.us/openJindex orl.php,
or call the Office of the Attomey General's Open Government Hotline, toll free,
at (877) 673-6839. Questions conceming the allowable charges for providing public
infonnation under the Act must be directed to the Cost Rules Adniinistrator ofthe Office of
the Attomey General, toll free, at (888) 672-6787.

Sincerely,

~~
Cindy Nettles
Assistant Attomey General
Open Records Division

CN/dls

Ref: ID# 382987

Enc. Submitted documents

c:' Requestor
(w/o enclosures)


