
January 12, 2011 

Mr. Daniel Presley 
Government Liaison 
City of Texarkana 

ATTORNEY GENERAL OF TEXAS 

GREG ABBOTT 

P.O. Box 1967 
Texarkana, Texas 75504 

Dear Mr. Presley: 

0R2011-00630 

You ask whether certain infonnation is subject to required public disclosure under the 
Public Infonnation Act (the "Act"), chapter 552 of the Government Code. Your request was 
assigned ID# 405731. 

The Texarkana Fire Department (the "department") received a request for any infonnation 
relating to a specified incident. You state you have released some of the requested 
infonnation to the requestor. We understand you to claim that some of the requested 
infonnation i~ excepted from disclosure under section 552.101 ofthe Government Code. We 
have considered the exception you claim and reviewed the submitted infonnation. 

Section 552.101 ofthe Government Code excepts from disclosure "infonnation considered 
to be confidential by law, either constitutional, statutory, or by judicial decision." Gov't 
Code § 552.101. Thus, section 552.101 encompasses infonnation other statutes make 
confidential. For infonnation to be confidential under section 552.101, the provision ofl'lw 
must explicitly require confidentiality. You contend the infonnation you have marked is 
protected under the federal Health Insurance Portability and Accountability Act of 1996 
("HIPAA"), 42 U.S.C. §§ 1320d-1320d-8. At the direction of Congress, the Secretary of 
Health and Human Services ("HHS") promulgated regulations setting privacy standards for 
medical records, which HHS issued as the Federal Standards for Privacy of Individually 
Identifiable Health Infonnation. See Health hlsurance Portability and Accountability Act of 
1996, 42 U.S.C. § 1320d-2 (Supp. N 1998) (historical & statutory note); Standards for 
Privacy of Individually Identifiable Health Infonnation, 45 C.F.R. Pts. 160, 164 ("Privacy 
Rule"); see also Attorney General Opinion JC-0508 at 2 (2002). These standards govern the 
releasability Qf pl,"otected health infonnation by a covered entity. See 45 C.F.R. pts. 160, 164. 
Under these standards, a covered entity may not use or disclose protected health infonnation, 
except as prclVided by parts 160 and 164 of the Code of Federal Regulations. See id. 
§ 164.502(a).\ 
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This office has addressed the interplay of the Privacy Rule and the Act. In Open Records 
Decision No. 681 (2004), we noted section 164.512 of title 45 of the Code of Federal 
Regulations provides a covered entity may use or disclose protected health information to 
the extent such use or disclosure is required by law and the use or disclosure complies with 
and is limited.to the relevant requirements of such law. See 45 C.F.R. § 164.512(a)(1). We 
further noted:the Act "is a mandate in Texas law that compels Texas governmental bodies 
to disclose information to the public." ORD 681 at 8; see also Gov't Code §§ 552.002, .003, 
.021. Therefore, we held the disclosures under the Act come within section 164.512(a). 
Consequently,1 the Privacy Rule does not make information confidential for the purpose of 
section 552.101 of the GovemIIl,ent Code. See Abbott v. Tex. Dep't of Mental Health. & 
Mental Retardation, 212 S.W.3d 648 (Tex. App.-Austin 2006, no pet.); ORD 681 at 9; see 
also Open R~cords Decision No. 478 (1987) (as general rule, statutory confidentiality 
requires express language making information confidential). Thus, because the Privacy Rule 
does not make information that is subj ect to disclosure under the Act confidential, the 
department may not withhold any information under section 552.101 on that basis. 

We note the jnformation at issue is subject to section 773.091 of the Health and Safety 
Code.! Sectiqn 552.101 ofthe Govenunent Code also encompasses section 773.091 ofthe 
Health and S#ety Code, which is applicable to infonnation relating to the provision of 
emergency lUydical services ("EMS") and provides in pertinent part: 

(b) Re:cords ofthe identity, evaluation or treatment of a patient by emergency 
mediq.1 services personnel or by a physician providing medical supervision 
that ary created by the emergency medical services personnel or physician or 
maintajned by an emergency medical services provider are confidential and 
privileged and may not be disclosed except as provided by this chapter. 

;;~ 

(g) Thy privilege of confidentiality under this section does not extend to 
infonnation regarding the presence, nature of injury or illness, age, sex, 
occup~tion, and city of residence of a patient who is receiving emergency 
medical services . 

. --:.." 

.n 
Health & Saf~ty Code § 773.091(b), (g). Upon review we find the infonnation you have 
marked constiJutes EMS records maintained by an EMS provider documenting emergency 
medical serviy.e provided to a patient by EMS and, therefore, is generally confidential under 
section 773.0Q1. See id. § 773.003(8) (defining "emergency medical services" for the 
purposes of chapter 773 of the Health and Safety Code) .. We note information made 
confidential by section 773.091 may be released to "any person who bears a written consent 

IThe Office of the Attorney General will raise a mandatory exception on behalf of a governmental 
body, but ordinarily will not raise other exceptions. See Open Records Decision Nos. 481 (1987), 480 
(1987),470 (1987). 

t.; 
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ofthepatient:or other persons authorized to act on the patient's behalf." Id. § 773.092(e)(4). 
Section 773.Q93 provides that a consent for release of EMS records must be in writing, 
signed by the'patient, authorized representative, or personal representative, and specify (1) 
the informatioh to be covered by the release, (2) the reasons or purposes for the release, and 
(3) the personto whom the information is to be released. Id. § 773 .093( a). When the patient 
is deceased the patient's personal representative may consent to the release of the patient's 
records. Id.;, see also Open Records Decision No. 632 (1995) (defining "personal 
representative~' for purposes of section 773.093 ofthe Health and Safety Code). We note the 
department has received a consent form for release of this information from the requestor. 
This office is unable to make a determination on the validity ofthe consent form; therefore, 
we must rule conditionally. Ifthe department determines it has received proper consent, the 
EMS records !at issue must be released in their entirety in accordance with chapter 773 ofthe 
Health and Safety Code. If the department determines it has not received proper consent, 
then with the exception of the information subject to section 773.091(g), which is not 
confidential, Jhe EMS records at issue must be withheld under section 552.101 of the 
Government 90de in conjunction with section 773.091(b) of the Health and Safety Code. 

This letter ruling is limited to the particular information at issue in this request and limited 
to the facts a~;:presented to us; therefore, this ruling must not be relied upon as a previous 
determinatio11-regarding any other information or any other circumstances. 

This ruling tli,iggers important deadlines regarding the rights and responsibilities of the 
governmental-body and ofthe requestor. For more information concerning those rights and 
responsibilitiys, please visit our website at http://www.oag.state.tx.us/open/index orl.php, 
or call the Office of the Attorney General's Open Government Hotline, toll free, at 
(877) 673-6&p9. Questions concerning the allowable charges for providing public 
information upder the Act must be directed to the Cost Rules Administrator ofthe Office of 
the Attorney General, toll free at (888) 672-6787. 

Sincerely, :! 

cYW+CO'0:~ 
Lindsay E. H~le 
Assistant AttQUley General 
Open Records' Division 

LEHlem 

. r: 
Ref: ID# 405731 

Enc. Subm~tted documents 

c: Requy,stor 
(w/o e)1closures) 

t.', 


