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ATTORNEY GENERAL OF TEXAS
GREG ABBOTT

September 21, 2010

Ms. Michelle Rangel
Assistant County Attorney
County of Fort Bend

301 Jackson Street, Suite 728
Richmond, Texas 77469

OR2010-14294

Dear Ms. Rangel:

You ask whether certain information is subject to required public disclosure under the
Public Information Act (the “Act”), chapter 552 ofthe Government Code. Your request was
assigned ID# 394079. '

The Fort Bend County Emergency Medical Services Department (the “department”)
received a request from a representative from the United States Department of Labor
Occupational Health and Safety Administration (“OSHA”) for copies of records associated
with the fatality of a named individual. You claim the submitted records are excepted from
disclosure under section 552.101 of the Government Code. We have considered the
exception you claim and reviewed the submitted information.

Section 552.101 of the Government Code excepts from disclosure “information considered
to be confidential by law, either constitutional, statutory, or by judicial decision.” Gov’t
Code § 552.101. This section encompasses information protected by other statutes, such as
section 773.091 of the Health and Safety Code, which provides in relevant part:

(b) Records of the identity, evaluation, or treatment of a patient by
emergency medical services personnel or by a physician providing medical
supervision that are created by the emergency medical services [(“EMS”)]
personnel or physician or maintained by an emergency medical services
provider are confidential and privileged and may not be disclosed except as
provided by this chapter.

PosT OFFICEB0OX 12548, AUSTIN, TEXAS 78711-2548 TEL:(512)463-2100 WWW.OAG.STATE.TX.US
An Equal Employment Opportunity Employer - Printed on Recycled Paper




Ms. Michelle Rangel - Page 2

(g) The privilege of confidentiality under this section does not extend to
information regarding the presence, nature of injury or illness, age, sex,
occupation, and city of residence of a patient who is receiving emergency
medical services.

Health & Safety Code § 773.091(b), (g). Except for the information specified in
section 773.091(g), EMS records are deemed confidential under section 773.091 and may
only be released in accordance with chapter 773 of the Health and Safety Code. See id.
§§ 773.091- 094, You assert, and we agree, the submitted patient care report is an EMS
record that is subject to chapter 773 of the Health and Safety Code. As you acknowledge,

however, records that are confidential under section 773.091 may be disclosed to “any
person who bears a written consent of the patient or other persons authorized to act on the
patient’s behalf for the release of confidential information.” Id. §§ 773.092(e)(4), .093.

Among the individuals authorized to act on the patient’s behalfin providing written consent
is a “personal representative” if the patient is deceased. Id. Section 773.093 provides a
consent for release of EMS records must specify (1) the information or records to be covered
by the release; (2) the reasons or purpose for the release; and (3) the person to whom the
information is to be released.

In this instance, you state the requestor has not “submitted adequate written consent of the
patient or another person authorized to act on the patient’s behalf.” We note, however, the
requestor is a representative from OSHA. Section 773.092(e)(2) of the Health and Safety
Code allows disclosure of confidential information to governmental agencies if the
disclosure is required or authorized by law. See id. § 773.092(¢)(2). You indicate the
requestor has not provided the department with any law that would allow release to OSHA.
If OSHA provides the department with the applicable law that allows for release of the
information at issue, then the department must make the EMS record available to OSHA in
accordance with section 773.092(e). Id. If, however, OSHA does not provide the
department with the applicable law that allows for release, then with the exception of the
information subJ ect to section 773.091(g), the submitted EMS record may only be released
if the department receives proper written consent in accordance with chapter 773 of the
Health and Safety Code. Seeid. §§ 773.091-.093.

This letter ruling is limited to the particular information at issue in this request and limited
to the facts as presented to us; therefore, this ruling must not be relied upon as a previous
determination regarding any other information or any other circumstances.

This ruling triggers important deadlines regarding the rights and responsibilities of the
governmental body and of the requestor. For more information concerning those rights and
responsibilities, please visit our website at http:/www.oag.state.tx.us/open/index _orl.php,
or call the Office of the Attorney General’s Open Government Hotline, toll free,
at (877) 673-;6839. Questions concerning the allowable charges for providing public
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information under the Act must be directed to the Cost Rules Administrator of the Office of
the Attorney General, toll free, at (888) 672-6787.

Sincerely,

Jessica Eales’

Assistant Attorney General
Open Records Division
JCE/em

Ref: ID# 394079

Enc. Submitted documents N

c: Requestor
(w/o enclosures)




