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Ms. Cara Leahy White
Taylor Olson Adkins Sralla Elam L.L.P.
6000 Western Place Suite 200
1-30 at Bryant-Irvin Road
Fort Worth, Texas 76107-4654

0R2010-12387

Dear Ms. White:

You ask whether 'certain information'is subjectto required public disclosure under the
Public Inform?-tion Act (the "Act"), chapter 552 ofthe Government Code. Your request was
assigned ID# 390714.

The City of Southlake (the "city"), which you represent, received a request for three
specified police reports. You claim that the requested information is excepted from
disclosure under sections 552.101 and 552.108 of the Government Code. We have
considered the exceptions you claim and reviewed the information you submitted.

Section 552.101 ofthe Government Code excepts from disclosure "information considered
to be confidential by law, either constitutional, statutory, or by judicial decision." Gov't
Code § 552.101. This exception encomp'asses information that other statutes make
confidential. :You claim section 552.101 in conjunction with section 58.007 of the Family
Code, which provides in part:

(c) Except as provided by Subsection (d), law enforcement records and files
concerning a child and information stored, by electronic means or otherwise,
concerning the child from which a record or file could be generated may not
be disclosed to the public and shall be:

(1) ifmaintained on paper or microfilm, kept separate from adult files
and records;

(2) if maintained electronically in the same computer system as
. records or files relating to adults, be accessible under controls that are
separate and distinct from controls to access electronic data

. concerning adults; and ' ..
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(3) maintained on a local basis only and not sent to a central state
. or federal depository, except as provided by Subchapters B, D, and
E.

Fam. Code § ~8.007(c); see id. § 51.03(a)-(b) (defining "delinquent conduct" and "conduct
indicating need for supervision" for purposes of Fam. Code tit. 3). Section 58.007(c) is
applicable to records ofjuvenile conduct that occurred on or after September 1, 1997. See
Act of June 2, 1997, 75th Leg., RS., ch. 1086, §§ 20, 55(a), 1997 Tex. Gen.
Laws 4179, 4187, 4199; Open Records Decision No. 644 (1996). The juvenile must have
been at least 10 years old and less than 17 years ofage when the conduct occurred. See Fam.
Code § 51.02(2) (defining "child" for purposes oftitle 3 ofFamily Code). Section 58.007(c)
is not applicable to information that relates to a juvenile as a complainant, victim, witness,
or other involved party and not as a suspect or offender. Although you contend that two of
the submittedreports are confidential under section 58.007(c), neither report lists ajuvenile
as a suspect or offender. We therefore conclude that the city may not withhold any of the
submitted information under section 552.101 of the Government Code in conjunction with
section 58.007(c) ofthe Family Code.

You also claim section 552.101 in conjunction with section 261.201 of the Family Code,
which provides in part:

(a) [T]he following infonnation is confidential, is not subject to public
release under [the Act] and may be disclosed only for purposes consistent
with this code and applicable federal or state law or under rules adopted by
an investigating agency:

t (1) a report ofalleged or suspected abuse or neglect made under this
chapter and the identity of the person making the report; and

. (2) except as otherwise provided in this section, the files, reports,
.records, communications, audiotapes, videotapes, and working papers
used or developed in an investigation under this chapter or in
providing services as a result of an investigation.

(k) Notwithstanding Subsection (a), an investigating agency, other than the
[Texas Department of Family and Protective Services ("DFPS")] or the
Texas Youth Commission, on request, shall provide to the parent, managing
conservator, or other legal representative of a child who is the subject of
reported abuse or neglect, or to the child if the child is at least 18 years of
age, infornlation concerning the reported abuse or neglect that would
otherwise be confidential under this section. The investigating agency shall
withhold infonnation under this subsection if the parent, managing
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conservator, or other legal representative of the child requesting the
infonnation is alleged to have committed the abuse or neglect.

(1) Before a child or a parent, managing conservator, or other legal
representative ofa child may inspect or copy a record or file concerning the
child under Subsection (k), the custodian of the record or file must redact:

(1) any personally identifiable infonnation about a victim or witness
under 18 years of age unless that victim or witness is:

(A) the child who is the subject of the report; or

(B) another child of the parent, managing conservator, or
other legal representative requesting the infonnation;

. (2) any infonnation that is excepted from required disclosure under
[the Act], or other law; and

(3) the identity ofthe person who made the report.

Fam. Code § 261.201(a), (k)-(1). We find that one of the submitted reports, which we have
marked, was used or developed in an investigation ofalleged or suspected child abuse under
chapter 261 ofthe Family Code, so as to fall within the scope ofsection 261.201(a)(2). See
id. § 261.001(1)(A) (defining abuse for purposes of Fam. Code ch. 261). We therefore
conclude that the marked infonnation is generally confidential under section 261.201 (a). We
note that infonnation may not be withheld on the basis of section 261.201(a) from a parent
of a child who was the victim of alleged or suspected abuse, unless the parent is alleged to
have committed the abuse. See id. § 261.201(k). Although in this instance the requestor is
a parent of the child who was the victim of the alleged or suspected abuse, the requestor is
alleged to have committed the abuse. We therefore conclude that the department must
withhold the marked inforn1ation under section 552.101 of the Government Code in
conjunction with section 261.201(a) of the Family Code. l See Open Records Decision
No. 440 at 2 (addressing predecessor statute).2

Next, we a~dress your claim under section 552.108 of the Government Code.
Section 552.t08(a)(2) excepts £i.-om disclosure "[i]nfonnation held by a law enforcement

1We note that a parent or legal representative ofa child who is the subject ofreported abuse or neglect
may have a right of access to certain abuse and neglect records maintained by DFPS. Section 261.201 (g) of
the Family Code provides that DFPS, upon request and subject to its own rules, shall provide to the parent,
managing conservator, or other legal representative of a child who is the subject of repOlied abuse or neglect
information concerning the reported abuse or neglect that would otherwise be confidential under this section
if [DFPS] has edited the information to protect the confidentiality of the identity of the person who made the
report and any other person whose life or safety may be endangered by the disclosure. Fam. Code §261.201 (g).

2As we are able to make this determination, we need not address your other claim for this information.
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agency or prosecutor that deals with the detection, investigation, or prosecution ofcrime ...
if ... it is information that deals with the detection, investigation, or prosecution of crime
only in relation to an investigation that did not result in conviction or deferred
adjudication[.]" Gov't Code § 552.108(a)(2). A governmental body must reasonably
explain how and why section 552.108 is applicable to the information at issue. See id.

. § 552.301(e)(1)(A);ExpartePruitt, 551 S.W.2d706(Tex.1977). You indicate that the rest
of the submitted information is related to concluded investigations that did not result in a
conviction or a deferred adjudication. Based on your representations, we conclude that
section 552.108(a)(2) is generally applicable in this instance.

. We note that section 552.108 does not except from disclosure "basic information about an
arrested person, an arrest, or a crime." Gov't Code § 552.108(c). Section 552.108(c) refers
to the basic fl;ont-page information held to be public in Houston Chronicle Publishing Co.
v. City ofHouston, 531 S.W.2d 177 (Tex. Civ. App.-Houston [14th Dist.] 1975), writ ref'd
n.r.e.per curiam, 536 S.W.2d 559 (Tex. 1976). See 531 S.W.2d at 186-88; Open Records
Decision No., 127 at 3-4 (1976) (summarizing types of information deemed public by
Houston Chronicle). We note that one ofthe documents at issue is a call-for-service report.
In Open Records Decision No. 649 (1996), this office concluded that information contained
in a computer-assisted dispatch ("CAD") report is substantially the same as basic
information. See ORD 649 at 3; see also Open Records Decision No. 394 at 3 (1983) (there
is no qualitative difference between information contained in radio cards or radio logs and
front-page offense report information expressly held to be public inHouston Chronicle; thus,
such information is generally public). Therefore, except for the basic information, including
detailed descr~ptions ofthe offenses, that the city must release under section 552.1 08(c), the
rest of the submitted information may be withheld under section 552.108(a)(2).3

In summary:. (1) the city must withhold the information we have marked under
section 552.101 of the Govemment Code in conjunction with section 261.201(a) of the
Family Code; and (2) the city may withhold the rest of the submitted information under
section 552.108(a)(2) of the Govemment Code, except for the basic information that must
be released under section 552.l08(c).

This letter ruling is limited to the particular information at issue in this request and limited
to the facts as presented to us; therefore, this ruling must not be relied upon as a previous
deternlination regarding any other infornlation or any other circumstances.

This ruling tr~ggers important deadlines regarding the rights and responsibilities of the
govemmentaLbody and ofthe requestor. For more infornlation conceming those rights and
responsibilities, please visit our website at http://www.oag.state.tx.us/open/index or1.php,
or call the Office of the Attomey General's Open Govemment Hotline, toll free,

3Although you note that Open Records Decision No. 684 (2009) authorizes a governmental body to
withhold ten categories of information without the necessity of requesting an attorney general decision under
the Act, we note that none ofthe information encompassed by section 552.108(c) falls within the scope ofOpen
Records Decision No. 684.
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at (877) 673-6839. Questions concerning the allowable charges for providing public
information under the Act must be directed to the Cost Rules Administrator ofthe Office of
the Attorney General, toll free, at (888) 672-6787.

nes W. Morris, III
Assistant Attorney General
Open Records Division

JWM/ell1

Ref: ID# 390714

Enc: Submitted documents

c: Requestor
(w/o enclosures)


