
November 22,2010 

Ms. LeAnne Lundy 

ATTORNEY GENERAL OF TEXAS 

GREG ABBOTT 

Rogers, Morris & Grover, LLP 
5718 Westheimer Road, Suite 1200 
Houston, Texas 77057 

Dear Ms. Lundy: 

0R2010-17664 

You ask whether certain information is subject to required public disclosure under the 
Public Information Act (the "Act"), chapter 552 of the Government Code. Your request was 
assigned ID# 401347. 

The Clear Creek Independent School District (the "district"), which you represent, received 
a request from two requestors for nine categories of information pertaining to named 
individuals and specified district policies.1 You state you have redacted portions of the 
submitted information pursuant to the Family Educational Rights and Privacy Act 
("FERPA"), section 1232g of title 20 of the United States Code.2 You claim that the 
submitted information is excepted from disclosure under sections 552.103 and 552.107 of 
the Government Code? We have considered the exceptions you claim and reviewed the 

1you state, and provide documentation showing, the district sought and received clarification from the· 
requestors regarding several of the categories in the request. See Gov't Code § 552.222(b) (stating if 
information requested is unclear to governmental body or if large amount of information has been requested, 
governmental body may ask requestor to clarify or narrow request, but may not inquire into purpose for which 
information will be used). 

2The United States Department of Education Family Policy Compliance Office (the "DOE") has 
informed this office FERP A does not permit state and local educational authorities to disclose to this office, 
without parental or student consent, unredacted, personally identifiable information contained in education 
records for the purpose of our review in the open records ruling process under the Act. The DOE has 
determined FERP A determinations must be made by the educational authority in possession of the education 
records. We have posted a copy of the letter from the DOE to this office on the Attorney General's website: 
http://www.oag.state.tx.us/openl20060725usd~e.pdf. 

3 Although you also raise sections 552.101 and 552.111 of the Government Code, you have not 
provided any arguments to support these exceptions. Therefore, we assume you have withdrawn your claim 
that these sections apply to the submitted information. See Gov't Code §§ 552.301, .302. 
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submitted representative sample of information.4 We have also received and considered 
comments from the requestors. See Gov't Code § 552.304 (interested party may submit 
comments stating why information should or should not be released). 

Initially, you state that some of the requested information has been previously released to 
these requestors in response to discovery in pending civil litigation. Further, you state some 
of the requested information is redundant of other recent requests made to the district by 
these requestors. Based on these statements, we understand you to assert that you need not 
release the same information in response to the instant request that was previously released 
to the requestors through civil discovery or through previous requests made under the Act. 
Section 552.232 of the Government Code provides as follows: 

( a) A governmental body that determines that a requestor has made a request 
for information for which the governmental body has previously furnished 
copies to the requestor or made copies available to the requestor on payment 
of applicable charges under Subchapter F, shall respond to the request, in 
relation to the information for which copies have been already furnished or 
made available, in accordance with this section, except that: 

(1) this section does not prohibit the governmental body from 
furnishing the information or making the information available to the. 
requestor again in accordance with the request; and 

(2) the governmental body is not required to comply with this section 
in relation to information that the governmental body simply 
furnishes or makes available to the requestor again in accordance with 
the request. 

(b) The governmental body shall certify to the requestor that copies of all or 
part ofthe requested information, as applicable, were previously furnished to 
the requestor or made available to the requestor on payment of applicable 
charges under Subchapter F. The certification must include: 

(1) a description of the information for which copies have been 
previously furnished or made available to the requestor; 

(2) the date that the governmental body received the requestor's 
original request for that information; 

4We assume the "representative sample" of records submitted to this office is truly representative of 
the requested records as a whole. See Open Records Decision Nos. 499 (1988), 497 (1988). This open records 
letter does not reach, and therefore does not authorize the withholding of, any other requested records to the 
extent those records contain substantially different types of information than that submitted to this office. 
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(3) the date that the governmental body previously furnished copies 
of or made available copies of the information to the requestor; 

(4) a certification that no subsequent additions, deletions, or 
corrections have been made to that information; and 

(5) the name, title, and signature of the officer for public information 
or the officer's agent making the certification. 

( c) A charge may not be imposed for making and furnishing a certification 
required under Subsection (b). 

(d) This section does not apply to information for which the governmental 
body has not previously furnished copies to the requestor or made copies 
available to the requestor on payment of applicable charges under 
Subchapter F. A request by the requestor for information for which copies 
have not previously been furnished or made available to the requestor, 
including information fo:r which copies were not furnished or made available 
because the information was redacted from other information that was 
furnished or made available or because the information did not yet exist at the 
time of an earlier request, shall be treated in the same manner as any other 
request for information under this chapter. 

Id. § 552.232. Thus, section 552.232 allows a governmental body to certify that records have 
previously been provided to a requestor, rather than make those same records available to the 
same requestor in response to subsequent requests. However, section 552.232 applies only 
where a requestor has made a previous request for information under the Act. In this 
instance, you inform us that portions of the requested information were previously provided 
to the requestors in the course of civil discovery and portions of the requested information 
were previously provided to the requestors in response to requests made under the Act. 
Based on your representations, we conclude that upon provision to the requestors of the 
certification required by section 552.232 of the Government Code, the requestors need not 
again be provided with any information the district provided to them in response to the 
previous requests under the Act. However, we further conclude that section 552.232 does 
not apply to the information that was previously released in the course of civil discovery. 
Accordingly, as you have not submitted such responsive information for our review, it must 
be released to the requestors at this time. See id. §§ 552.301(a), .302; see also Open Records 
Decision No. 6~4 (2000) (if governmental body concludes that no exceptions apply to 
requested inforrhation, it must release information as soon as possible). 

We now turn to your arguments for the submitted information. Section 552.103 of the 
Government Code provides as follows: 
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(a) Information is excepted from [required public disclosure] if it is 
information relating to litigation of a civil or criminal nature to which the 
state or a political subdivision is or may be a party or to which an officer or 
employee of the state or a political subdivision, as a consequence of the 
person's office or employment, is or may be a party. 

(c) Information relating to litigation involving a governmental body or an 
officer or employee of a governmental body is excepted from disclosure 
under Subsection (a) only if the litigation is pending or reasonably anticipated 
on the date that the requestor applies to the officer for public information for, 
access to or duplication of the information. 

Gov't Code § 552.103(a), (c). A governmental body has the burden of providing relevant 
facts and documents to show that the section 552.103(a) exception is applicable in a 
particular situation. The test for meeting this burden is a showing that (1) litigation was 
pending or reasonably anticipated on the date the governmental body received the request for 
information, and (2) the information at issue is related to that litigation. Univ. of Tex. Law 
Sch. v. Tex. Legal Found., 958 S.W.2d 479,481 (Tex. App.-Austin 1997, no pet.); Heard 
v. Houston Post Co:, 684 S.W.2d210, 212 (Tex. App.-.. Houston [1st Dist.] 1984, writrefd 
n.r.e.); Open Records Decision No. 551 at 4 (1990). A governmental body must meet both 
prongs of this test for information to be excepted under section 552.103(a). 

You state, and provide documentation showing, that prior to the district's receipt of this 
request, a lawsuit was filed by the requestors against the district in the United States District 
Court for the Southern District of Texas, Houston Division. Although the requestor states, . 

. and the district acknowledges, an Order of Dismissal in this lawsuit was granted by a judge, 
the district further argues the Order of Dismissal was granted without prejudice, and the 
requestors reserved the right to re-file at any time. The district also provides documentation 
showing that the district filed a Motion for Sanctions against the requestors after the Order 
of Dismissal was granted but before the district received the present request. Accordingly, 
we find that litigation was pending when the district received the present request for 
information. We also find the submitted information relates to the pending litigation. 
Therefore, section 552.103 is generally applicable to the submitted information. 

In this instance, however, the opposing parties in the litigation at issue have seen or had 
access to some of the information at issue. We note that the purpose of section 552.103 is 
to enable a governmental body to prot~ct its position in litigation by forcing parties to obtain 
information relating to litigation through discovery procedures. See ORD 551 at 4-5. 
Therefore, if the opposing party has seen or had access to information relating to litigation, 
through discovery or otherwise, then there is no interest in withholding such information 
from public disclosure under section 552.103. See Open Records Decision Nos. 349 (1982), 
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320 (1982). Accordingly, the portions of the submitted information that the opposing parties 
in the litigation have seen or had access to may not be withheld under section 552.103. 
However, the district may withhold the remaining information under section 552.103.5 We 
note that the applicability of section 552.103 ends once the related litigation concludes or is 
no longer reasonably anticipated. See Attorney General Opinion MW-575 (1982); Open 
Records Decision No; 350 (1982). 

You claim that some of the information the opposing parties have seen or had access to is 
excepted under section, 552.107 of the Government Code, which protects information that 
comes within the attorney-client privilege. When asserting the attorney-client privilege, a 
governmental body has the burden of providing the necessary facts to demonstrate the 
elements of the privilege in order to withhold the information at issue. See Open Records 
Decision No. 676 at 6-7 (2002). First, a governmental body must demonstrate that the 
information constitutes or documents a communication.· Id. at 7. Second, the 
communication must have been made "for the purpose of facilitating the rendition of 
professional legal services" to the client governmental body. See TEX. R. EVID. 503(b)(1). 
The privilege does not apply when an attorney or representative is involved in some capacity 
other than that of providing or facilitating professional legal services to the client 
governmental body. See In re Tex. Farmers Ins. Exch., 990 S.W.2d 337, 340 
(Tex. App.-Texarkana 1999, orig. proceeding) (attorney-client privilege does not apply if 
attorney acting in capacity other than that of attorney). Governmental attorneys often act in 
capacities other than that of professional legal counsel, such as administrators, investigators, 
or managers. Thus, the mere fact that a communication involves an attorney for the 
government does not demonstrate this element. Third, the privilege applies only to 
communications between or among clients, client representatives, lawyers, and lawyer 
representatives. See TEX. R. EVID. 503(b)(1)(A)-(E). Thus, a governmental body must 
inform this office of the identities and capacities of the individuals to whom each 
communication at issue has been made. Lastly, the attorney-client privilege applies only to 
a confidential communication, id. 503(b)(1), meaning it was "not intended to be disclosed 
to third persons other than those to whom disclosure is made in furtherance of the rendition 
of professional legal services to the client or those reasonably necessary for the transmission 
of the communjcation." Id. 503(a)(5). Whether a communication meets this definition 
depends on the intent of the parties involved at the time the information was communicated. 
See Osborne v. Johnson, 954 S. W.2d 180, 184 (Tex. App.-Waco 1997, no pet.). Moreover, 
because the client may elect to waive the privilege at any time, a governmental body must 
explain that the confidentiality of a communication has been maintained. Section 552.1 07 (1) 
generally excepts an entire communication that is demonstrated to be protected by the 
attorney-client privilege unless otherwise waived by the governmental body. See Huie v. 
DeShazo, 922 S.W.2d 920, 923 (Tex. 1996) (privilege extends to entire communication, 
including facts contained therein). 

5 As our ruling is dispositive for this information, we need not address your remaining argument against 
disclosure. 
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As noted above; the remaining information has been seen or accessed by the opposing parties 
in the pending litigation, who are not privileged parties. Accordingly, this information is not 
protected by the attorney-client privilege and generally may not be withheld under 
section 552.107 of the Government Code. However, we note this information is contained 
in otherwise privileged e-mail strings. If this non-privileged information, which we have 
marked, does not exist separate and apart from the otherwise privilege e-mail strings, then 
this information may be withheld under section 552.107. To the extent the information at 
issue exists separate and apart from the otherwise privileged e-mail strings, it may not be 
withheld under section 552.107 and must be released. 

In summary, the requestors need not again be provided with any information the district 
provided to them in response to the previous requests under the Act, but the portions of the 
requested information previously provided to the requestors in the course of civil discovery 
must be released. The district may withhold the information for which the opposing parties 
have not seen or had access under section 552.103 of the Government Code. If the 

. information for which the opposing parties have seen or had access does not exist separate 
and apart from the otherwise privilege e-mail strings, then this information may be withheld 
under section 552.107 of the Government Code. To the extent the marked non-privileged 
information exists separate and apart from the otherwise privileged e-mail strings, the district 
must release this information to the requestor. 

This letter ruling is limited to the particular information at issue in this request and limited 
to the facts as presented to us; therefore, this ruling must not be relied upon as a previous 
determination regarding any other information or any other circumstances. 

This ruling triggers important deadlines regarding the rights and responsibilities of the 
governmental body and of the requestor. For more information concerning those rights and 
responsibilities, please visit our website at http://www.oag.state.tx.lls/open/index orl.php, 
or call the Office of the Attorney General's Open Government Hotline, toll free, 
at (877) 673-6839. QuestiC?ns concerning the allowable charges for providing public 
information under the Act must be directed to the Cost Rules Administrator of the Office of 
the Attorney General, toll free, at (888) 672-6787. 

Sincerely, 

~c?V 
Sarah Casterline 
Assistant Attorriey General 
Open Records Division 

SEC/eeg 
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Ref: ID# 401347 

Ene. Submitted documents 

e: Requestor 
(w/o enclosures) 


