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September 30,2010 

Mr. Ronald J. Bounds 
Assistant City Attorney 
City of Corpus Christi 
P.O. Box 9277 

ATTORNEY GENERAL OF TEXAS 

GREG ABBO'TT 

Corpus Christi, Texas 78469-9277 

Dear Mr. Bounds: 

0R2010-14919 

You ask whether certain information is subj~~t:to required public disclosure under the 
Public Information Act (the "Act"), chapter 552 o{the Government Code. Your request was 
assigned ID# 395368. 

The Corpus Christi Police Department' (the "department") received a request for all 
information the department possesses in reference to a specified incident. You state the 
department released some information to the requestor . You claim the submitted information 
is excepted from disclosure under section 552.101 of the Government Code. We have 
considered the exception you claim and reviewed the submitted information. 

Initially, you state most of the submitted information was the subj ect of previous requests for 
information, in response to which this office issued Open Records Letter Nos. 2010-6329 
(2010), 2010-6927 (2010), and 2010-7391 (2010). In those decisions, this office found the 
department must withhold the information at issue under section 552.101 of the Government 
Code in conjunction with section 58.007(c) of the Family Code. As we have no indication 
the law, facts, or circumstances on which the prior rulings were based have changed, the 
department must continue to rely on those rulings as previous determinations and withhold 
any previously ruled upon information in accordance with the prior rulings. See Open 
Records Decision No. 673 (2001) (so,long as l~w, facts, and circumstances on which prior 
ruling was based have not changed, first tYPe of previous determination exists where 
requested information is precisely same information as was addressed in prior attorney 
general ruling, ruling is addressed to same governmental body,. and ruling concludes that 
information is or is not excepted from disclosure) .. To the extent the submitted information 
was not previously ruled upon, we wiil co~sider your arguments against its disclosure. 

Section 552.101 of the Government Code excepts from disclosure "information considered 
to be confidential by law, either constitutional, statutory, or by judicial decision." Gov't 
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Code § 552.101. This section encompasses information protected by other statutes, such as 
section 58.007 of the Family Code, which makes confidential juvenile law enforcement 
records relating to conduct that occurred on or after September 1, 1997. The relevant 
language of section 58.007 reads: 

(c) Except as provided by Subsection (d), law enforcement records and files 
concerning a child and information stored, by electronic means or otherwise, 
concerning the child from which a record or file could be generated may not 
be disclosed to the public and shall be: 

(1) if maintained on paper or microfilm, kept separate from adult files 
and records; 

(2) if maintained electronically in the same computer system as 
records or files relating to adults, be accessible under controls that are 
separate and distinct from controls to access electronic data 
concerning adults; and 

(3) maintained on a local basis only and not sent to a central state or 
federal depository, except as provided by SUbchapters B, D, and E. 

Fam. Code § 58.007(c). For purposes of section 58.007(c), "child" means a person who is 
ten years of age or older and under seventeen years of age at the time of the reported conduct. 
See id. § 51.02(2). Upon review, we find the submitted information involves juvenile 
delinquent conduct. See id § 51.03(a) (defining "delinquent conduct" for purposes of the 
Family Code). It does not appear any ofthe exceptions in section 58.007 apply. Therefore, 
we find the submitted information is generally confidential under section 58.007(c). 

However, the submitted information includes emergency medical service ("EMS") records 
that aresubject to chapter 773 of the Health and Safety Code.] Access to EMS records is 
governed by the provisions of section 773.091 ofthe Health and Safety Code, which is also 
encompassed by section 552.101 of the Government Code. Section 773.091 provides in part 
the following: 

(a) A communication between certified emergency medical services personnel 
or a physician providing medical supervision and a patient that is made in the 
course or providing emergency medical services to the patient is confidential 
and privileged and may not be disclosed except as provided by this chapter. 

(b) Records of the identity, evaluation, or treatment of a patient by 
emergency medical services personnel or by a physician providing medical 

'We note the EMS records were not previously ruled upon in Open Records Letter Nos. 2010-6329 
(2010), 2010-6927 (2010), or 2010-7391 (2010). 
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supervision that are created by the emergency medical services personnel or 
physician or maintained by an emergency medical services provider are 
confidential and privileged and may not be disclosed except as provided by 
this chapter. 

(g) The privilege of confidentiality under this section does not extend to 
information regarding the presence, nature of injury or illness, age, sex, 
occupation, and city of residence of a patient who is receiving emergency 
medical services. 

Health & Safety Code § 773.091(a), (b), (g). We note an EMS record may be released to 
"any person who bears a written consent of the patient or other persons authorized to act on 
the patient's behalf." Id. § 773.092(e)(4). The consent must be in writing, signed by the 
patient, authorized representative, or personal representative, and specify (1) the information 
to be covered by the release, (2) the reasons or purposes for the release, and (3) the person 
to whom the information is to be released. Id. § 773.093(a). Therefore, the requestor's 
client's EMS records are confidential under section 773.091 of the Health and Safety Code, 
except as specified by section 773.091(g), but must be released if the requestor provides the 
department with written consent for release that meets the requirements of 
section 773.093(a). See id. §§ 773.092, .093. 

Thus, although the information at issue is generally confidential under section 58.007(c) of 
the Family Code, section 773.092(e) of the Health and Safety Code may provide the 
requestor with a right of access to his client's EMS records. Therefore, there is a conflict 
between section 58.007(c) and section 773.092(e). Where general and specific statutes are 
in irreconcilable conflict, the specific provision typically prevails as an exception to the 
general provision, unless the general provision was enacted later and there is clear evidence 
the legislature intended the general provision to prevail. See Gov't Code § 311.026(b); City 
a/Lake Dallas v. Lake Cities Mun. Uti!. Auth., 555 S.W.2d 163, 168 (Tex. Civ. App.-Fort 
Worth 1977, writ refd n.r.e.). Although section 58.007(c) generally makes juvenile law 
enforcement records confidential, section 773. 092( e) specifically permits the release of an 
EMS record to a person who bears written consent of the patient. Therefore, notwithstanding 
the provision of section 58.007 (c), we conclude the requestor's client's EMS records at issue 
must be released to the requestor pursuant to section 773.092(e) if the department receives 
the required authorization for release that complies with section 773.093(a). In that event, 
the department must withhold the remaining information under section 552.101 of the 
Government Code in conjunction with section 58.007 ( c). If the department does not receive 
the required authorization for release of the EMS records, then the department must withhold 
the submitted information in its entirety under section 552.101 in conjunction with 
section 58.007(c). . 
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In summary, the department must continue to rely on Open Records Letter Nos. 2010-6329, 
2010-6927, and 2010-7391 as previous determinations and withhold any information 
previously ruled upon in accordance with the prior rulings. If the department does not 
receive an authorization that complies with section 773. 093( a) ofthe Health and Safety Code 
for release of the EMS records, then the, department must withhold the submitted information 
in its entirety under section 552.101 of the Government Code in conjunction with 
section 58.007 ( c) of the Family Code. If the department receives an authorization for release 
that complies with section 773.093(a) of the Health and Safety Code, the department must 
release the requestor's client's EMS records and withhold the remaining information under 
section 552.101 of the Government Code in conjunction with section 58.007 ( c) of the Family 
Code. 

This letter ruling is limited to the particular information at issue in this request and limited 
to the facts as presented to us; therefore, this ruling must not be relied upon as a previous 
determination regarding any other information or any other circumstances. 

This ruling triggers important deadlines regarding the rights and responsibilities of the 
governmental body and of the requestor. For more information concerning those rights and 
responsibilities, please visit our website at http://www.oag.state.tx.us/openiindex orl.php, 
or call the Office of the Attorney General's Open Government Hotline, toll free, 
at (877) 673-6839. Questions concerning the allowable charges for providing public 
information under the Act must be directed to the Cost Rules Administrator of the Office of 
the Attorney General, toll free, at (888) 672-6787. 

s~ 
Ana Carolina Vieira 
Assistant Attorney General 
Open Records Division 

ACV/eeg 

Ref: ID# 395368 

Enc. Submitted documents 

c: Requestor 
(w/o enclosures) 


