
October 25,2010 

Ms. Jaime S. French 

ATTORNEY GENERAL OF TEXAS 

GREG ABBOTT 

Fulbright & Jaworski, L.L.P. 
300 Convent Street, Suite 2200 
San Antonio, Texas 78205 

Dear Ms. French: 

0R2010-16097 

You ask whether certain information is subject to required public disclosure tmder the 
Public Information Act (the "Act"), chapter 552 ofthe Government Code. Your request was 
assigned ID# 397863. 

The Schertz Police Department (the "department") received a request for a specified incident 
report. You claim that the submitted information is excepted from disclosure under 
sections 552.101 and 552.108 ofthe Govenunent Code. We have considered the exceptions 
you claim and reviewed the submitted infOlmation. 

Section 552.101 excepts from public disclosure "infonnation considered to be confidential 
by law, either constitutional, statutory, or by judicial decision." Gov't Code § 552.101. 
Section 552.1 0 1 encompasses information protected by other statutes, such as section 58.007 
ofthe Family Code. Juvenile law enforcement records relating to conduct that OCCUlTed on 
or after September 1, 1997, are confidential under section 58.007. The relevant language of 
section 58.007 reads as follows: 

( c) Except as provided by Subsection (d), law enforcement records and files 
concerning a child and information stored, by electronic means or otherwise, 
concerning the child fi:om which a record or file could be generated may not 
be disclosed to the public and shall be: 

(1) if maintained on paper or microfilm, kept separate from adult 
files and records; 

(2) if maintained electronically in the same computer system as 
records or files relating to adults, be accessible under controls that are 
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separate and distinct from controls to access electronic data 
concerning adults; and 

(3) maintained on a local basis only and not sent to a central state or 
federal depository, except as provided by Sub chapters B, D, and E. 

Fam. Code § 58.007(c). For purposes of section 58.007, a "child" is person who is ten years 
of age or older and under seventeen years of age. See id. § 51.02(2). Upon review, we find 
that the submitted information pertains to alleged juvenile delinquent conduct that occurred 
after September 1, 1997. Fmiher, we note none ofthe exceptions in section 58.007 apply in 
tIns instance. Therefore, the submitted information is generally confidential under 
section 552.101 in conjmlction with section 58.007 ofthe Family Code. 

However, we note the submitted infonnation contains medical records peliaining to the 
requestor, wIllch we have marked, that are governed under the Medical Practice Act (the 
"MPA") , subtitle B of title 3 of the Occupations Code. Section 159.002 of the MPA 
provides in part: 

(b) A record of the identity, diagnosis, evaluation, or treatment of a patient 
by a physician that is created or maintained by a physician is confidential and 
privileged and may not be disclosed except as provided by tIns chapter. 

(c) A person who receives information from a confidential communication 
or record as described by this chapter, other than a person listed in 
Section 159.004 who is acting on the patient's behalf, may not disclose the 
infOlmation except to the extent that disclosure is consistent with the 
authorized purposes for which the infonnation was first obtained. 

Occ. Code § 159.002(b)-(c). Infonnation that is subject to the MPA includes both medical 
records and information obtained from those medical records. See id. §§ 159.002, .004; 
Open Records Decision No. 598 (1991). TIlls office has concluded that the protection 
afforded by section 159.002 extends only to records created by either a physician or someone 
lUlder the supervision of a physician. See Open Records Decision Nos. 487 (1987), 370 
(1983),343 (1982). We have also found that when a file is created as the result ofahospital 
stay, all the documents in the file relating to diagnosis and treatment constitute 
physician-patient communications or "[r]ecords of the identity, diagnosis, evaluation, or 
treatment of a patient by a physician that are created or maintained by a physician." Open 
Records Decision No. 546 (1990). Medical records must be released upon the patient's 
signed, written consent, provided that the consent specifies (1) the information to be covered 
by the release, (2) reasons or purposes for the release, and (3) the person to whom the 
infonnation is to be released. See Occ. Code §§ 159.004, .005. Any subsequent release of 
medical records must be consistent with the purposes for wInch the govennnental body 
obtained the records. See id. § 159.002(c); Open Records Decision No. 565 at 7 (1990). 
Thus, the requestor may have a right of access to Ills own medical records under the MP A. 
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Although the submitted infonnation is generally confidentialtmder section 58.007 of the 
Family Code, the MP A may provide the requestor with a right of access to the portion ofthe 
infonnation consisting of his own medical records. Therefore, there is a conflict between the 
provisions of section 58.007 ofthe Family Code and the MP A. Where general and specific 
statutes are in irreconcilable conflict, the specific provision typically prevails as an exception 
to the general provision unless the general provision was enacted later and there is clear 
evidence that the legislature intended the general provision to prevail. See Gov't Code 
§ 311.026(b); CityofLakeDallasv. Lake Cities Mun. Util. Auth., 555 S.W.2d 163,168 (Tex. 
Civ. App.-Fort Worth 1977, writ refd n.r.e.). In this instance, although section 58.007 
generally makes juvenile law enforcement records confidential, the MP A specifically p ermits 
release of mt;:dical records to certain parties and in certain circumstances. Accordingly, the 
MP A prevails over section 58.007. Additionally, although you also claim section 552.108 
for the marked medical records, the MP A prevails over the general exceptions to disclosure 
under the Act. See Open Records Decision No. 451 at 4 (1986). Accordingly, the 
department may not withhold the medical records under section 552.108. Thus, the 
department must release or withhold the marked medical records in accordance with the 
MPA. 

In summary, the department may only release the marked medical records in accordance with 
the MPA. The remaining information must be withheld under section 552.101 of the 
Government Code in conjunction with section 58.007(c) ofthe Family Code. 

This letter ruling is limited to the particular information at issue in this request and limited 
to the facts as presented to us; therefore, this ruling must not be relied upon as a previous 
determination regarding any other information or any other circumstances. 

TIns mling triggers important deadlines regarding the rights and responsibilities of the 
governmental body and ofthe requestor. For more information conceming those rights and 
responsibilities, please visit our website at http://www.oag.state.tx.us/open/index orl.php, 
or call the Office of the Attorney General's Open Govemment Hotline, toll free, 
at (877) 673-6839. Questions concerning the allowable charges for providing public 
information mider the Act must be directed to the Cost Rules Administrator of the Office of 
the Attorney General, toll free at (888) 672-6787. 

Sincerely, 

Vanessa Burgess 
Assistant Attorney General 
Open Records Division 

VB/dIs 
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Ref: ID# 397863 

Enc. Submitted documents 

c: Requestor 
(w/o enclosures) 


