
January 31, 2011 

ATTORNEY GENERAL OF TEXAS 

GREG ABBOTT 

Ms. J. LeAnneBram Lundy 
Rogers, Morris & Grover, L.L.P. 
5718 Westheimer Road, Suite 1200 
Houston, Texas 77057 

Dear Ms. Lundy: 

0R2011-01608 

You ask whether certain information is subject to required public disclosure under the 
Public Information Act (the "Act"), chapter 552 of the Government Code. Your request was 
assigned ID# 407668. 

New Caney Independent School District (the "district"), which you represent, received a 
request for statements and other paperwork related to a specified incident that occurred on 
September 1,2010. You state the district has made some information available to the 
requestor. You claim the submitted information is excepted from disclosure under 
sections 552.101 and 552.107 ofthe Government Code. We have considered the exceptions 
you claim and-reviewed the submitted information. -

Section 552.107(1) of the Government Code protects information coming within the 
attorney-client privilege. Gov't Code § 552.107(1). When asserting the attorney-client 
privilege, a governmental body has the burden of providing the necessary facts to 
demonstrate the elements of the privilege in order to withhold the information at issue. Open 
Records Decision No. 676 at 6-7 (2002). First, a governmental body must demonstrate that 
the information constitutes or documents a communication. Id. at 7. Second, the 
communication must have been made "for the purpose of facilitating the rendition of 
professional legal services" to the client governmental body. TEx. R. EVID. 503(b)(1). The 
privilege does not apply when an attorney or representative is involved in some capacity 
other than that of providing or facilitating professional legal services to the client 
governmental body. In re Texas Farmers 'Ins. Exch., 990 S.W.2d 337, 340 (Tex. 
App.-Texarkana 1999, orig. proceeding) (attorney-client privilege does not apply if attorney 
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acting in a capacity other than that of attorney). Govenunental attorneys often act in 
capacities other than that of professional legal counsel, such as administrators, investigators, 
or managers. Thus, the mere fact that a communication involves an attorney for -the 
govenunent does not demonstrate this element. Third, the privilege applies only to 
communications between or among clients, client representatives, lawyers, and lawyer 
representatives. TEx. R. EVID. 503(b)(1). Thus, a govenunental body must inform this 
office of the identities and capacities of the individuals to whom each communication at 
issue has been made. Lastly, the attorney-client privilege applies only to a confidential 
communication, id., meaning it was "not intended to be disclosed to third persons other than 
those to whom disclosure is made in furtherance of the rendition of professional legal 
services to the client or those reasonably necessary for the transmission of the 
communicatiop." Id. 503(a)(5). 

Whether a cOrrlmunication meets this definition depends on the intent ofthe parties involved 
at the time theinfonnation was communicated. Osborne v. Johnson, 954 S.W.2d 180, 184 
(Tex. App.-Waco 1997, no pet.). Moreover, because the client may elect to waive the 
privilege at any time, a governmental body must explain that the confidentiality of a 
communication has been maintained. Section 552.107(1) generally excepts an entire 
communication that is demonstrated to be protected by the attorney-client privilege unless 
otherwise waived by the governmental body. See Huie v. DeShazo, 922 S.W.2d 920,923 
(Tex. 1996) (privilege extends to entire communication, including facts contained therein). 

You state the information you marked under section 552.107 is a!J. e-mail communication 
between a district employee and an attorney with the district's outside legal counsel. You 
explain the communication was made for the purpose of facilitating the rendition of legal 
advice to the district, and that it was intended to be and has remained confidential. 
Therefore, based on your representations and our review, we agree the district may withhold 
the information you marked under section 552.107 of the Govenunent Code. 

Section 552.101 of the Government Code excepts from disclosure "information considered 
to be confidential by law, either constitutional, statutory, or by judicial decision." Gov't 
Code § 552.~101. This section encompasses. information protected by statutes. 
Section 261.201 of the Family Code provides in part as follows: 

(a) [T]he following information is confidential, is not subject to public 
release-under [the Act] and may be disclosed only for purposes consistent 
with this code and applicable federal or state law or under rules adopted by 
an investigating agency: 

(1) a report of alleged or suspected abuse or neglect made under this 
chapter and the identity of the person making the report; and 
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~i (2) except as otherwise provided in this 'section, the files, reports, 
i records, communications, audiotapes, videotapes, and working papers 
) used or developed in an investigation under this chapter or in 
,providing services as a result of an investigation. 

Fam. Code § 261.201(a). Youcla~m the remaining information consists of reports of alleged 
or suspected child abuse made to the Child Protective Services Division of the Texas 
Department of Family and Protective Services ("CPS") under chapter 261 of the Family 
Code. See id. § 261.201(a)(1). Although the remaining two documents at issue reflect the 
incident at issue was reported to CPS, these documents consist of communications between 
the district's superintendent and the Texas Education Agency and between the district's 
superintendent and its board. Thus, we conclude you failed to demonstrate that the 
information at issue consists of a report made to CPS under chapter 261. Additionally, we 
have no representation from CPS, nor does it appear from our review, that these documents 
were used or developed by CPS in 'a chapter 261 investigation. See id. § 261.201(a)(2). 
Thus, we fmd you failed to demonstrate the applicability of section 261.201 to the remaining 
information, and it may not be withheld under section 552.101 on that basis. 

You also assert the remaining information contains the identifying information of an 
individual wh6 reported alleged violations of chapter 261 of the Family Code to CPS. You 
claim such in:t:0rmation is confidential under section 261.101, ,which provides as follows: 

(a) A person having cause to believe that a child's physical or mental health 
or welfare has been adversely affected by abuse or neglect by any person shall 
immediately make a report as provided by this subchapter. 

(d) Unless waived in writing by the person making the report, the identity of 
an individual making a report under this chapter is confidential and may be 
disclosed only: 

, (1) as provided by Section 261.201; or 

(2) to a law enforcement officer for the purposes of conducting a 
criminal investigation of the report. 

Id. § 261.101 ( 8,-), (d). As noted above, the submitted documents reflect the incident at issue 
was reported ~to CPS. We note that CPS is an agency that is authorized to conduct an 
investigation under chapter 261. See id. § § 261.103 (listing agencies that may conduct child 
abuse investig~tions), .401. Accordingly, the identity of an individual who makes a report 
to CPS is confidential under section 261.1 0 1 (d) ofthe Family Code. However, the submitted 
information does not reveal the identity of the person who made the report at issue. 
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Accordingly, we find you failed to show how any portion of the information at issue is 
confidential pursuant to section 261.101 of the Family Code, and no information may be 
withheld on that basis. 

In summary, the district may withhold the information you marked under section 552.107 of 
the Government Code. The remaining information must be released. 

This letter rulihg is limited to the particular information at issue in this request and limited 
to the. facts as:presented to us; therefore, this ruling must not be relied upon as a previous 
determination regarding any other information or any other circumstances. 

This ruling triggers important deadlines regarding the rights and responsibilities .of the 
governmental body and ofthe requestor. For more information concerning those rights and 
responsibilities, please visit our website at http://www.oag.state.tx.us/openlindex orl.php, 
or call the Office of the Attorney General's Open Government Hotline, toll free, 
at (877) 673-6839. Questions concerning the allowable charges for providing public 
information under the Act must be directed to the Cost Rules Administrator of the Office of 
the Attorney General, toll free, at (888) 672-6787. 

Bob Davis 
Assistant Atto~ey General 
Open Records ~Division 
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Ref: ID# 407,668 

Ene. Submitted documents 

c: Requestor 
(w/o enclosures) 


