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ATTORNEY GENERAL OF TEXAS
GREG ABBOTT

June 7, 2011

Mr. Cary L. Bovey

Counsel for the City of Brenham
Bovey & Bojorquez, LLP

2251 Double Creek Drive, Suite 204
Round Rock, Texas 78664

OR2011-08061

Dear Mr. Bovey:

You ask whether certain information is subject to required public disclosure under the
Public Information Act (the “Act”), chapter 552 of the Government Code. Your request was
assigned ID# 420635.

The City of Brenham (the “city”), which you represent, received a request for invoices to the
city from two named law firms during specified periods of time. You assert the city does
not have some of the requested information.! You also inform us the city will withhold or
release some of the requested information in accordance with Open Records Letter
No. 2006-14620 (2006). See Open Records Decision No. 673 (2001) (so long as law, facts,
and circumstances on which prior ruling was based have not changed, first type of previous
determination exists where requested information is precisely same information as was
addressed in prior attorney general ruling, ruling is addressed to same governmental body,
and ruling concludes that information is or is not excepted from disclosure). In Open
Records Letter No. 2006-14620, we determined the city may withhold some information
under Texas Rule of Evidence 503, but must release the remaining responsive information
to the requestor. You state some of the requested information is privileged pursuant to Texas
Rule of Evidence 503. We have considered your arguments and reviewed the submitted
representative sample of information.?

"The Act does not require a governmental body to disclose information that did not exist when the
request for information was received. Econ. Opportunities Dev. Corp. v. Bustamante, 562 S.W.2d 266 (Tex.
App.—San Antonio 1978, writ dism’d); Open Records Decision No. 452 at 3 (1986).

*We assume the “representative sample” of records submitted to this office is truly representative of
the requested records as a whole. See Open Records Decision Nos. 499 (1988), 497 (1988). This open records
letter does not reach, and therefore does not authorize the withholding of, any other requested records to the
extent those records contain substantially different types of information than that submitted to this office.
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You acknowledge the submitted information consists of attorney fee bills that are subject to
section 552.022(a)(16) of the Government Code. Section 552.022(a)(16) provides. that
information in a bill for attorney fees that is not protected under the attorney-client privilege
is not excepted from required disclosure unless it is expressly confidential under other law;
therefore, information within these fee bills may only be withheld if it is confidential under
other law. The Texas Supreme Court has held the Texas Rules of Evidence are “other law”
that makes information expressly confidential for the purposes of section 552.022. Inre City
of Georgetown, 53 S.W.3d 328,336 (Tex.2001). We will therefore consider your arguments
under Texas Rule of Evidence 503.

Rule 503(b)(1) provides the following:

A client has a privilege to refuse to disclose and to prevent any other person
from disclosing confidential communications made for the purpose of
facilitating the rendition of professional legal services to the client:

. (A) between the client or arepresentative of the client and the client’s
lawyer or a representative of the lawyer; -

(B) between the lawyer and the lawyer’s representative;

(C) by the client or a representative of the client, or the client’s
lawyer or a representative of the lawyer, to a lawyer or a
representative of a lawyer representing another party in a pending
action and concerning a matter of common interest therein;

(D) between representatives of the client or between the client and a
representative of the client; or

(E) among lawyers and their representatives representing the same
client.

TeEX.R.EVID. 503(b)(1). A communication is “confidential” if not intended to be disclosed
to third persons other than those to whom disclosure is made in furtherance of the rendition
of professional legal services to the client or those reasonably necessary for the transmission
of the communication. Id. 503(a)(5).

Accordingly, in order to withhold attorney-client privileged information from disclosure
. under rule 503, a governmental body must do the following: (1) show the document is a
communication transmitted between privileged parties or reveals a confidential
communication; (2) identify the parties involved in the communication; and (3) show the
communication is confidential by explaining it was not intended to be disclosed to third
persons and it was made in furtherance of the rendition of professional legal services to the
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client. See Open Records Decision No. 676 (2002). Upon a demonstration of all three
factors, the entire communication is confidential under rule 503 provided the client has not
waived the privilege or the communication does not fall within the purview ofthe exceptions
to the privilege enumerated in rule 503(d). Huie v. DeShazo, 922 S.W.2d 920, 923
(Tex. 1996) (privilege extends to entire communication, including facts contained therein);
Inre Valero Energy Corp., 973 S.W.2d 453, 457 (Tex. App.—Houston [14™ Dist.] 1998, no
pet.) (privilege attaches to complete communication, including factual information).

You indicate the submitted attorney fee bills contain confidential communications between
city attorneys and representatives of the city that were made for the purposes of facilitating
the rendition of professional legal services to the city. However, having considered your
representations and reviewed the information at issue, we find you have not established some
of the information you seek to withhold constitutes privileged attorney-client
communications because this information either does not document communications or it
documents a communication with individuals you have not established are privileged parties.
Thus, the city may not withhold this information, which we have marked for release, under
rule 503. However, we conclude you have established the remaining information you have
marked does constitute privileged attorney-client communications. Thus, with the exception
of the information we have marked for release, the city may withhold the information you
have marked under Texas Rule of Evidence 503. The city must release the remaining
information.

This letter ruling is limited to the particular information at issue in this request and limited
to the facts as presented to us; therefore, this ruling must not be relied upon as a previous
determination regarding any other information or any other circumstances.

This ruling triggers important deadlines regarding the rights and responsibilities of the
governmental body and of the requestor. For more information concerning those rights and
responsibilities, please visit our website at http://www.oag.state.tx.us/open/index_orl.php,
or call the. Office of the Attorney General’s Open Government Hotline, toll free,
at (877) 673-6839. Questions concerning the allowable charges for providing public
information under the Act must be directed to the Cost Rules Administrator of the Office of
the Attorney General, toll free, at (888) 672-6787.

Sincerely,

Assigfant Kttorney General
Opén Records Division

JLC/eb
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Ref:  ID# 420635
Enc. Submitted documents

c: Requestor
(w/o enclosures)




