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June 29,2010

Chief Don Hatcher
Leander Police Department
705 Leander Drive
Leander, Texas 78641

0R2010-09596

Dear Chief Hatcher:

You ask whether certain information is ·subject.to required public disclosure under the
Public Information Act (the "Act"), chapter 552 ofthe Government Code. Your request was
assigned ID# 385142.

The Leander Police Department (the "department") received a request for a specified police
report. You claim that the submitted information is excepted from disclosure under
sections 552.101 and 552.108 ofthe Government Code. We have considered the exceptions
you claim andreviewed the submitted information.

Section 552.101 ofthe Government Code excepts from disclosure "information considered
to be confidential by law, either constitutional, statutory, or by judicial decision." Gov't
Code § 552.101. This section encompasses information protected by other statutes, such as
section 261.201(a) of the Family Code, which provides:

..

(a) Except as provided by Section 261.203, the following information is
confidential, is not subject to public release under Chapter 552, Government
Code, and may be disclosed only for purposes consistent with this code and
applicable federal or state law or under rules adopted by an investigating
agency:

(1) a report of alleged or suspected abuse or neglect made under this
chapter and the identity of the person making the report; and
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(2) except as otherwise provided in this section, the files, reports,
. records, communications, audiotapes, videotapes, and working papers
used or developed in an investigation under this chapter or in
providing services as a result of an investigation.

(k) Notwithstanding Subsection (a), an investigating agency, other than the
[Texas Department of Family and Protective Services] or the Texas Youth
Commission, on request, shall provide to the parent, managing conservator,
or other legal representative of a child who is the subj ect of reported abuse
or neglect, or to the child if the child is at least 18 years ofage, information
concerning the reported abuse or neglect that would otherwise be confidential
under this section. The investigating agency shall withhold informatio~

under this subsection if the parent, managing conservator, or other legal
representative of the child requesting the information is alleged to have
committed the abuse or neglect.

. Fam. Code § 261.201(a), (k). You state the submitted incident report was used or developed
in an investigation by the department ofalleged or suspected child abuse or neglect. See id
§ 261.001(1), (4) (defining "abuse" and "neglect" for purposes of Fam. Code ch. 261); see
also id § 101.003(a) (defining "child" for purposes ofthis section as person under 18 years
of age who is not and has not been married or who has not had the disabilities of minority
removed for general purposes). Based on your assertions and our review, we agree the
submitted report is within the scope of section 261.201 ofthe Family Code. In this instance,
the requestor is a parent of the child victim listed in the report, and the requestor is accused
ofcommitting the alleged abuse and neglect. As such, the report may not be provided to the
requestor pursuant to section 261.201(k). Id § 261.201(k) (stating a child's parent may not
obtain information that is subj ect to section 261.201 (a) concerning reported abuse or neglect
of the child ifthe parent is alleged to have committed the abuse or neglect). You have not
indicated the department has adopted a rule that governs the release of this type of
information; therefore, we assume no such regulation exists. Accordingly, the department
must withhold the submitted report under section 552.101 of the Government Code in
conjunction with section 261.201 ofthe Family Code. See Open Records Decision No. 440
at 2 (1986) (predecessor statute). As our ruling is dispositive, we do not address your
remaining arguments against disclosure.

This letter ruling is limited to the particular information at issue in this request and limited
to the facts as presented to us; th~refore, this ruling must not be relied upon as a previous
determination regarding any other information or any other circumstances.

This ruling triggers important deadlines regarding the rights and responsibilities of the
governmental body and ofthe requestor. For more information concerning those rights and
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responsibilities, please visit our website at http://www.oag.state.tx.us/open/index orl.php,
or call the Office of the Attorney General's Open Government Hotline, toll free,
at (877) 673-6839. Questions concerning the allowable charges for providing public
information under the Act must be directed to the Cost Rules Administrator ofthe Office of
the Attorney General, toll free, at (888) 672-6787.

-
Sarah Casterline
Assistant Attorney General
Open Records Division
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