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Dear Ms. Castillo:

You ask whether certain information is subject to required public disclosure under the
Public Infonnation Act (the "Act"), chapter 552 ofthe Government Code. Your request was
assigned ID#;389522.

The Arlington Independent School District (the "district"), which you represent, received
a request for 20 categories of information relating to correspondence between named
individuals. You state you have released some information. You claim that the submitted
information is excepted from disclosure under sections 552.101 and 552.107 of the
Government Code. We have considered the exceptions you claim and reviewed the
submitted information.

Initially, you state aportion ofthe inform'ation is not responsive to the request because it was
not specifically requested. The districtneed not release non-responsive information in
response to this request,and this ruling will not address such information.

Next, we note that the United States Department of Education Family Policy Compliance
Office (the "DOE") has informed this office that Family Educational Rights and Privacy Act
("FERPA") dqes not permit state and local educational authorities to disclose to this office,
without pareIital consent; unredacted, personally identifiable information contained in
education records for the purposes of our review in the open records ruling process under
the Act. Consequently, state and local educational authorities that receive a request for
education records from a member of the public under the Act must not submit education
records to this office in unredacted form, that is, in a form in which "personally identifiable
information" is disclosed. See 34 C.F.R. § 99.3 (defining "personally identifiable
information")., You have submitted for our re,:,iew redacted and unredacted education
records. Because our office is prohibited fr0111 reviewing education records, we will not
address the applicability ofFERPA to the information at issue, other than to note that parents
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have a right of access to their own child's education records. See 20 U.S.c.
§ 1232g(a)(1)(A); 34 C.F.R. § 99.3. Such detenninations under FERFA must be made by
the educational authority in possession ofthe education record. The DOE also has infonned
this office, however, that a parent's right of access under FERFA to infonnation about that
parent's child does not prevail over an educational institution's right to assert the
attorney-client privilege. Therefore, to the extent that the requestor has a right of access
under FERFA to any of the infonnation for which you claim the attorney-client privilege,
we will address your assertion of this privilege under section 552.107.

Section 552.101 ofthe Government Code excepts from disclosure "infonnation considered
to be confidential by law, either constitutional, statutory, or by judicial decision." Gov't
Code § 552.101. Section 552.101 encompasses section 21.355 ofthe Education Code, which
provides that "a document evaluating the perfonnance of a teacher or administrator is
confidential." Educ. Code § 21.355. This office has interpreted section 21.355 to apply to
any document that evaluates, as that tenn is commonly understood, the perfonnance of a
teacher or an administrator. See Open Records Decision No. 643 (1996). In that decision,
we concluded a "teacher" for purposes ofsection 21.355 means a person who (1) is required
to and does in fact hold a certificate or pennit required under chapter 21 of the Education
Code and (2) is teaching at the time ofhis or her evaluation. Id. In Open Records Decision
No. 643, this office also concluded that an administrator is someone who is required to hold
and does hold a certificate required under chapter 21 of the Education Code and is
administering at the time of his or her evaluation. Id. at. 4. You assert the infonnation at
issue evaluates the perfonnance ofan administrator who held the appropriate certificate for
the purpose ofsectiori 21.355. You also state the individual was serving as an administrator
at the time ofthe evaluations. Therefore, the infonnation you marked is confidential under

. section 21.355 of the Education Code and must be withheld under section 552.101 of the
Government Code.

Section 552.107(1) protects infonnation that comes within the attorney-client privilege.
When asserting the attorney-client privilege, a governmental body has the burden of
providing the necessary facts to demonstrate the elements of the privilege in order to
withhold the infonnation at issue. Open Records Decision No. 676 at 6-7 (2002). First, a
governmental· body must demonstrate that the infonnation constitutes or documents a
communication. Id. at 7. Second, the communication must have been made "for the purpose
of facilitating the rendition ofprofessional legal services" to the client governmental body.
TEX. R. EVID. 503(b)(1). The privilege does not apply when an attorney or representative
is involved in some capacity other than that of providing or facilitating professional legal
services to the client governmental body. In re Tex. Farmers Ins. Exch., 990 S.W.2d 337,
340 (Tex. App.-Texarkana 1999, orig. proceeding) (attorney-clientprivilege does not apply
ifattorney acting in a capacity other than that ofattorney). Third, the privilege applies only
to communications between or among clients, client representatives, lawyers, and lawyer
representatives. See TEX. R. EVID. 503(b)(1). Thus, a governmental body must infonn this
office of the identities and capacities of the individuals to whom each communication at
issue has been made. Lastly, the attorney-client privilege applies only to a confidential
communication, meaning it was "not intended to be disclosed to third persons other than
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those to whom disclosure is made in furtherance of the rendition of professional legal
services to the client or those reasonably necessary for the transmission of the
communication." Id. 503(a)(5). Whether a communication meets this definition depends
on the intent ofthe parties involved at the time the information was communicated. Osborne
v. Johnson, 954 S.W.2d 180, 184 (Tex. App.-Waco 1997, no pet.). Moreover, because the
client may elect to waive the privilege at any time, a governmental body must explain that
the confidentiality ofa communication has been maintained. Section 552.107(1) generally
excepts an entire communication that is demonstrated to be protected by the attorney-client
privilege unless otherwise waived by the governmental body. See Huie v. DeShazo, 922
S.W.2d 920, 923 (Tex. 1996) (privilege extends to entire communication, including facts
contained therein).

You state thatthe information you have marked consists ofcommunications between district
employees and attorneys for the district. You state that these communications were made
in furtherance ofthe rendition oflegal services to the district, and you inform this office that
these communications have remained confidential. Based on your representations and our
review, we agree that the information at issue constitutes privileged attorney-client
communications. Accordingly, the district may withhold these communications under
section 552.107 of the Government Code.

In summary, the district must withhold the information you marked under section 552.101
in conjunction with section 21.355 of the Education Code. The district may withhold the
information you marked under section 552.107.

This letter ruling is limited to the particular information at issue in this request and limited
to the facts as presented to us; therefore, this ruling must not be relied upon as a previous
determination regarding any other information or any other circumstances.

This ruling triggers important deadlines regarding the rights and responsibilities of the
governmental body and ofthe requestor. For more information concerning those rights and
responsibilities, please visit our website at http://www.oag.state.tx.us/open/index orl.php,
or call the Office of the Attorney General's Open Government Hotline, toll free,
at (877) 673-6839. Questions concerning the allowable charges for providing public
information under the Act must be directed to the Cost Rules Administrator ofthe Office of
the Attorney General, toll free, at (888) 672-6787.

Chris Schulz
Assistant Attorney General
Open Records Division

CS/em
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Ref: ID# 389522

Ene. Submitted documents

c: Requestor
(w/o enclosures)


