ATTORNEY GENERAL or TExaAs
GREG ABBOTT

June 29, 201 1

Ms. Constan’é’é Acosta

Ross, Banks; May, Cron & Cavin, P.C.
2 Riverway, Sune 700

Houston, Te}ms 77056-1918

OR2011-09288 -
Dear Ms. Acésta:

You ask whether certain information is subject to required public disclosure under the
Public Information Act (the “Act”), chapter 552 of the Government Code. Your request was
assigned ID# 473324 (PIR# 11-140).

The City of League City (the “city”), which you represent, received a request for three
specified reports and any other report relating to a specified incident that ended with the
death of a four-year-old child. You state you have released some information to the
requestor. You claim portions of the submitted information are excepted from disclosure
under section:552.101 of the Government Code. We have considered the exception you
claim and 1'ev?iewed the submitted information.

Initially, we note you have redacted certain names from some of the submitted documents.

Pursuant to séction 552.301 of the Government Code, a governmental body that seeks to
withhold requested information must submit to this office a copy of the information, labeled
to indicate which exceptions apply to which parts of the copy, unless the governmental body
hasreceived a}previous determination for the information atissue. Gov’t Code § 552.301(a),
(e)(1)(D). You do not assert, nor does our review of our records indicate, the city has been
‘authorized towithhold the information at issue without seeking aruling from this office. See
id. § 552.301(a); Open Records Decision No. 673 at 7-8 (2001). In this instance, we can
discern the nature of the redacted information; thus, being deprived of that information does
not inhibit our ability to make a ruling. However, in the future, the city must not redact
information ﬁ.;blll the information it submits to this office in seeking an open records ruling,
unless the information is the subject of a previous determination under section 552.301 of
the Government Code. See Gov’t Code §§ 552.301(e)(1)(D), .302. Failure to comply with
section 552.301 may result in the information being presumed public under section 552.302
of the Government Code. See id. § 552.302. '
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Section 552.101 of the Government Code excepts from disclosure “information considered
to be confidential by law, either constitutional, statutory, or by judicial decision.” Id.
§552.101. Séction 552.101 encompasses chapter 773 of the Health and Safety Code, which
pertains to emergency medical services (“EMS”) records. Access to EMS records is
governed by the provisions of section 773.091 of the Health and Safety Code. See Open
Records Decmon No. 598 (1991). Section 773.091 provides in part the following:

(2) A communication between certified emergency medical services
personnel or a physician providing medical supervision and a patient that is
made.'“:in the course of providing emergency medical services to the patient is
confidential and privileged and may not be disclosed except as provided by
this chapter.

(b) Records ofthe identity, evaluation, or treatment of a patient by emergency
medical services personnel or by a physician providing medical supervision
that are created by the emergency medical services personnel or physician or
maintained by an emergency medical services provider are confidential and
privilé_ged and may not be disclosed except as provided by this chapter.

oy
{

(g) The privilege of confidentiality under this section does not extend to
mformatlon regarding the presence, nature of injury or illness, age, sex,
occupatlon and city of residence of a patient who is receiving emergency
medical services.

Health & Saféty Code § 773.091(a), (b), (g). You assert portions of the submitted police
reports, whic‘ﬁ you have marked, are subject to section 773.091. However, these police
reports are not records created by an EMS service provider. Further, you have not
demonstrated:that any information within these reports was taken directly from an EMS
record. In addition, the reports contain information entered by an emergency dispatcher
which is not a;communication with a patient protected under section 773.091(a), and it is not
arecord “of tl@g 1dentity, evaluation, or treatment of a patient by emergency medical services
personnel or:by a physician providing medical supervision,” made confidential under
section 773. 091(b) Therefore, we find you have failed to demonstrate how the reports at
issue are subjéct to section 773.091 of the Health and Safety Code, and they may not be
withheld undcn section 552.101 on this basis.

Section 552.1_in also encompasses the doctrine of common-law privacy, which protects
information that is (1) highly intimate or embarrassing, such that its release would be highly
objectionable to a reasonable person, and (2) not of legitimate concern to the public. See
Indus. Found. v. Tex. Indus. Accident Bd., 540 S.W.2d 668, 685 (Tex. 1976). To
demonstrate :the applicability of common-law privacy, both prongs of this test must be
established "ICZ at 681 82. This ofﬁce has found medical information or inform'ltion
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common—lawjprivacy. See Open Records Decision Nos. 470 (1987) (information pertaining
to illness froﬁi severe emotional and job-related stress), 455 (1987) (information pertaining
to pr cscnphon drugs, specific illnesses, operations and procedures, and physical
disabilities), 343 (1982) (references in emergency medical records to drug overdoses, acute
alcohol 1ntox1catlon obstetrical or gynecological illnesses, convulsions or seizures, and
emotional or; mental distress). Upon review, we agree a portion of the submitted
information, Wh1ch we have marked, is highly intimate or embarrassing and of no legitimate
public 1ntelest Therefore, the city must withhold this information under section 552.101 of
the Govemm_cnt Code in conjunction with common-law privacy. However, none of the
remaining i1i£01'111at1011 is highly intimate or embarrassing, or it is of legitimate public
interest, and the city may not withhold it under section 552.101 on that basis.

In summary, the city must withhold the information we have marked under section 552.101
of the Governiment Code in conjunction with common-law privacy. The city must release
the remaining . information.

This letter ruling is limited to the particular information at issue in this request and limited
to the facts as presented to us; therefore, this ruling must not be relied upon as a previous
detcunmamon, regar ding any other information or any other circumstances.

This ruling tﬁggers important deadlines regarding the rights and responsibilities of the
governmental:body and of the requestor. For more information concerning those rights and
responsibilities, please visit our website at http://www.oag.state.tx.us/open/index_orl.php,
or call the Office of the Attorney General’s Open Government Hotline, toll free,
at (877) 673-6839. Questions concerning the allowable charges for providing public
information yfider the Act must be directed to the Cost Rules Administrator of the Office of
the Attorney General, toll free, at (888) 672-6787.

Sincerely,

Mack T. Hamson

Assistant Attomey General
Open Recmds Division

MTH/em
Ref  TD# 423324
Enc. Subni_i;t»ted documents

c: Requestor
(w/o enclosures)




