
January 6,2011 

Ms. Jenny Page 
City Secretary 
City of Frisco 

ATTORNEY GENERAL OF TEXAS 

GREG ABBOTT 

6101 Frisco Square Boulevard, 5TII Floor 
Frisco, Texas 75034 

Dear Ms. Page: 

0R2011-00343 

You ask whether certain infonnation is subject to required public disclosure under the 
Public hlfonnation Act (the "Act"), chapter 552 ofthe Government Code. Your request was 
assigned ID# 405083. 

The City of Frisco (the "city") received a request for infonnation pertaining to the utility bills 
for a specified address. You claim the requested information is excepted from disclosure 
lUlder section. 552.101 of the Govemment Code. We have considered the exception you 
claim and reviewed the submitted representative sample of information. I 

Section 552.101 of the Govenllnent Code excepts from disclosure "infOlmation considered 
to be confidential by law, either constitutional, statutory, or by judicial decision." Gov't 
Code § 552.101. TIlls exception encompasses infonnation that other statutes make 
confidential, such as section 182.052 of the Utilities Code, which provides in part the 
following: 

(a) Except as provided by Section 182.054, a govenllnent-operated utility 
. may not disclose personal information in a customer's account record, or any 

lWe understand you to have submitted a representative sample of the responsive information. We 
assume the records submitted to this office are truly representative of the requested records as a whole. See 
Open Records Decision Nos. 499 (1988),497 (1988). This open records letter does not reach, and therefore 
does not authorize the withholding of, any other requested records to the extent that those records contain 
substantially different types of information than that submitted to this office. 
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infonnation relating to the volume or units of utility usage or the amounts 
billed to or collected from the individual for utility usage, if the customer 
requests that the government-operated utility keep the infonnation 
confidential. However, a government-operated utility may disclose 
infonnation related to the customer's volume or units of utility usage or 
amolUlts billed to or collected from the individual for utility usage if the 
primary source of water for such utility was a sole-source designated aquifer. 

(b) A customer may request confidentiality by delivering to the 
government-operated utility an appropriately marked fonn provided under 
Subsection (c )(3) or any other written request for confidentiality. 

Util. Code § 182.052(a)-(b). "Personal infonnation" under section 182.052(a) means an 
individual's address, telephone number, and social securitymunber. Id. § 182.051(4); see 
also Open Records Decision No. 625 (1994) (construing statutory predecessor). Water, 
sewer, garbage collection, and electricity services are included in the scope ofutility services 
covered by section 182.052. Util. Code § 182.051(3). Section 182.054 ofthe Utilities Code 
provides six exceptions to the disclosure prohibition found in section 182.052. See id. 
§ 182.054. 

You state, and provide documentation showing, the customer at issue timely requested 
confidentiality of his infonnation lUlder section 182.052. hI this instance, there is no 
indication any of the exceptions listed in section 182.054 apply. You do not infonn us 
whether the city's primary source of water is a sole-source designated aquifer. Accordingly, 
if the city's primary source of water is not a sole-source designated aquifer, then the city 
must withhold the infonnation we have marked under section 552.101 of the Govenllnent 
Code in conjunction with section 182.052 of the Utilities Code. If the city's primary source 
of water is a sole-source designated aquifer, then the city has discretion to release the marked 
infonnation, notwithstanding the customer's request for confidentiality. The remaining 
infOlTI1ation does not constitute personal infonnation, information relating to volume or lUlits 
of utility usage, or the amounts billed to or collected from an individual for utility usage. 
Accordingly, none of the remaining infornlation is subject to section 182.052, and the city 
may not withhold it under section 552.101 on that basis. 

We note the remaining infonnatioil includes a utility account number. Section 552.136 of 
the Govenllnent Code states that "[ n] otwithstanding any other provision of [ the Act], a Cl·edit 
card, debit card, charge card, or access device number that is collected, assembled, or 
maintained by or for a govenllnental body is confidential.,,2 Gov't Code § 552.136(b). An 
access device number is one that may be used to "(1) obtain money, goods, services, or 
another thing of value; or (2) initiate a transfer of funds other than a transfer originated solely 

2The Office of the Attorney General will raise a mandatOlY exception on behalf of a govermllental 
body. See Open Records Decision Nos. 481 at 2 (1987), 480 at 5 (1987). 
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by paper instrument." Id. § 552.136(a). Upon review, we find the utility account nUlllber 
constitutes an access device munber for the purposes of section 552.136. Thus, the city must 
withhold the accolUlt number we have marked under section 552.136. 

In summary, ifthe city's primary source of water is not a sole-source designated aquifer, then 
the city must withhold the marked information under section 552.101 of the Govermnent 
Code in conjunction with section 182.052 of the Utility Code. If the city's primary source 
of water is a sole-source designated aquifer, the city has discretion to release the marked 
information pursuant to section 182.052 of the Utility Code. The city must withhold the 
marked accolUlt number lUlder section 552.136 ofthe Government Code. The remaining 
information must be released. 

This letter ruling is limited to the particular information at issue in this request and limited 
to the facts as presented to us; therefore, this ruling must not be relied upon as a previous 
determination regarding any other infol111ation or any other circumstances. 

This ruling triggers important deadlines regarding the rights and responsibilities of the 
governmental body and ofthe requestor. For more infonnation concerning those rights and 
responsibilities, please visit our website at http://www.oag.state.tx.us/openiindex or1.php, 
or call the Office of the Attol11ey General's Open Gove111111ent Hotline, toll fi.-ee, 
at (877) 673-6839. Questions concel11ing the allowable charges for providing public 
information under the Act must be directed to the Cost Rules Administrator ofthe Office of 
t~le Attol11ey General, toll fi.-ee, at (888) 672-6787 . 

. fer Luttrall 
Assistant Attol11ey General 
Open Records Division 

JLldis 

Ref: ID# 405083 

Ene. Submitted doclUnents 

c: Requestor 
(w/o enclosures) 


