ATTORNEY GENERAL OF TEXAS
GREG ABBOTT

June 17, 2010

Mr. Joe Gorfida, Jr.

Nichols, Jackson, Dillard, Hager & Smith, L.L. P
For City of Richardson :
1800 Lincoln Plaza

500 North Akard

Dallas, Texas 75201

OR2010-08898

Dear Mr. Gorfida:

You ask whether certain information is subject to required public disclosure under the
Public Information Act (the “Act”), chapter 552 of the Government Code. Your request was
assigned ID# 383199.

The City of Richardson (the “city””), which you represent, received two requests from the
same requestor for information related to certain legal research regarding the requestor
completed by attorneys for the city. You claim the submitted memorandum is excepted from
disclosure under sections 552.107 and 552.111 of the Government Code.! We have
considered the exceptions you claim and reviewed the submitted information.

Section 552.107(1) of the Govemnment Code protects information coming within the
attorney-client privilege. Gov’t Code § 552.107(1). - When asserting the attorney-client
privilege, a governmental body has the burden of providing the necessary facts to
demonstrate the elements of the privilege in order to withhold the information at issue.

! Although you assert the attormey-client and attorney work product privileges under rule 503 of the
Texas Rules of Evidence and rule 192.5 of the Texas rules of Civil Procedure, the submitted memorandum is
not subject to section 552.022. Thus, sections 552.107 and 552.111 are the proper exceptions to raise for your
attorney-client and attorney work product privilege claims in this instance. See generally Open Records
Decision No. 676 at 1-2 (2002). Additionally, although you raise section 552.022 of the Government Code,
we note section 552.022 is not an exception to disclosure, but a list of categories of information that are not
excepted from disclosure unless they are expressly confidential under other law. See Gov’t Code § 552.022.
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ORD 676 at 6-7. First, a governmental body must demonstrate that the information
constitutes or documents a communication. /d. at 7. Second, the communication must have
been made “for the purpose of facilitating the rendition of professional legal services” to the
client governmental body. TEX. R. EvID. 503(b)(1). The privilege does not apply when an
attorney or representative is involved in some capacity other than that of providing or
facilitating professional legal services to the client governmental body. In re Texas Farmers
Ins. Exch., 990 S.W.2d 337, 340 (Tex. App.—Texarkana 1999, orig. proceeding) (attorney-
client privilege does not apply if attorney acting in a capacity other than that of attorney).
Governmental attorneys often act in capacities other than that of professional legal counsel,
such as administrators, investigators, or managers. Thus, the mere fact that a communication
involves an attorney for the government does not demonstrate this element. Third, the
privilege applies only to communications between or among clients, client representatives,
lawyers, and lawyer representatives. TEX. R. EVID. 503(b)(1). Thus, a governmental body
must inform this office of the identities and capacities of the individuals to whom each
communication at issue has been made. Lastly, the attorney-client privilege applies only to
a confidential communication, id., meaning it was “not intended to be disclosed to third
persons other than those to whom disclosure is made in furtherance of the rendition of

professional legal services to the client or those reasonably necessary for the transmission of

the communication.” Id. 503(a)(5).

Whether a communication meets this definition depends on the intent of the parties involved
at the time the information was communicated. Osborne v. Johnson, 954 S.W.2d 180, 184
(Tex. App.—Waco 1997, no pet.). Moreover, because the client may elect to waive the
privilege at any time, a governmental body must explain that the confidentiality of a
communication has been maintained. Section 552.107(1) generally excepts an entire
communication that is demonstrated to be protected by the attorney-client privilege unless
otherwise waived by the governmental body. See Huie v. DeShazo, 922 S.W.2d 920, 923
(Tex. 1996) (privilege extends to entire communication, including facts contained therein).

Yourepresent the submitted memorandum was only communicated between and among city
attorneys and individuals employed by the city. Yourepresent this memorandum was created
and communicated for the purpose of rendering legal services to the city. You also represent
this communication was confidential. Based on your representations and our review, we
agree this memorandum is privileged, and the city may withhold it under section 552.107.
As ourrulingis dispositive, we need not address your remaining argument against disclosure.

This letter ruling is limited to the particular information at issue in this request and limited

_to the facts as presented to us; therefore, this ruling must not be relied upon as a previous

determination regarding any other information or any other circumstances.

This ruling triggers important deadlines regarding the rights and responsibilities of the
governmental body and of the requestor. For more information concerning those rights and
responsibilities, please visit our website at http:/www.oag.state.tx.us/open/index_orl.php,
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or call the Office of the Attorney General’s Open Government Hotline, toll free,
at (877) 673-6839. Questions concerning the allowable charges for providing public
information under the Act must be directed to the Cost Rules Administrator of the Office of
the Attorney General, toll free, at (888) 672-6787.

Sinéerely,
Bob Davis ‘

- Assistant Attorney General
Open Records Division
RSD/dls
Ref: ID# 383199

Enc. Submitted documents

c: Requestor
(w/o enclosures) l




