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Dear Ms. Fleming:

You ask whether certain information is subject to required public disclosure under the
Public Information Act (the "Act"), chapter 552 oftheGovernment Code. Your request was
assigned ID# 382939.

The Texas Department of Criminal Justice (the "department") received a request for
information pertaining to the requestor, a former department employee. You state you have
released or will release some of the requested information to the requestor. You claim the
submitted information is excepted from disclosure under section 552.1 07 ofthe Government
Code. We have considered the exception you claim and reviewed the submitted information.

Section 552.107(1) of the Government Code' protects information that comes within the
attorney-client privilege. When assertingthe attorney-client privilege, a governmental body
has the burden ofproviding the necessary facts.to demonstrate the elements ofthe privilege
in order to withhold the information at issue~ See Open Records Decision No. 676 at 6-7
(2002). First, a governmental body must demonstrate that the information constitutes or
documents a communication. Id. at 7. Second, the communication must have been made
"for the purpose of facilitating the rendition of professional legal services" to the client
governmental body. See TEX. R. EVID. 503(b)(1). The privilege does not apply when an
attorney or representative is involved in some capacity other than that of providing or
facilitating professional legal services to the client governmental body. See In re Tex.
Farmers Ins. Exch., 990 S.W.2d 337,340 (Tex. App.-Texarkana 1999, orig. proceeding)
(attorney-client privilege does not apply if attorney acting in capacity other than that of
attorney). Governmental attorneys often act in capacities other than that of professional
legal counsel, such as administrators, investigators, or managers. Thus, the mere fact that
a communication involves an attorney for the government does not demonstrate this element.
Third, the privilege applies only to communications between or among clients, client
representatives, lawyers, and lawyer representatives. See TEX. R. EVID. 503(b)(1)(A)-(E).
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Thus, a governmental body must inform this office of the identities and capacities of the
individuals to whom each communication at issue has been made. Lastly, the attorney-client
privilege applies only to a confidential communication, id. 503(b)(1), meaning it was "not
intended to be disclosed to third persons other than those to whom disclosure is made in
furtherance of the rendition of professional legal services to the client or those reasona~ly

necessary for the transmission of ,the communication." Id. 503(a)(5). Whether a
communication meets this definition depends on the intent ofthe parties involved at the time
the information was communicated. See Osborne v. Johnson, 954 S.W.2d 180, 184
(Tex. App.-Waco 1997, no pet.). Moreover, because the client may elect to waive the
privilege at any time, a governmental body must explain. that the confidentiality of a
communication has been maintained. Section 552.107(1) generally excepts an entire
communication that is demonstrated to be protected by the attorney-client privilege unless
otherwise waived by the governmental body. See Huie v. DeShazo, 922 S.W.2d 920,923
(Tex. 1996) (privilege extends to entire communication, including facts contained therein).

. .

You state the submitted information constitutes privileged attorney-client communications
between. department employees and a departmenfattorney in order to "[render] a legal
opinion as to the legal sufficiency of the facts and information supporting the dismissal
recommendations." You have identified the parties to the communications. You state the
communications were intended to be confidential, and you indicate the communications have
maintained their confidentiality. Based on your representations and our review of the
information at issue, we find the department has established that the submitted information
consists of privileged attorney-client communications. Therefore, the department may
withhold the submitted information under section 552.107(1) of the Government Code.

This letter ruling is limited to the particular information at issue in this request and limited
to the facts as presented to us; therefore, this ruling must not be relied upon as a previous
determination regarding any other information or any other circumstances.

This ruling triggers important deadlines regarding the rights and responsibilities of the
governmental body and ofthe requestor. For more information concerning those rights and
responsibilities, please visit our website at http://www.oag.state.tx.us/open/index orl.php,
or call the Office of the Attorney General's Open Government Hotline, toll free,
at (877) 673-6839. Questions concerning the allowable charges for providing public
information under the Act must be directed to the Cost Rules Administrator ofthe Office of
the Attorney General, toll free, at (888) 672-6787.

Sincerely, .

~~
Adam Leiber
Assistant Attorney General
Open Recor~s Division
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