
January 3, 2011 

Mr. Ronald J. Bounds 
Assistant City Attorney 
City of Corpus Christi 
P.O. Box 9277 

ATTORNEY GENERAL OF TEXAS 

GREG ABBOTT 

Corpus Christi, Texas 78469-9277 

Dear Mr. Bounds: 
.! 

0R2011-00066 

You ask whether certain information is subject to required public disclosure under the 
Public Information Act (the "Act"), chapter 552 of the Government Code. Your request was 
assigned ID# 405010. 

The City of Corpus Christi (the "city") received a request for medical records, itemized 
billing information, and speCific treatment information related to the requestor's client. You 
state that some of the information has been released. You claim the submitted information 
is excepted from disclosure under section 552.101 of the Government Code. We have 
considered the exception you claim and reviewed the submitted information. 

Section 552.101 ofthe Government Code excepts from disclosure "information considered 
to be confidential by law, either constitutional, statutory, or by judicial decision." Gov't 
Code § 552.101. Section 552.101 encompasses section 773.091 ofthe Health and Safety 
Code, which provides in relevant part: 

(b) Records ofthe identity, evaluation, or treatment of a patient by emergency 
medical services personnel or by a physician providing medical supervision 
that are ¢reated by the emergency medical services personnel or physician or 
maintained by an emergency medical services provider are confidential and 
privileged and may not be disclosed except as provided by this chapter. 
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(g) The privilege of confidentiality under this section does not extend to 
information regarding the presence, nature of injury or illness, age, sex, 
occupation, and city of residence of a patient who is receiving emergency 
medical services. 

Health & Safety Code § 773.091(b), (g). Except for the information specified in 
section 773.091(g), emergency medical services ("EMS") records are deemed confidential 
under section 773 .091 and may be released only in accordance with chapter 773 of the Health 
and Safety Code. See id. § § 773.091-.094. You state the submitted fire depmiment incident 
report and patie~t care report are maintained by the fire depmiment and reflect the treatment 
of patients by EMS personnel. Based on your representation and our review, we find that the 
fire department incident report does not reflect the identity, evaluation, or treatment of a 
patient for purposes of section 773.091. Therefore, the fire department incident report may 
not be withheld under section 552.101 of the Government Code in conjunction with 
section 773.091. We agree, however, the submitted patient care repOli constitutes an EMS 
record that is subject to chapter 773 of the Health and Safety Code. As you acknowledge, 

. however, records that are confidential under section 773.091 may be disclosed to "any person 
who bears a written consent of the patient or other persons authorized to act on the patient's 
behalf for the release of confidential information." Id. §§ 773.092(e)(4), .093. 
Section 773.093 provides a consent for release of EMS records must specify (1) the 
information or records to be covered by the release; (2) the reasons or purpose for the release; 
and (3) the person to whom the information is to be released. Id. § 773.09(a)(1)-(3). In this 
instance, the requestor is the attorney of the person whose medical records are at issue. 
However, you state it is unClear whether the consent form submitted by the requestor is 
adequate to meet the requirements of section 773.093. Upon review, we find the consent 
form does not state the reason or purpose of the release. Thus, it does not meet the 
requirements setout in section 773.093. Accordingly,with the exception of the information 
subject to sectioh 773.091 (g), -which is -not confi-denti-a:t;-the submitted patient care report, 
which we have:;mm'ked, may be released only upon the city's receipt of proper written 
consent in accbrdance with chapter 773 of the Health and Safety Code. ,See id. 
§§ 773.091-.093. 

In summm)', the city must withhold the information we have marked under section 552.101 
of the Government Code in conjunction with section 773.091 of the Health & Safety Code, 
except as specified by section 773.091(g) of the Health & Safety Code. However, the ~ity 
must release the marked EMS records on receipt of proper consent under section 773.093 of 
the Health & Safety Code. The remaining information must be released. 

This letter ruling is limited to the particular information at issue in this request and limited 
to the facts as presented ~o us; therefore, this ruling must not be relied upon as a previous 
determination regarding any other information or any other circumstances. 
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This ruling triggers important deadlines regarding the rights and responsibilities of the 
governmental body and of the requestor. For more information concerning those rights and 
responsibilities, please visit our website at http://www.oag.state.tx.us/openiindex orl.php, 
or call the Office of the Attorney General's Open Government Hotline, toll free, 
at (877) 673-6839. Questions concerning the allowable charges for providing public 
information under the Act must be directed to the Cost Rules Administrator of the Office of 
the Attorney General, toll free at (888) 672-6787. 

NF/tf 

Ref: ID# 405.010 

Enc. Submitted documents 

c: Requestor 
(w/o enclosures) 


