
. October 12, 2010 

Mr. R. Brooks Moore 

ATTORNEY GENERAL OF TEXAS 

GREG A BB OTT 

Assistant General Counsel 
Texas A&M University System 
200 Technology Way, Suite 2079 
College Station, Texas 7?845-J424 

Dear Mr. Moore: 

0R2010-15466 

You ask whether certain information is 'subject to required public disclosure under the 
Public Infonnation Act (the "Act"), chapter 552 ofthe Govemment Code. Your request was 
assigned ID# 396882. 

The Texas Engineering Extension Service ("TEEX") received a request for a training manual 
related to a specified course taught by TEEX. You claim the submitted information is 
excepted from disclosure under sections 552.10 f and 552.104 of the Govemment Code. We 
have considered the exceptions you claim andreviewed the submitted information. We have 
also considered arguments submitted by the tequestor. See Gov't Code § 552.304 (interested 
party may submit comments. to this office stating why the information at issue should or 
should not be released).· . . .'. 

Initially, we address the requestor's comments to this office arguing that TEEX failed to 
comply with section 552.301(b) of the Govemment Code by not seeking a mling from this 
office within ten business days of receiving his written request. See id. § 552.301(b). The 
requestor states he made previous requests for the infom1ation at issue on June 3, 2010, and 
June 18, 2010, through e-mail. TEEX contends the requestor did not request specific 
infom1ation in writing until July 26,2010. TEEX states the request was made via e-mail and 
was forwarded to TEEX's designated public information officer on that date. While no 
specific language is required by the Act, a request made under the Act must sufficiently 
identify the infonnation requested. Open Records Decision No. 23 (1974). Further, a 
written request made through e-mail must be sent to the govemmental body's officer for 
pliblic infom1ation, or the officer's designee,·in order to trigger the deadlines provided by 
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the Act. See Gov't Code § 552.301(c). Based upon our review ofthe submitted documents, 
we conclude the requestor's original e-mail communications were not valid requests 
pursuant to section 552.301(c), and TEEX did not violate the procedural requirements of 
section 552.301 by not treating these cOlID11l111ications as requests for information underthe 
Act. 

The requestor next asselis TEEX failed to comply with the procedural requirements of 
section 552.301(e-1) of the Govemment Code by not including a copy of Exhibit A along 
with the copy of TEE X , s brief sent to him. Exhibit A consists ofthe e-mail cOlID11l111ications 
between the requestor and TEEX. Section 552.301(e-l) states a "govemmental body that 
submits written comments to the attomey general ... shall send a copy of those comments 
to the person who requested the information from the govemmental body not later than the 
15th business day after the date of receiving the written request." Id. § 552.301(e-1). We 
find the requestor's receipt ofTEEX's August 9, 2010 brief, which provides the substance 
of TEEX's arguments under sections 552.101 and 552.104, satisfies the statutory 
requirement under section 552.30.I(e-1). Thus, TEEX did not fail to comply with the 
procedural requirements set out in section 552.301(e-1). 

The requestor also asserts the information at issue has previously been provided to the public 
and, therefore, must be provided to any person who requests it. Section 552.007 of the 
Govemment Code generally prohibits selective disclosure of infom1ation that a 
govemmental body has voluntarily made available to any member of the public. See id. 
§ 552.007. Section 552.007 provides if a govemmental body voluntarily releases 
information to any member of the public, the govemmental body may not withhold such 
information from further disclosure unless its public release is expressly prohibited by law 
or the information is confidential under law. See id.; Open Records Decision No. 518 at 3 
(1989); see also Open Records Decision Nos. 490 (1988),400 (1983) (govemmental body 
may waive right to claim pem1issive exceptions to disclosure under the Act, but it may not 
disclose information made confidential by law). In this instance, TEEX raises section 
552.101 ofthe Government Code, which govems information considered to be confidential 
by law. See Gov't Code § 552.101. Thus, regardless of whether the infom1ation at issue has 
been previously released, we must address whether the submitted infonnation is made 
confidential by law and must now be withheld pursuant to section 552.101 of the 
Govemment Code. 

Section 552.101 excepts from public disclosure "infom1ation considered to be confidential 
by law, either constitutional, statutory, or by judicial decision." Gov't Code § 552.101. 
Section 552.101 encompasses section 51.914 of the Education Code, which provides in 
relevant pati: 

In order to protect the actual or potential value, the following information shall be 
confidential and shall not be subject to disclosure under Chapter 552, Govemment Code~ or 
otherwise: 
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(1) all infonnation relating to a product, device, or process, the application 
or use of such a product, device, or process, and all technological and 
scientific infonnation (including computer programs) developed in whole or 
in part at a state institution of higher education, regardless of whether 
patentable or capable of being registered under copyright or trademark laws, 
that have a potential for being sold, traded, or licensed for a fee; 

(2) any information relating to a product, device, or process, the application 
or use of such product, device, or process, and any teclmological and 
scientific infonnation (including computer programs) that IS the proprietary 
information of a person, partnership, corporation, or federal agency that has 
been disclosed to an institution of higher education solely for the purposes 
of a written research contract or grant that contains a provision prohibiting 
the institution of higher education from disclosing such proprietary 
information to third persons or parties [.J 

Educ. Code § 51.914(1)-(2). As noted in Open Records Decision No. 651, the legislature 
is silent as to how this office or a court is to detennine whether paliicular scientific 
inf01111ation has "a potential for being sold, traded, or licensed for a fee." Open Records 
Decision No. 651 at 9 (1997). Furthermore, whether particular scientific information has 
such a potential is a question of fact this office is unable to resolve in the opinion process. 
See id. Thus, this office has stated that in considering whether requested information has "a 
potential for being sold, traded, or licensed for a fee," we will rely on a university's assertion 
the information has this potential. See id. But see id. at 9 (university's detennination that 
infonnation has potential for being sold, traded, or licensed for fee is subject to judicial 
review). 

TEEX is pmi of Texas A&M University, a state institution of higher education. You state 
the submitted information is a course-related training manual that outlines a specific process 
developed by TEEX for the management oftraffic-relat~d emergencies. You also state this 
course is the only one of its kind in the country, and both the product and the process were 
developed through research conducted at TEEX. You state the course that incorporates this 
manual is offered by TEEX for a fee; therefore, the research and process developed have the 
potential for being sold, traded or licensed for a fee. Based upon these representations and 
our review, we conclude the submitted information is confidential under section 51.914 of 
the Education Code and must be withheld under section 552.101 of the Gove111ment Code.! 

This letter ruling is limited to the particular infonnation at issue in this request and limited 
to the facts as presented to us; therefore, this ruling must not be relied upon as a previous 
determination regarding any other infonnation or any other circumstances. 

1 As our ruling is dispositive, we need not address your remaining argument against disclosure. 
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This mling triggers important deadlines regarding the rights and responsibilities of the 
govemmental body and ofthe requestor. For more information conceming those rights and 
responsibilities, please visit our website at http://www.oag.state.tx.us/open/index orl.php, 
or call the Office of the Attomey General's Open Govemment Hotline, toll free, ' 
at (877) 673-6839. Questions conceming the allowable charges for providing public 
infonnation under the Act must be directed to the Cost Rules Administrator ofthe Office of 
the Attomey General, toll free at (888) 672-6787. 

Neal Falgoust 
Assistant Attomey General 
Open Records Division 

NFleb 

Ref: ID# 396882 

Ene. Submitted documents 

c: Requestor 
(w/o enclosures) 


