
January 31,2011 

ATTORNEY GENERAL OF TEXAS 

GREG ABBOTT 

Ms. Elisabeth A. Donley 
Law Offices of Robert E. Luna, P.C. 
For Garland Independent School District 
4411 North Central Expressway 
Dallas, Texas 75205 

Dear Ms. Donley: 

0R2011-01553 

You ask whether certain infonnation is subject to required public disclosure under the 
Public Information Act (the "Act"), chapter 552 ofthe Government Code. Your request was 
assigned ID# 407490. 

The Garland hldependent School District (the "district"), which you represent, received a 
request for any records, including documents provided to the Texas Education Agency or the 
Texas State Board of Educator Certification, pertaining to the requestor's named client. You 
state the district has provided some ofthe requested infonnation to the requestor with social 
security numbers, other than the requestor's client's nU111ber, redacted under section 552.147 
of the Govenunent Code. 1 You also state the district has redacted student-identifying 
infonnation from the infonnation submitted to this office pursuant to the Family Educational 
Rights and Privacy Act (''FERP A"), 20 U.S.C. § 1232g(a).2 You claim the submitted 
infOlmation is excepted from disclosure under sections 552.101 and 552.107 of the 

ISection 552.l47(b) of the Govenmlent Code authorizes a govenmlental body to redact a living 
person's social security number from public release without the necessity of requesting a decision from this 
office under the Act. 

2The United States Department of Education Family Policy Compliance Office (the "DOE") has 
infOlmed this office FERP A does not pemut state and local educational authorities to disclose to this office, 
without parental consent, umedacted, personally identifiable information contained in education records for the 
purpose of our review in the open records lUling process under the Act. The DOE has determined FERP A 
detemunations must be made by the educational authority in possession of the education records. We have 
posted a copy of the letter from the DOE to this office on the Attomey General's website: 
http://www.oag.state.tx.us/open/20060725usdoe.pdf. 
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Govenm1ent Code. 3 We have considered the exceptions you claim and reviewed the 
submitted infol1nation. 

Section 552.101 of the Govel11ment Code excepts from disclosure "infoTInation considered 
to be confidential by law, either constitutional, statutory, or by judicial decision." Gov't 
Code § 552.101. This section encompasses infol111ation protected by other statutes, such as 
section 261.201(a) of the Family Code, which provides: 

(a) [T]he following infol111ation is confidential, is not subject to public 
release under [the Act], and may be disclosed only for purposes consistent 
with this code and applicable federal or state law or under mles adopted by 
all investigating agency: 

(1) a repOli of alleged or suspected abuse or neglect made under this 
chapter and the identity of the person making the repOli; and 

(2) except as otherwise provided in this section, the files, rep Olis , 
records, communications, audiotapes, videotapes, and working papers 
used or developed in an investigation under this chapter or in 
providing services as a result of an investigation. 

Fam. Code § 261.201(a). You acknowledge the district is not an agency authorized to 
conduct a chapter 261 investigation. See id. § § 261.103 (listing agencies that may conduct 
child abuse investigations), .406. You claim, however, the information you have marked in 
Exhibit B is confidential under section 261.201 (a) because it relates to a report of alleged 
child abuse made to th~ Texas Department of Family and Protective Services' Child 
Protective Services Division ("CPS") and the identity ofthe individual who made the repOli. -
See id. § 261.001(1) (defining "abuse" for purposes of Fam. Code ch. 261); see also id. 
§ 101.003(a) (defining "child" for purposes of this section as person under 18 years of age' 
who is not and has not been married or who has not had the disabilities of minority removed 
for general purposes). Upon review, we agree some of the information, which we have 
marked, consists of a repoli of alleged child abuse and the identity of the person who made 
the repOli. Furthel111ore, we note a pOliion of the infol111ation, which we have also marked, 
reflects the infol1nation was used by CPS in its investigation of the alleged child abuse. We 
find the infol111ation we have marked-is within the scope of section 261.201(a) ofthe Family 
Code. Accordingly, the district must withhold the information we have marked under 
section 552.101 of the Govel11ment Code in conjunction with section 261.20l(a) of the 
Family Code. You have failed to demonstrate, however, how the remaining infOl111ation you 
seek to withhold in Exhibit B consists of a report of alleged or suspected child abuse or the 

3 Although you also raise the attol1ley-client privilege under rule 503 of the Texas Rules of Evidence, 
we note section 552.107 is the proper exception to raise for your attol1ley-clientprivilege claim in this instance. 
See Open Records Decision No. 676 (1988). 
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identity of an individual who made such a repOli. Consequently, none of the remaining 
infonnation you seek to withhold in Exhibit B maybe withheld under section 552. 1 01 of the 
Govennnent Code in conjunction with section 261.201(a) of the Family Code. 

You claim the e-mail and letter with multiple attachments submitted as Exhibit Care 
protected by the attol11ey-client privilege. Section 552.107(1) of the Govenmlent Code 
protects information that comes within the attorney-client privilege. When asseliing the 
attol11ey-client privilege, a govel11mental body has the burden of providing the necessary 
facts to demonstrate the elements of the privilege in order to withhold the infol111ation at 
issue. See Open Records Decision No. 676 at 6-7 (2002). First, a govel11l11ental body must 
demonstrate the infol111ation constitutes or documents a communication. Ie!. at 7. Second, 
the conununicatiol1 must have been made "for the purpose of facilitating the rendition of 
professional legal services" to the client governmental body. See TEX. R. EVID. 503(b)(1). 
The privilege does not apply when an attol11ey or representative is involved in some capacity 
other than that of providing or facilitating professional legal services to the client 
govemmental body. See In re Tex. Farmers Ins. Exch., 990 S.W.2d 337, 340 (Tex. 
App .-Texarkana 1999, orig. proceeding) (attol11ey-clientprivilege does not apply if attomey 
acting in capacity other than that of attol11ey). Govenmlental attorneys often act in capacities 
other than that of professional legal counsel, such as administrators, investigators, or 
managers. Thus, the mere fact that a con1l11lmication involves an attorney-for the govenunent 
does not demonstrate this element. Third, the privilege applies only to communications 
between or among clients, client representatives, lawyers, and lawyer representatives. See 
TEX. R. EVID. 503(b)(1)(A)-(E). Thus, a governmental body must infonn this office of the 
identities and capacities of the individuals to whom each communication at issue has been 
made. Lastly, the attorney-client privilege applies only to a confidential connnunication, 
ie!. 503(b )(1), meaning it was "not intended to be disclosed to third persons other than those 
to whom disclosure is made in furtherance ofthe rendition of professional legal services to 
the client or those reasonably necessary for the transmission of the communication." 
IeZ. 503(a)(5). Whether a communication meets this definition depends on the intent ofthe 
paliies involved at the time the infonnation was communicated. See Osborne v. 
Johnson, 954 S.W.2d 180, 184 (Tex. App.-Waco 1997, no pet.). Moreover, because the 
clieilt may elect to waive the privilege at any time, a govel11mental body must explain the 
confidentiality of a communication has been maintained. Section 552.107(1) generally 
excepts an entire communication that is demonstrated to be protected by the attol11ey-client 
privilege unless otherwise waived by the govel11mental body. See Huie )I. DeShazo, 922 
S.W.2d 920, 923 (Tex. 1996) (privilege extends to entire communication, including facts 
contained therein). 

You asseli the documents in Exhibit C consist of cOlIDnunications between an attol11ey for 
the district and district officials made in nlliherance of the rendition of professional legal 
services to the district. You state the communications were made in confidence, and that 
confidentiality has been maintained. Based on your representations and our review, we find 
you have generally demonstrated the applicability ofthe attorney-client privilege to the letter 
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and its attac1m1ents. We note, however, the letter's attaclm1ents consist of district 
investigation records, communications between the district and the requestor's client, and 
communications between the district and the requestor's associates regarding the client. You 
state that to the extent the attachments exist separate and apali from the privileged letter to 
which they are attached, the district has provided those documents to the requestor. 
Therefore, if any ofthe attachments do not exist separate and apart from the privileged letter, 
the district may withhold them under section 552.107(1) of the Govenunent Code. 
Regardless, the district may withhold the submitted letter in Exhibit C under 
section 552.107 (1) of the Govenm1ent Code. You have failed to demonstrate, however, how 
the submitted e-mail in Exhibit C was communicated in furtherance of the rendition of 
professional legal services. Consequently, we find you have failed to establish the 
applicability ofthe attomey-c1ient privilege to the e-mail in Exhibit C, and the district may 
not withhold this infonnation under section 552.107(1) of the Govemment Code. 

In summary, the district must withhold the infonnation we have marked in Exhibit B under 
section 552.101 of the Govemment Code in conjunction with section 261.201(a) of the 
Family Code. The district may withhold the letter in Exhibit C under section 552.107(1) of 
the Government Code. If any of the letter's attac1m1ents in Exhibit C do not exist separate 
and apart from the privileged letter, the district may also withhold them under' 
section 552.107(1) ofthe Govenunent Code. The remaining infOlmation must be released. 

This letter ruling is limited to the particular infonnation at issue in this request and limited 
to the facts as presented to us; therefore, this ruling must not be relied upon as a previous 
detern1ination regarding any other infonnation or any other circumstances. 

This ruling triggers impOliant deadlines regarding the rights and responsibilities of the 
govenunental body and ofthe requestor. For more infonnation conceming those rights and 
responsibilities, please visit our website at http://www.oag.state.tx.us/openJindex orl.php, 
or call the Office of the Attorney General's Open Govemment Hotline, toll free, 
at (877) 673-6839. Questions conceming the allowable charges for providing public 
infOlmation under the Act must be directed to the Cost Rules Administrator ofthe Office of 
the Attorney General, toll free, at (888) 672-6787. 

Sincerely, 

Leah B. Wingerson 
Assistant Attorney General 
. Open Records Division 

LBW/dls 
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Ref: ID# 407490 

Ene. Submitted documents 

c: Requestor 
(w/o enclosures) 


