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ATTORNEY GENERAL OF TEXAS 

GREG ABBOTT 

:'; 

April 4, 2011 

Ms. Luz E. Sandoval Walker 
.' 

Assistant City Attomey 
City ofEI Paso 
810 East Overland Avenue 
EI Paso, Texi;ts 79901-2516 

Dear Ms. Walker: 

" j, 

0R2011-04611 

You ask whether certain infonnation is subject to required public disclosure lmder the 
Public Infomiation Act (the "Act"), chapter 552 ofthe Govemment Code. Your request was 
assigned ID#:413350 (Case No. 2011-01-42-AG). 

The EI Paso Police Department (the "depmiment") received a request for infonnation relating 
to a specified e;ase number. You claim the requested infonnation is excepted from disclosure 
under section~ 552.101 and 552.108 of the Govemment Code. We have considered the 
exceptions yQ:h claim and reviewed the infotrnation you submitted. 

" 

'x 
Section 552.1),01 ofthe Govennnent Cod~ excepts fi.-om disclosur~ "infonnation considered 
to be confidential by law, eitner constittttiorial, statutory, dr by jlidicial decision." Gov't 
Code § 552.1 Q 1. This exception encompasses information other statutes make confidential. 
Section 58.007 of the Fmnily Code provides in part: 

( c) Except as provided by Subsection (d), law enforcement records and files 
COnCe1:1ung a cluld and infonnation stored, by electronic means or otherwise, 
concer,ning the child from which a record or file could be generated may not 
be dis,610sed to the public and shall be: 

;i (1) ifmaintained on paper or microfilm, kept separate fi.-om adult files 
;:: and records; 

1'" 
~; . 
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(2) if maintained electronically in the same computer system as 
records or files relating to adults, be accessible under controls that are 
separate and distinct from controls to access electronic data 
concerning adults; and 

(3) maintained on a local basis only and not sent to a central state or 
federal depository, except as provided by Sub chapters B, D, and E. 

( e) Law enforcement records and files concerning a child may be inspected 
or copied by a juvenile justice agency as that tenn is defined by 
Section 58.101, a criminal justice agency as that tenn is defined by 
Section 411.082, Govemment Code, the child, and the child's parent or 
guardian. 

G) Before a child or a child's parent or guardian may inspect or copy a record 
or file conceming the child under Subsection ( e), the custodian of the record 
or file shall redact: 

(1) any personally identifiable infonnation about a juvenile suspect, 
offender, victim, or witness who is not the child; and 

: (2) any information that is excepted fl.-om required disclosure lU1der 
':. Chapter 552, Govenunent Code, or other law. 

Fam. Code §,,58.007(c), (e), (j). Section 58.007(c) is applicable to records of juvenile 
conduct that QcculTed on or after September 1, 1997. See Act of June 2, 1997, 75th Leg., 
R.S., ch. 1086, §§ 20, 55(a), 1997 Tex. Gen. Laws 4179, 4187, 4199; Open Records Decision 
No. 644 (1996). The juvenile must have been at least 10 years old and less than 17 years of . 
age when the conduct occUlTed. See Fam. Code § 51.02(2) (defining "child" for purposes 
of Fam. Code tit. 3). Section 58.007(c) is not applicable to infonnation that relates to a 
juvenile as a complainant, victim, witness, or other involved party and not as a suspect or 
offender. We find the submitted information involves a juvenile suspect, so as to fall within 
the scope of section 58.007(c). See id. § 51.03(a)-(b) (defining "delinquent conduct" and 
"conduct indicating need for supervision" for purposes ofFam. Code tit. 3). In this instance, 
however, the l'equestor is a parent of the juvenile suspect involved. The requestor has a right 
to inspect juvenile law enforcement records concerning her child pursuant to 
section 58.007(e). See id. § 58.007(e). Section 58.007(j) provides, however, that 
infonnation svbject to any other exception to disclosure under the Act or other law must be 
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redacted. See id. § 58.007(j)(2). Therefore, we will consider your claims lmder 
sections 552.101 and 552.108 ofthe Government Code. 

" ,,:,! 

Section 552.101 of the Government Code also encompasses section 261.201 ofthe Family 
I 

Code, which provides in part: 

(a) [T]he following infonnation is confidential, is not subject to public 
release under Chapter 552, Government Code, and may be disclosed only for 
purposes consistent with [the Family Code] and applicable federal or state 
law of' under rules adopted by an investigating agency: 

;, (1) a report of alleged or suspected abuse or neglect made under 
. [chapter 261 of the Family Code] and the identity of the person 
. making the repOli; and 

':; (2) except as otherwise provided in this section, the files, reports, 
l records, c01111l1unications, audiotapes, videotapes, and working papers 
;:' used or developed in an investigation under [chapter 261 of the 
;\ Family Code] or in providing services as a result of an investigation. 
,'. 
" 

Fam. Code §.:261.201(a). You contend the submitted information is confidentiallmder 
section 261.2,;01. We find the submitted information was used or developed in an 
investigation Of alleged or suspected child abuse under chapter 261 ofthe Family Code, so 
as to fall within the scope of section 261.201(a). See id. § 261.001(1) (defining "abuse" for 
purposes of pam. Code ch. 261); Penal Code § 22.04(c) (defining "child," for purposes of 
offense ofinjmyto a child, as a person 14 years of age or younger). As you do not indicate 
the departme+it has adopted a rule that governs the release of this type of information, we 
assume no slich rule exists. Given that assumption, we conclude the department must 
withhold the s'ubmitted information in its entirety under section 552.101 ofthe Government 
Code in conju,nction with section 261.201 ofthe Family Code.! See Open Records Decision 
No. 440 at 2 (1986) (addressing predecessor statute). 

This letter nl~ing is limited to the particular information at issue in tIns request and limited 
to the facts a$':presented to us; therefore, this ruling must not be relied upon as a previous 
deternlinati0l1regarding any other information or any other circumstances. 

This ruling tr~ggers impOliant deadlines regarding the rights and responsibilities of the 
govenunentaL body and ofthe requestor. For more inf0l11lation concennng those rights and 
responsibilities, please visit our website at http://www.oag.state.tx.us/open/index orl.php, 
or call the Office of the Attorney General's Open Government Hotline, toll free, 

.: . 
lAs we 'are able to make tlus determination, we need not address the other exception you claim. 

':. 
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',:" 

at (877) 673-:6839. Questions concerning the allowable charges for providing public 
infonnation ullder the Act must be directed to the Cost Rules Administrator of the Office of 
the Attomey General, toll free, at (888) 672-6787. 

incerely, 

.~lSM 
ames W. Monis, III 

Assistant Att6mey General 
Open Records Division 

JWM/em 

Ref: ID# 4'13350 

, 

Enc: Submitted documents 

c: Requestor 
(w/o ellc1osures) 


