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August 2, 2010

Mr. Kipling D. Giles
Senior Counsel

Legal Services Division
CPS Energy

P.O.Box 1771 ‘
San Antonio, Texas 78296

OR2010-11587

Dear Mz. Giles:

You ask whether certain information is subject to required publié disclosure under the
Public Information Act (the “Act”), chapter 552 ofthe Government Code. Your request was

assigned ID# 388749. '

The City Public Service Board of the City of San Antonio d/b/a CPS Energy (“CPS”)
received a request for all communications regarding preliminary and final recommendations
to the CPS board of directors and other -CPS management from the Community
Infrastructure and Economic Development (“CIED”) Fund Task Force. You state CPS is
releasing some of the requested information. You claim the submitted documents are
excepted froim disclosure under sections 552.107, 552,111, and 552.133 of the Government
Code.! We have considered the exceptions you claim and reviewed the submitted

information.

Initially, we note you have marked a portion of a submitted document in Exhibit B as
non-responsive. We agree the information you marked is not responsive to the instant
request because it was created after the date CPS received the request for information. This

' Although you raise section 552.101 of the Government Code in conjunction with rule 503 of the
Texas Rules of Evidence, this office has concluded that section 552.101 does not encompass discovery
privileges. See Open Records Decision Nos. 676 at 1-2 (2002), 575 at 2 (1990). Section 552.107 is the proper
exception to assert for the attorney-client privilege in this instance.
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tuling does not address the public availability of any information that is not responsive to
the request and CPS is not required to release that information in response to the request.

Section 552.133 of the Government Code excepts from disclosure a public power utility’s
information related to a competitive matter. Section 552.133(b) provides:

Information or records are excepted from [required public disclosure] if the
information or records are reasonably related to a competitive matter, as
defined inthis section. Excepted information or records include the text of
any resolution of the public power utility governing body determining which
issues, activities, or matters constitute competitive matters. Information or
tecords of .a municipally owned utility that are reasonably related to a
competitive matter are not subject to disclosure under this chapter, whether
or not, under the Utilities Code, the municipally owned utility has adopted
customer choice or serves in amultiply certificated service area. This section
does not limit the right of a public power utility governing body to withhold
from disclosure information deemed to be within the scope of any other
exception provided for in this chapter, subject to the provisions of this

chapter.

Gov’t Code §:552.133(b). Section552.133(a)(3) defines a “competitive matter” as a matter
the public power utility governing body in good faith determines by vote to be related to the
public power utility’s competitive activity, and the release of which would give an
advantage to competitors or prospective competitors. Id. § 552.133(a)(3). However,
section 552.133(a)(3) also provides thirteen categories of information that may not be
deemed competitive matters. The attorney general may conclude section 552.133 is
inapplicable to the requested information only if, based on the information provided, the

' attorney general determines the public power utility governing body hasnot acted in good

faith in determining that the issue, matter, or activity is a competitive matter or that the
information requested isnot reasonably related to-a competitive matter. Id. § 552.133(c).

'CPS is.a public power utility for purposes of section 552.133. Youinform usthe CPS Board
of Trustees (the “board”), as governing body of CPS, passed a resolution by vote pursuant
to section:552.133 in which the board defined the information considered to be within the
scope of the term “competitive matter.” You assert Exhibit A comes within the scope of
specified provisions of the resolution. Upon review, we find that the information at issue
is not clearly among the types of information that section 552.133(2)(3) expressly excludes
from the definition of competitivematter. Furthermore, we haveno evidencethat CPS failed
to act in good faith in adopting its resolution under section 552.133. Therefore, based on
CPS’srepresentations, we conclude CPS must withhold Exhibit A under section 552.133 of

the Government Code.

You assert portions of Exhibit B are excepted from disclosure under section 552.107 of the
Government Code. Section 552.107(1) of the Government Code protects information that
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comes within the attorney-client privilege. When asserting the attorney-client privilege, a
governmental body has the burden of providing the necessary facts to demonstrate the
elements of the privilege in order to withhold the information at issue. See Open Records
Decision No. 676 at 6-7 (2002). First, a governmental body must demonstrate the
information constitutes or documents a communication. JId. at 7. Second, the
communication must have been made “for the purpose of facilitating the rendition of
professional legal services” to the client governmental body. See TEX. R. EVID. 503(b)(1).
The privilege does not apply when an attorney or representative is involved in some capacity
other than that of providing or facilitating professional legal services to the client
governmental body. See In re Tex. Farmers Ins. Exch., 990 S'W.2d 337, 340 (Tex.
App.—Texarkana 1999, orig. proceeding) (attorney-client privilege does not apply if
attorney acting in capacity other than that of attorney). Governmental attorneys often act in
capacities other than that of professional legal counsel, such as administrators, investigators,
or managers. Thus, the mere fact that a communication involves an attorney for the
government does not demonstrate this element. Third, the privilege applies only to
communications between or among clients, client representatives, lawyers, and lawyer
representatives. See TEX. R. EVID. 503(b)(1)(A)-(E). Thus, a governmental body must
inform this office of the identities and capacities of the individuals to whom each
communication at issue has been made. Lastly, the attorney-client privilege applies only to
a confidential communication, id. 503(b)(1), meaning it was “not intended to be disclosed
to third persons other than those to whom disclosure is made in furtherance of the rendition
of professional legal services to the client or those reasonably necessary for the transmission
of the communication.” Id. 503(a)(5). Whether a communication meets this definition
depends on the intent of the parties involved at the time the information was communicated.
See Osbornev. Johnson, 954 S.W.2d 180, 184 (Tex. App.—Waco 1997, no pet.). Moreover,
because the client may elect to waive the privilege at any time, a governmental body must
explain the confidentiality of a communication has been maintained. Section 552.107(1)
generally excepts an entire communication that is demonstrated to be protected by the
attorney-client privilege uniess otherwise waived by the governmental body. See Huie v.
DeShazo, 922 S.W.2d 920, 923 (Tex. 1996) (privilege extends to entire communication,
including facts contained therein).

You state the documents you marked under section 552.107 in Exhibit B are
communications between attorneys for and executives, managers, and employees of CPS.
You state the communications relate to the rendition of legal services to CPS. You have
identified the parties to the communications. You state these communications were not
intended to be disclosed to non-privileged parties and that their confidentiality has not been
waived. Based on your representations and our review, we conclude you have demonstrated
the applicability of the attorney-client privilege to the information you seek to withhold
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under section 552.107 in Exhibit B. Accordingly, CPS may withhold this information,
which we marked, under section 552.107.2

You assert the remaining responsive information in Exhibit B is excepted from disclosure
under section552.111 of the Government Code. Section 552.111 of the Government Code
excepts from disclosure “an interagency or intraagency memorandum or letter that would
not be available by law to a party in litigation with the agency.” Gov’t Code § 552.111.
This exception encompasses the deliberativeprocess privilege. See Open Records Decision
No. 615 at 2 (1993). The purpose of section 552.111 is to protect advice, opinion, and
recommendation in the decisional process and to encourage open and frank discussion in the
deliberative process. .See Austin v. City of San Antomnio, 630 S.W.2d 391, 394 (Tex.
App.—San Antonio 1982, no writ); Open Records Decision No. 538 at 1-2 (1990). In Open
Records Decision No. 615, this office re-examined the statutory predecessor to
section 552.111 in light of the decision in Texas Department of Public Safety v.
Gilbreath, 842 SW.2d 408 (Tex. App.—Austin 1992, no writ), We determined that
section 552.111 excepts from disclosure only those internal communications that consist of
advice, recommendations, opinions, and other material reflecting the policymaking processes
of the governmental body. See ORD 615 at 5. A governmental body’s policymaking
functions do not encompass routine internal administrative or personnel matters, and
disclosure of information about such matters will not inhibit free discussion of policy issues
among agency persounel. Id.; see also City of Garland v. Dallas Morning News, 22
S.W.3d 351 (Tex. 2000) (section 552.111 mnot applicable to personnel-related
communications that did not involve policymaking). A governmental body’s policymaking
- functions do include administrative and personnel matters of broad scope that affect the
governmental body’s policy mission. See Open Records Decision No. 631 at 3 (1995).
Additionally, section 552.111 does not generally except from disclosure purely factual
information that is severable from the opinion portions of internal memoranda. Arlington
Indep. Sch. Dist. v. Tex. Attorney Gen.,37 SW.3d 152 (Tex. App.—Austin 2001, no pet.);

ORD 615 at4-5.

You assert the remaining documents pertain to the amendment of CPS’s CIED Fund policy.
Based on your representations and our review of the information at issue, we conclude that
portions of the remaining documents, which we have marked, constitute advice, opinions,
and recommendations reflecting the policymaking processes of CPS.and may be withheld
under section552.111. We find that the remaining information at issue, however, ispurely
factual or pertains to routine administrative matters. We therefore conclude that the
remaining information does not constitute advice, opinions, or recommendations relating to
policymaking and may not be withheld under section 552.111.

?As our ruling is dispositive, we need not address your remaining argument against disclosure of this

information.




Mr. Kipling D. Giles - Page 5

In summary, CPS must withhold Exhibit A under section 552.133 of the Government Code.
CPS may withhold the documents we marked in Exhibit B under section 552.107 of the
Government Code. CPS may withhold the information we marked in Exhibit B under
section 552.111 of the Government Code. The remaining information must be released.

This letter ruling is limited to the particular information at issue in this request and limited
to the facts as presented to us; therefore, this ruling must not be relied upon as a previous
determination regarding any other information or any other circumstances.

This ruling triggers important deadlines regarding the rights and responsibilities of the
governmental body and of the requestor. For more information concerning those rights and
responsibilities, please visit our website at http://www.oag.state.tx.us/open/index_orl.php,
or call the Office of the Attorney General’s Open Government Hotline, toll free,
at (877) 673-6839. Questions concerning the allowable charges for providing public
information under the Act must be directed to the Cost Rules Administrator of the Office of

the Attorney General, toll free, at (888) 672-6787.

Sincerely, -

Cw G g/

5)&.. (,4»/(@/2)

Jessica Eales

Assistant Attorney General
Open Records Division
JCE/em

Ref:  ID# 388749

Enc. Submitted documents

c: Requestor
(w/o enclosures)



