
September 27,2010 

ATTORNEY GENERAL OF TEXAS 

GREG ABBOTT 

Ms. S~eri Bryce_ Dye .... __ 
Assistant District Attorney 
Bexar County District Attorney's Office 
300 Dolorosa, 4th Floor 
San Antonio, Texas 78205 

Dear Ms. Dye: 

0R2010-14670 

You ask whether certain information is subject to required public disclosure under the 
Public Information Act (the "Act"), chapter 552 of the Government Code. Your request was 
assigned ID# 394870. 

The Bexar County Sheriff s Office and the Bexar County District Attorney's Office 
(collectively, the "county") received a request for information regarding the Bexar County 
Jail (the "jail") for 2009 and 201 0, specifically including: (1) incident reports written by staff 
involving alleged assaults against or among mentally ill inmates; (2) housing unit logs for 
the Suicide Prevention and Mental Health units; (3) multidisciplinary mortality reviews 
relating to custodial deaths or inmate suicides; (4) incident reports of custodial deaths and 
inmate suicides; (5) internal e-mails regarding mentally ill inmates; and (6) complaints 
submitted by mental health advocates and relatives of mentally ill inmates. You claim the 
submitted information is excepted from disclosure under sections 552.1 Oland 552.103 of 
the Government Code. 1 We have considered the exceptions you claim and reviewed the 
submitted information. 

IAlthough you also raise section 552.102 of the Government Code, and section 552.104 through 
section 552.147 ofthe Government Code as exceptions to disclosure of the submitted information, you have 
provided no arguments regarding the applicability of these sections. Thus, we assume you no longer assert 
these exceptions. See Gov't Code §§ 552.301(e), .302. 
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Initially, we note you have not submitted any multidisciplinary mortality reviews, internal 
e-mails, or complaints. Further, you have not indicated such information does not exist or 
that you wish to withhold any such information from disclosure. Therefore, to the extent this 
information existed on the date of the request, we assume you have released it to the 
requestor. If you have not released any such information, you must do so at this time. See 
Gov't Code §§ 552.301(a), .302; see also Open Records Decision No. 664 (2000) (noting if 
governmental body concludes no exceptions apply to requested information, it must release 
information as soon as possible under circumstances). 

N ext, we note the requestor has agreed to the redaction of inmate names from the submitted 
information. Accordingly, inmate names are not responsive to the instant request. The 
county need not release non-responsive information in response to the request and this ruling 

-- ------ ---- ---- will not address such information. 

We note portions of the submitted information are subject to section 552.022 of the 
Government Code. Section 552.022 provides in part: 

(a) Without limiting the amount or kind of information that is public 
information under this chapter, the following categories of information are 
public information and not excepted from required disclosure under this 
chapter unless they are expressly confidential under other law: 

(1) a completed report, audit, evaluation, or investigation made of, 
for, or by a governmental body, except as provided by 
Section 552.1 08 [;] 

Gov't Code § 552.022(a)(1). You have submitted completed facility incident, use of force, 
and incident reports that are subject to section 552.022(a)(1). Although you raise section 
552.1 03 of the Government Code for this information, section 552.103 is a discretionary 
exception to disclosure that protects the governmental body's interests and may be waived. 
See id. § 552.007; Dallas Area Rapid Transit v. Dallas Morning News, 4 S.W.3d 469, 
475-76 (Tex. App.-Dallas 1999, no pet.) (governmental body may waive section 552.103); 
Open Records Decision Nos. 665 at 2 n.5 (2000) (discretionary exceptions generally), 663 
(1999) (governmental body may waive section 552.103). As such, section 552.103 is not 
other law that makes information confidential for the purposes of section 552.022. 
Therefore, the county may not withhold these completed reports under section 552.103. 
However, as section 552.101 constitutes other law for purposes of section 552.022, we will 
consider your claims under this exception. Additionally, we note portions of a completed 
report may be subject to section 552.117 of the Government Code, which also constitutes 
other law for purposes of section 552.022; thus, we will also consider the applicability of this -
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exception to the information at issue? Further, we will consider your claim under 
section 552.103 for the portions of the submitted information not subject to section 552.022. 

We first turn to your argument against release of the information not subject to 
section 552.022(a)(1) of the Government Code. Section 552.103 of the Government Code 
provides as follows: 

(a) Information is excepted from [required public disclosure] if it is 
information relating to litigation of a civil or criminal nature to which the 
state or a political subdivision is or may be a party or to which an officer or 
employee of the state or a political subdivision, as a consequence of the 
person's office or el11ploYIllent,is or may~eaparty. 

( c) Information relating to litigation involving a governmental body or an 
officer or employee of a governmental body is excepted from disclosure 
under Subsection (a) only if the litigation is pending or reasonably anticipated 
on the date that the requestor applies to the officer for public information for . 
access to or duplication ofthe information. 

Gov't Code § 552.103(a), (c). A governmental body has the burden of providing relevant 
facts and documents to show the section 552.1 03 (a) exception is applicable in a particular 
situation. The test for meeting this burden is a showing that (1) litigation was pending or 
reasonably anticipated on the date the governmental body received the request for 
information, and (2) the information at issue is related to that litigation. Univ. of Tex. Law 
Sch. v. Tex. Legal Found., 958S.W.2d 479,481 (Tex. App.-Austin 1997, no pet.); Heard 
v. Houston Post Co., 684 S.W.2d210, 212 (Tex. App.-Houston{1st Dist.] 1984, writ refd 
n.r.e.); Open Records Decision No. 551 at 4 (1990). A governmental body must meet both 
prongs ofthis test for information to be excepted under section 552.1 03(a). 

You provide documentation showing that prior to the county's receipt of the request, a 
lawsuit styled Jonathan~amirez v. Bexar County; Civil Action No.: SA-5:10-CV-00296, 
was filed and is currently pending in the United States District Court for the Western District 
of Texas, San Antonio Division. You further state the pending litigation pertains to the death 
of a former inmate and the submitted information is related to the pending litigation because 
it involves information regarding inmate deaths. Accordingly, we find litigation was pending 
when the county received this request for information and the information at issue relates to 
the pending litigation. Therefore, section 552.103 is generally applicable to this informatiori. 

2The Office of the Attorney General will raise a mandatory exception on behalf of a governmental 
body, but ordinarily will not raise other exceptions. See Open Records Decision Nos. 481 (1987),480 (1987), 
470 (1987). 
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We note once the information at issue has been obtained by all parties to the pending 
litigation through discovery or otherwise, no section 552.1 03 (a) interest exists with respect 
to the information. See Open Records Decision Nos. 349 (1982), 320 (1982). Accordingly, 
the county may only withhold information the opposing party to the litigation has not seen 
or had access to under section 552.103 of the Government Code. We note the applicability 
of section 552.103(a) ends once the litigation concludes. Attorney General Opinion 
MW-575 (1982); Open Records Decision No. 350 (1982). 

Now we address your arguments against release of the completed reports. You claim the 
completed reports subject to section 552.022(a)(1) of the Government Code contain 
information protected under the Medical Practice Act ("MP A"), subtitle B of title 3 of the 
Occupations Code. Section 552.101 of the Government Code excepts from disclosure 
"ififormation- considerediobe confidential by law, either constitutional, statutory, or by 
judicial decision." Gov't Code § 552.101. Section 552.101 encompasses information 
protected by other statutes, such as the MP A, which governs release of medical records. See 
Occ. Code § 151.001. Section 159.002 of the MP A provides in part: 

(b) A record of the identity, diagnosis, evaluation, or treatment of a patient 
by a physician that is created or maintained by a physician is confidential and 
privileged and may not be disclosed except as provided by this chapter. 

( c) A person who receives information from a confidential communication 
or record as described by this chapter, other than a person listed in 
Section 159.004 who is acting on the patient's behalf, may not disclose the 
information except to the extent that disclosure is consistent with the 
authorized purposes for which the information was first obtained. 

Id. § 159.002(b)-(c). Information subject to the MPA includes both medical records and 
information obtained from those medical records. See id. This office has concluded the 
protection afforded by section 159.002 extends only to records created by either a physician 
or someone under the supervision of a physician. See Open Records Decision Nos. 487 
(1987),370 (1983), 343 (1982). Upon review, we find you have failed to demonstrate how 
any of the completed reports constitute a record of the identity, diagnosis, evaluation, or 
treatment of a patient by a physician that was created or is maintained by a physician. 
Consequently, the county may not withhold any of the completed reports under 
section 552.101 in conjunction with the MP A. 

You also raise section 552.101 of the Government Code in conjunction with section 773.091 
of the Health and Safety Code for the completed reports. Section 773.091 provides in 
relevant part: 

( a) A communication between certified emergency medical services personnel 
or a physician providing medical supervision and a patient that is made in the 



Ms. Sheri Bryce Dye - Page 5 

course of providing emergency medical services to the patient is confidential 
and privileged and may not be disclosed except as provided by this chapter. 

(b) Records ofthe identity, evaluation, or treatment of a patient by emergency 
medical services personnel or by a physician providing medical supervision 
that are created by the emergency medical services personnel or physician or 
maintained by an emergencx medical services provider are confidential and 
privileged and may not be disclosed except as provided by this chapter. 

Health & Safety Code § 773.091(a)-(b). Upon review, we find none of the completed reports 
contain communications between certified emergency medical services personnel or a 
physician providing medical supervision and a patient that were made in the course of 
providing emergency medical services to the patient. See id. §773.091{a). Further; the 
completed reports do not contain records of the identity, evaluation, or treatment of a patient 
by emergency medical services personnel or by a physician providing medical supervision 
that were created by the emergency medical services personnel or physician or maintained 
by an emergency medical services provider. See id. § 773.091(b). Accordingly, none of the 
completed reports are confidential urider section 773.091, and the county may not withhold 
them under section 552.101 on that basis. 

Section 552.101 of the Government Code also encompasses the doctrine of common-law 
privacy, which protects information if it (1) contains highly intimate or embarrassing facts, 
the publication of which would be highly 0 bj ectionable to a reasonable person, and (2) is not 
of legitimate concern to the public. Indus. Found. v. Tex. Indus. Accident Bd., 540 
S.W.2d 668,685 (Tex. 1976). The types of information considered intimate or embarrassing 
by the Texas Supreme Court in Industrial Foundation included information relating to sexual 
assault, pregnancy, mental or physical abuse in the workplace, illegitimate children, 
psychiatric treatment of mental disorders, attempted suicide, and injuries to sexual organs. 
Id. at 683. We note privacy is a personal right that lapses at death, and thus common-law 
privacy is not applicable to information that relates only to a deceased individual. See Moore 
v. Charles B. Pierce Film Enters. Inc., 589 S.W.2d 489 (Tex. Civ. App.-Texarkana 1979, 
writ refd n.r.e.); Justice v. Belo Broadcasting Corp., 472 F. Supp. 145 (N.D. Tex. 1979); 
Attorney General Opinions JM-229 (1984); H-9J 7 (1976); Open Records Decision No. 272 
(1981 ). 

We note that although the requestor does not seek the names of inmates, the completed 
reports contain other inmate identifying information. However, most ofthe facility incident 
reports pertain to deceased inmates. Because the common-law right to privacy lapses at 
death, the county may not withhold any information pertaining to the deceased inmates . 

. However, we note some of the facility incident reports contain highly intimate or 
embarrassing information pertaining to a living inmate that is of no legitimate public interest. 
Accordingly, we find the county must withhold the information we marked under 
section 552.101 of the Government Code in conjunction with common-law privacy. We note 
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we are unable to determine whether an inmate to whom some information pertains is 
deceased. We have marked information pertaining to this inmate that is highly intimate or 
embarrassing and of no legitimate public interest. To the extent this inmate is living, the 
county must withhold the information we marked under section 552.101 in conjunction with 
common-law privacy. To the extent this inmate is now deceased, the county may not 
withhold this marked information under section 552.101 on the basis of common-law 
privacy. None of the remaining information is highly intimate or embarrassing. 
Consequently, this information is not confidential under common-law privacy and may not 
be withheld under section 552.101 on that basis. 

We note a completed report contains information subject to section 552.117 of the 
Government Code. Section 552.117(a)(2) excepts from public disclosure the home 
-addresses, hOme telepli6ne ritnrtbers, and social security number of a peace officer, as well 
as information that reveals whether the peace officer has family members, regardless of 
whether the peace officer complies with sections 552.024 and 552.1175 of the Government 
Code.3 Gov't Code § 552.117(a)(2). We note section 552.117 also encompasses a personal 
cellular telephone or pager number, unless the cellular or pager service is paid for by a 
governmental body. See Open Records Decision No. 506 at 5-7 (1988) (statutory 
predecessor to section 552.117 not applicable to cellular telephone numbers provided and 
paid for by governmental body and intended for official use). We have marked personal 
information pertaining to a peace· officer the county must withhold under 
section 552.117(a)(2). However, the county may only withhold the marked cellular 
telephone number if the officer pays for the cellular telephone service with personal funds. 

In summary, the county may withhold the information not subject to section 552.022(a)(1) 
of the Government Code under section 552.103 ofthe Government Code. The county must 
withhold the information we marked under section 552.101 of the Government Code in 
conjunction with common-law privacy. However, the county may only withhold some of the 
information, which we have noted, under section 552.101 of the Government Code in 
conjunction with common-law privacy if the inmate to whom the information pertains is 
living. The county must also withhold the personal information we marked under 
section 552.117(a)(2) of the Government Code; however, the peace officer's cellular 
telephone number may only be withheld if the officer pays for the cellular telephone service 
with personal funds. The remaining information in the completed reports must be released. 

This letter ruling is limited to the particular information at issue in this request and limited 
to the facts as presented to us; therefore, this ruling must not be relied upon as a previous 
determination regarding any other information or any other circumstances. 

3"Peace officer" is defined by article 2.12 of the Texas Code of Criminal Procedure. 
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This ruling triggers important deadlines regarding the rights and responsibilities of the 
governmental body and of the requestor. For more information concerning those rights and 
responsibilities, please visit our website at http://www.oag.state.tx.us/open/index orl.php, 
or call the Office of the Attorney General's Open Government Hotline, toll free, 
at (877) 673-6839. Questions concerning the allowable charges for providing public 
information under the Act must be directed to the Cost Rules Administrator of the Office of 
the Attorney General, toll free, at (888) 672-6787. 

Sincerely, 

Ana Carolina Vieira 
Assistant Attorney General 
Open Records Division 

ACV/eeg 

Ref: ID# 394870 

Enc. Submitted documents 

c: Requestor 
(w/o enclosures) 


