
December 10, 2010 

Ms. Katie Lentz 
Open Records 

ATTORNEY GENERAL OF TEXAS 

GREG ABBOTT 

Williamson County Sheriff s Office 
508 South Rock Street 
Georgetown, Texas 78626 

Dear Ms. Lentz: 

0R2010-18548 

You ask whether celiain information is subject to required public disclosure under the 
Public Infonnation Act (the "Act"), chapter 552 ofthe Govemment Code. Your request was 
assigned ID# 402774. 

The Williamson County Sheriff s Office (the "sheriff') received a request for records relating 
to case numb~r C10-05-5477. You claim that the submitted infonnation is excepted :5:om 
disclosure UI~der sections 552.101 and 552.108 of the Govenunent Code. We have 
considered the. exceptions you claim and reviewed the submitted infonnation. 

Section 552.1Q1 ofthe Govenmlent Code excepts from disclosure "infonnation considered 
to be confidential by law, either constitutional, statutory, or by judicial decision." Gov't 
Code § 552.101. Section 552.101 thus encompasses information protected by other statutes, 
such as section 261.201 of the Family Code. Section 261.201 provides, in relevant part: 

(a) [T]he following infonnation is confidential, is not subject to public 
release, under [the Act] and may be disclosed only for purposes consistent 
with this code and applicable federal or state law or tmder rules adopted by 
an investigating agency: 

:,(1) a repOli of alleged or suspected abuse or neglect made 
.,under this chapter and the identity of the person making the 
,report; and 
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(2) except as otherwise provided in this section, the files, 
reports, records, communications, audiotapes, videotapes, and 
working papers used or developed in an investigation under 
this chapter or in providing services as a result of an 
investigation. 

(k) Notwithstanding Subsection (a), an investigating agency, other than the 
[Texas Department of Family and Protective Services] or the Texas Youth 
Commission, on request, shall provide to the parent, managing conservator, 
or other legal representative of a child who is the subj ect of reported abuse 
or neglect, or to the child if the child is at least 18 years of age, information 
concerning the reported abuse or neglect that would otherwise be confidential 
under this section. The investigating agency shall withhold information 
under this subsection if the parent, managing conservator, or other legal 
representative of the child requesting the information is alleged to have 
committed the abuse or neglect. 

(1) Before a child or a parent, managing conservator, or other legal 
representative of a child may inspect or copy a record or file concerning the 
child under Subsection (k), the custodian ofthe record or file must redact: 

(1) any personally identifiable information about a victim or 
witness under 18 years of age unless that victim or witness is: 

(A) the child who is the subject of the report; 
or 

(B) another child of the parent, managing 
conservator, or other legal representative 
requesting the information; 

(2) any information that is excepted from required disclosure 
-under [the Act], or other law; and 
(3) the identity of the person who made the report. 

Fam. Code § 261.20 1 (a), (k)-(1). You state the requested information, submitted in Exhibit 
B, was developed in an investigation of alleged child abuse. See id. § 261.001 (1) (defining 
"abuse" for purposes of chapter 261 of the Family Code); see also Penal Code § 22.04(c) 
(defining "child" for purposes of injury to a child as a person 14 years of age or younger). 
Upon review, we find that Exhibit B is generally confidential under section 261.20 1 (a) of the 
Family Code. 
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However, as you acknowledge,the requestor is an attorney representing the parent of the 
child who is the subject of the report, and the parent is not alleged to have committed the 
suspected abuse. You further acknowledge that the sheriff thus may not use 
section 261.201(a) to withhold the requested information from this requestor. Id. 
§ 261.201(k). 'However, you assert that section 261.201 nevertheless requires that the 
identity of the reporting party be redacted before a parent may inspect the record. Id. 
§ 261.201(1)(3). Thus, the sheriff must withhold the reporting party's identity under 
section 552.1 01 of the Government Code in conjunction with section 261.203(1)(3). In 
addition, section 261.201 provides that any information otherwise excepted from required 
disclosure under the Act or other law may be withheld from disclosure. Id. § 261.201 (1)(2). 
You assert that Exhibit B is also excepted from public disclosure under section 552.108 of 
the Government Code. Accordingly, we will consider this argument against disclosure. 

Section 552.108 provides, in relevant part: 

(a) Information held by a law enforcement agency or prosecutor that deals with 
the detection, investigation, or prosecution of crime is excepted from 
[required public disclosure] if: 

(2) it is informatiCln that" deals with the detection, investigation, or 
prosecution of crime only in relation to an investigation that did not 
result in conviction or deferred adjudication. 

Gov't Code § 552.108(a)(2). A governmental body claiming section 552.108(a)(2) must 
demonstrate that the requested infornlation relates to a criminal investigation that has 
concluded in a final result other than a conviction or deferred adjudication. See id. 
§ 552.301 (e)(l)(A) (governmental body must provide comments explaining why exceptions 
raised should apply to information requested). You ~tate that Exhibit B pertains to a 
concluded investigation that did not result in conviction or deferred adjudication. Based on 
your representation and our review, we find that section 552.1 08(a)(2) applies to Exhibit B. 

However, section 552.108 does not except from disclosure basic information about an 
arrested person, an arrest, or a crime. Gov't Code § 552.108(c). Basic information refers to 
the' information held to be public in Houston Chronicle Publishing Co, v. City of 
Houston, 531 S.W.2d 177 (Tex. Civ. App.-Houston [14th Dist.] 1975), writ rej'dn.r, e. per 
curiam, 536 S.W.2d 559 (Tex. 1976). See Open Records Decision No. 127 (1976) 
(summarizing types of information considered to be basic information). Thus, with the 
exception of basic information, the sheriff may withhold Exhibit B under 
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section 552.1 08( a) (2) of the Government Code.! In releasing the basic information, the 
identity of the person who made the report must be redacted under section 552.101 ofthe 
Government Code in conjunction with section 261.201(1)(3) of the Family Code. As our 
ruling is dispositive, we do not address your remaining argument against disclosure. 

This letter ruling is limited to the particular information at issue in this request and limited 
to the facts as presented to us; therefore, this ruling must not be relied upon as a previous 
determination regarding any other information or any other circumstances. 

This ruling triggers important deadlines regarding the rights and responsibilities of the 
governmental body and of the requestor. For more information concerning those rights and 
responsibilities, please visit our website at http://www.oag.state.tx.us/openiindex orl.php, 
or call the Office of the Attorney 

General's Open Government Hotline, toll free, at (877) 673-6839. Questions concerning the 
allowable charges for providing public information under the Act must be directed to the 
Cost Rules Administrator of the Office of the Attorney General, toll free at (888) 672-6787. 

Sincerely, 

'fVId~~ 
Misty Haberer Barham 
Assistant Attorney General 
Open Records Division 

MHB/eeg 

Ref: ID# 402774 

Enc. Submitted documents 

c: Requestor 
(w/o enclosures) 

! In this instance, the requestor has a special right of access to the basic information under section 
261.201 of the Family Code. See § 26 1.201 (k). However, should the sheriff receive another request for this 
information, the sheriff should again request an opinion from this office. 


