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Ms. Elisabeth A. Donley
Law Offices of Robert E. Luna, P.C.
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Dallas, Texas 75205

0R2010-10798

Dear Ms. Sheehan and Ms. Donley: .

You ask whether certain information is subject to required public disclosure under the
Public Information Act (the "Act"), chapter 552 ofthe Government Code. Your request was
assigned ID# 387154.

The Carrollton-Farmers Branch Independent School District (the "district"), which you
represent, received a request for documents, notes, and other documentation from a named
law firm and a named individual regarding R. L. Turner High School. You state the district
has redacted information pUrsuant to the Family Educational Rights and Privacy Act
("FERPA"), 20 U.S.C. § 1232g.1 You state some of the responsive information will be
released to the requestor. You claim that the submitted information is excepted from
disclosure under sections 552.101, 552.117, 552.136, and 552.137 ofthe Government Code.
We have considered the exceptions you claim and reviewed the submitted information.

Section 552.101 ofthe Government Code excepts from disclosure "information considered
to be confidential by law, either constitutional, statutory, or by judicial decision." Gov't

IThe United States Department of Education family Policy Compliance Office (the "DOE") has
informed this office that FERPA does not permit stat~ and local educational authorities to disclose to this office,
without parental consent, unredacted, personally identifiable inforniation contained in education records for the
purpose ofour review in the open records ruling process under the Act. The DOE has detennined that FERPA
determinations must be made by the educational authority in possession of the education records. We have
posted a copy of the letter from the DOE to this office on the Attorney General's website:
http://www.oag.state.tx.us/open/20060725usdoe.pdf.
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Code § 552.101. Section 552.101 encompasses information protected by other statutes, such
as section 21.355 ofthe Education Code. Section 21.355 provides "[a] document evaluating
the performance of a teacher or administrator is confidential." Educ. Code § 21.355. This
office has interpreted this section to apply to ahy document that evaluates, as that term is
commonly understood, the performance of a teacher or administrator. Open Records
Decision No. 643 (1996). In that opinion, this office also concluded a teacher is someone
who is required to hold and does hold a certificate required under chapter 21 ofthe Education
Code and is teaching at the time of his or her evaluation. ld. In addition, the court has
concluded a written reprimand constitutes an evaluation for purposes of section 21.355
because "it reflects the principal's judgment regarding [a teacher's] actions, gives corrective
direction, and provides for further review." North East lndep. Sch. Dist. v. Abbott, 212
S.W.3d 364 (Tex. App.-Austin 2006, no pet.).

You state the information in Exhibit C relates to a teacher who held the appropriate teaching
certificate and was teaching at the time of the evaluations. However, we find that the
submitted information in Exhibit C, including self report forms and e-mails, does not
evaluate the employee for purposes of section 21.355. Accordingly, the district may not
withhold the information in Exhibit C under section 552.101 of the Government Code in
conjunction with section 21.355 of the Education Code.

Section 552.101 ofthe Government Code also encompasses section 37.108 ofthe Education
Code. Section 37.108 provides in part:

(b) At least once every three years, each school district or public junior college
district ,shall conduct a safety and security audit of the district's facilities. To the
extent possible, a district shall follow safety and security audit procedures developed
by the Texas School Safety Center or a comparable public or private entity.

(c-1) Except as provided by Subsection (c-2), any document or information collected,
developed, or produced during a safety and security audit conducted under
Subsection (b) is not subject to disclosure under Chapter 552, Government Code.

Educ. Code § 37.108(b), (c-l). You state the submitted School Crisis Plan in Exhibit D was
collected, developed, or produced during a safety and security audit ofthe district's facilities.
See id. § 37.1 08(b). You contend that none of the exceptions in subsection (c-2) are
applicable to this information. See id. § 37.108(c-2) (listing types of documents relating to
district's multihazard emergency operations plan subject to disclosure). Thus, having
considered your arguments and reviewed the information, we agree the School Crisis Plan

~, ..
------------' ~---------------------------------,
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in Exhibit D must be withheld under section 552.101 in conjunction with section 37.1 08(c-1)
ofthe'Educati;il Code.2

Section 552.101 also encompasses the common-law right of privacy, which protects
information if it (1) contains highly intimate or embarrassing facts, the publication ofwhich

'. would be highly objectionable to a reasonable person, and (2) is not oflegitimate concern to
the public. Indus. Found. v. Tex. Indus. AccidentBd., 540 S.W.2d 668,685 (Tex. 1976). To
demonstrate the applicability of common-law privacy, both prongs of this test must be
established. Id. at 681-82. The types of information considered intimate and embarrassing
by the Texas Supreme Court in Industrial Foundation include information relating to sexuai
assault, pregnapcy, mental or physical abuse in the workplace, illegitimate children,
psychiatric tr~cttmentofmental disorders, attempted suicide, and injuries to sexual organs.
Id. at 683. This office has found that some kinds of medical information or information
indicating disabilities or specific illnesses are excepted from required public disclosure under
common-law privacy. See Open Records Decision Nos. 470 (1987) (illness from severe
emotional and job-related stress), 455 (1987) (prescription drugs, illnesses, operations, and
physical handicaps). We note that the right ofprivacy lapses at death; thus, information may
not be withheldon the basis of the privacy interests of a deceased individual. See Moore v.
Charles B. Pierr;e Film Enters. Inc., 589 S.W.2d489 (Tex. Civ. App.-Texarkana 1979, writ
refd n.r.e.); s¢e also Justice v. Belo Broadcasting Corp., 472 F. Supp. 145, 146-47 (N.D..
Tex. 1979); Attorney General Opinions JM-229 (1984), H-917 (1976); Open Records
Decision No. 272 at 1 (1981). You have marked information that you claim is excepted
under the doctrine of common-law privacy. However, much of the information you have
marked pertains to a deceased individual. Consequently, this information is not confidential
under common~law privacy and may not be withheld under section 552.101. Additionally,
we find that the remaining information you have marked is not highly intimate or
embarrassing and of no legitimate public concern. Therefore, none of the submitted
information may be withheld under section 552.101 in conjunction with common-law
privacy.

Section 552.117(a)(1) of the Government Code excepts from disclosure the home address
and telephone' number, social security number, and family member information of a
current or former official or employee of a governmental body who requests that this
information be kept confidential under section 552.024 ofthe Government Code. See Gov't
Code § 552.117(a)(1). We note that section 552.117 encompasses a persona~ cellular
telephone number, provided that a governmental body does not pay for the cell phone
service. See Open Records Decision No. 506 at 5-6 (1988) (section 552.117 not applicable
to cellular telephone numbers paid for by governmental body and intended for official use).
Whether a particular item of information is protected by section 552.117(a)(1) must be
determined at the time ofthe governmental body's receipt ofthe request for information. See

2As our ruling for this infonnation is dispositive, we do not address your remaining arguments against
disclosure. .
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Open Records Decision No.530 at 5 (1989). Thus, information may only be withheld under
section 552.117(a)(1) on behalf of a current or former employee who made a request for
confidentiality under section 552.024 prior to the date ofthe governmental body's receipt of
the request for information. Information may not be withheld under section 552.117(a)(1)
on behalf of a 'current or former official or employee who did not timely request under
section 552.024 that the information be kept confidential. However, you state the election
form on record·only permits the employees at issue to request confidentiality for their home
address, telephone number, and social security number. Thus, the employees at issue did not
request confidentiality for their family member information. Therefore, to the extent the
employees at issue made timely requests for confidentiality under section 552.024, you must
withhold the information we have marked in Exhibit E under section 552.117(a)(1) of the
Government Code. However, the district may only withhold the marked cellular telephone
numbers ifthey are personal cellular telephone numbers and the cellular services were paid
for with personal funds. If the employees did not timely elect confidentiality for the marked
information, the district may not withhold the marked information under
section 552.117(a)(1) of the Government Code.

Section 552.136 ofthe Government Code states that"[n]otwithstanding any other provision
of this chapter, a credit card, debit card, charge card, or access device number that is
collected, assembled, or maintained by or for a governmental body is confidential." Gov't
Code § 552.136; see id. § 552.136(a) (defining "access device"). Accordingly, we find the
personal identification number you have marked in Exhibit F must be withheld under
section 552.136 of the Government Code.

Section 552.137 of the Government Code excepts from disclosure "an e-mail address of a
member ofthe' public that is provided for the purpose ofcommunicating electronically with
a· government~1 body" unless the member of the public consents to its release or the
e-mail addres~:is of a type specifically excluded by subsection (c). See Gov't Code
§ 552.137(a)-(c). You have marked an e-mail address within the submitted information in
Exhibit E that.is subject to section 552. 137(a). Accordingly, the district must withhold the
e-mail address you have marked in Exhibit E pursuant to section 552.137 ofthe Government
Code, unless the owner affirmatively consents to its disclosure.3

In slimmary, the district must withhold Exhibit D under section 552.101 ofthe Government
Code in conjllnction with section 37.108(c-1) of the Education Code. The district must
withhold the information we have marked in Exhibit E under section 552.117 of the
Government Code if the employees at issue timely elected to keep their information
confidential; however, the district may only withhold the marked cellular telephone numbers

3As you acknowledge, this office recently issued Open Records Decision No. 684 (2009), a previous
determination to ali governmental bodies authorizing them to withhold ten categories ofinformation, including
an e-mail address of a member of the public, under section 552.137 ofthe Government Code, without the
necessity ofrequesting an attorney general decision.
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if they are personal cellular telephone numbers and the cellular telephone services are paid
for with personal funds. The district must withhold the information you have marked in
Exhibit F under section 552.136 of the Government Code. The district must withhold the
e-mail address you have marked in Exhibit E under section 552.137 of the Government
Code, unless the owner affirmatively consents to its disclosure. The remaining, information
must be released.

This letter ruling is limited to the particular information at issue in this request and limited
to the facts as presented to us; therefore, this ruling must not be relied upon as a previous
determination!egarding any other information or any other circumstances. .

This ruling triggers important deadlines regarding the rights and responsibilities of the
governmental;body and ofthe requestor. For more information concerning those rights and
responsibilities, please visit our website at http://www.oag.state.tx.us/openJindex orl.php,
or call the Office of the Attorney General's Open Government Hotline, toll free, at (877)
673-6839. Questions concerning the allowable charges for providing public information
under the Act must be directed to the Cost Rules Administrator ofthe Office ofthe Attorney
General, toll free at (888) 672-6787.

Andrea L. Caldw~ll

Assistant Attorney General
Open Records Division

ALCleeg

Ref: ID# 387154

Enc. Submitted documents

c: Requestor
(w/o enClosures)
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