GREG ABBOTT

March 3, 2011

Mr. David P. Brown

Minton & Brown, P.L.L.C.
P.O. Box 1688

Henderson, Texas 75653-1688

OR2011-03049
Dear Mr. Brown:

You ask whether certain’information is subject to réquired. public disclosure under the
Public Information Act (the “Act”), chapter 552 of the Government Code. Your request was
assigned ID# 410591.

The Henderson Police Department (the “department”), which you represent, received a
request for information pertaining to a specified incident and any related medical
examinations. You claim the submitted information is excepted from disclosure under
sections 552.101 and 552.108 of the Government Code. We have considered the exceptions
you claim and reviewed the submitted information.

Section 552.101 of the Government Code excepts from disclosure “information considered
to be confidential by law, either constitutional, statutory, or by judicial decision.” Gov’t
Code § 552.101." Section 552.101 eﬂcompasse's?.’section 58.005 of the Family Code, which
provides: oo

(a) Records and files concerning a child, including personally identifiable
information, and:information obtained for the ‘puipose of diagnosis,
examination, evaluation, or treatment or for- making a referral for treatment
of a child by a public or private agency or institution providing supervision
of a child by arrangement of the juvenile court or having custody of the child
under order of the juvenile court may be disclosed only to:

(1) the professional staff or consultants of the agency or institution;

(2) the judge, probation officers, and professional staff or consultants
of the juvenile court;

(3) an attorney for the child;

PosT OFFICE Box 12548, .AAUSTIN, TEXAs 78711-2548 TEL:(512)463-2100 WWW.OAG.STATE.TX.US
An' ﬁqual'ﬂn[;lﬁ)munt Opportunity Emplo.y:r < Printed on thyt'ltzl Paper




Mr. David P. Brown - Page 2

(4) a governmental agency if the disclosure is required or authorized
by law;

(5) a person or entity to whom the child is referred for treatment or
services if the agency or institution disclosing the information has
entered into a written confidentiality agreement with the person or
entity regarding the protection of the disclosed information;

(6) the Texas Department of Criminal Justice and the Texas Juvenile
Probation Commission for the purpose of maintaining statistical
records of recidivism and for diagnosis and classification; or

(7) with leave of the juvenile court, any other person, agency, or
institution having a legitimate interest in the proceeding or in the
work of the court.

Fam. Code § 58.005. In this instance, the submitted information consists of law enforcement
records maintained by the department. Upon review, we find the submitted information was
not obtained for the purpose of diagnosis, examination, evaluation, or treatment, or for
making a referral for treatment of a child by a public or private agency or institution
providing supervision of a child by arrangement of the juvenile court or having custody of
the child under order of the juvenile court. Accordingly, we conclude the submitted
information is not the type of information contemplated by section 58.005 of the Family
Code, and none of it may be withheld on that basis.

You also claim the submitted information is excepted under section 58.007 of the Family
Code, which is also encompassed by section 552.101 ofthe Government Code. Juvenile law
enforcement records relating to conduct that occurred on or after September 1, 1997, are
confidential under section 58.007(c). The relevant language of section 58.007 reads as
follows:

(c) Except as provided by Subsection (d), law enforcement records and files
concerning a child and information stored, by electronic means or otherwise,
concerning the child from which a record or file could be generated may not
be disclosed to the public and shall be:

(1) if maintained on paper or microfilm, kept separate from adult files
and records;

(2) if maintained electronically in the same computer system as
records or files relating to adults, be accessible under controls that are
separate and distinct from controls to access electronic data
concerning adults; and




Mr. David P. Brown - Page 3

(3) maintained on a local basis only and not sent to a central state or
federal depository, except as provided by Subchapters B, D, and E.

Id. § 58.007(c). For purposes of section 58.007(c), a “child” is person who is ten years of
age or older and under seventeen years of age at the time of the reported conduct. See id.
§ 51.02(2). Upon review, we find the submitted information pertains to alleged juvenile
delinquent conduct that occurred after September 1, 1997. Further, we note none of the
exceptions in section 58.007 apply in this instance. Therefore, the submitted information is
generally confidential under section 552.101 in conjunction with section 58.007 of the
Family Code.

However, we note the submitted information contains medical records pertaining to the
requestor’s minor child, which we have marked, that are governed under the Medical
Practice Act (the “MPA”), subtitle B of title 3 of the Occupations Code. Section 159.002 of
the MPA provides in part:

(b) A record of the identity, diagnosis, evaluation, or treatment of a patient
by a physician that is created or maintained by a physician is confidential and
privileged and may not be disclosed except as provided by this chapter.

(c) A person who receives information from a confidential communication
or record as described by this chapter, other than a person listed in
Section 159.004 who is acting on the patient’s behalf, may not disclose the
information except to the extent that disclosure is consistent with the
authorized purposes for which the information was first obtained.

Occ. Code § 159.002(b)-(c). Information that is subject to the MPA includes both medical
records and information obtained from those medical records. See id. §§ 159.002, .004;
Open Records Decision No. 598 (1991). This office has concluded that the protection
afforded by section 159.002 extends only to records created by either a physician or someone
under the supervision of a physician. See Open Records Decision Nos. 487 (1987), 370
(1983), 343 (1982). We have also found that when a file is created as the result of a hospital
stay, all the documents in the file relating to diagnosis and treatment constitute
physician-patient communications or “[r]ecords of the identity, diagnosis, evaluation, or
treatment of a patient by a physician that are created or maintained by a physician.” Open
Records Decision No. 546 (1990). Medical records involving a minor must be released on
the parent’s or legal guardian’s signed, written consent, provided that the consent specifies
(1) the information to be covered by the release, (2) reasons or purposes for the release, and
(3) the person to whom the information is to be released. See Occ. Code §§ 159.004, .005.
Any subsequent release of medical records must be consistent with the purposes for which
the governmental body obtained the records. See id. § 159.002(c); Open Records Decision
No. 565 at 7 (1990). Thus, the requestor may have a right of access to her minor child’s
medical records under the MPA.
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Although the submitted information is generally confidential under section 58.007 of the
Family Code, the MPA may provide the requestor with a right of access to the portion of the
information consisting of her minor child’s medical records. Therefore, there is a conflict
between the provisions of section 58.007 of the Family Code and the MPA. Where general
and specific statutes are in irreconcilable conflict, the specific provision typically prevails
as an exception to the general provision unless the general provision was enacted later and
there 1s clear evidence that the legislature intended the general provision to prevail. See
Gov’'t Code § 311.026(b); City of Lake Dallas v. Lake Cities Mun. Util. Auth., 555

. S.W.2d 163, 168 (Tex. Civ. App.—Fort Worth 1977, writ ref’d n.r.e.). In this instance,
although section 58.007 generally makes juvenile law enforcement records confidential, the
MPA specifically permits release of medical records to certain parties and in certain
circumstances. Accordingly, the MPA prevails over section 58.007. Additionally, although
you also claim section 552.108 for the marked medical records, the MPA prevails over the
general exceptions to disclosure under the Act. See Open Records Decision No. 451 at 4
(1986). Accordingly, the department may not withhold the medical records under
section 552.108. The department must release or withhold the marked medical records in
accordance with the MPA. The department must withhold the remaining information under
section 552.101 of the Government Code in conjunction with section 58.007(c) of the Family
Code.!

This letter ruling is limited to the particular information at issue in this request and limited
to the facts as presented to us; therefore, this ruling must not be relied upon as a previous
determination regarding any other information or any other circumstances.

This ruling triggers important deadlines regarding the rights and responsibilities of the
governmental body and of the requestor. For more information concerning those rights and
responsibilities, please visit our website at hitp://www.oag.state.tx.us/open/index_orl.php,
or call the Office of the Attorney General’s Open Government Hotline, toll free,
at (877) 673-6839. Questions concerning the allowable charges for providing public
information under the Act must be directed to the Cost Rules Administrator of the Office of
the Attorney General, toll free, at (8§88) 672-6787.

Sincerely,
Jemnifer Burnett

Assistant Attorney General
Open Records Division

JB/dls

'As our ruling is dispositive, we need not address your remaining argument against disclosure.




Mr. David P. Brown - Page 5

Ref: ID#410591
Enc. Submitted documents

c: Requestor
(w/o enclosures)




