
July 26,2011 

Mr. Warren M. S. Ernst 

ATTORNEY GENERAL OF TEXAS 

GREG ABBOTT 

Chief of the General Counsel Division 
Office of the City Attorney 
City of Dallas 
1500 Marilla Street, Room 7BN 
Dallas, Texas 75201 

Dear Mr. Ernst: 

0R2011-10714 

You ask whether certain information is subject to required public disclosure under the 
Public Information Act (the "Act"), chapter 552 of the Government Code. Your request was 
assigned ID# 425376. 

The City of Dallas (the "city") received a request for documents submitted to the city's water 
department requesting disconnection of water service at a specified address. You claim the 
submitted information is excepted from disclosure under section 552.101 ofthe Government 
Code. We have considered the exception you claim and reviewed the submitted information. 

Section 552.101 of the Government Code excepts from disclosure "information considered 
to be confidential by law, either constitutional, statutory, or by judicial decision." Gov't 
Code § 552.101. This section encompasses information made confidential by other statutes. 
You claim the submitted information is excepted from disclosure under section 552.101 
because the public release of the information would not be consistent with preventing 
identity theft in accordance with the mandate in part 681 of title 16 of the Code of Federal 
Regulations (the "Red Flags Rules"). See 16 C.F.R. pt. 681; see also 15 U.S.C. 
§ 1681m(e)(I)(A), (B) (requiring federal banking agencies, National Credit Union 
Administration, and Federal Trade Commission (the "commission") to establish guidelines 
regarding identity theft with respect to account holders and to prescribe regulations requiring 
financial institutions and creditors to establish reasonable policies and procedures for 
implementing those guidelines). Section 681.1 requires financial institutions and creditors 
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that are subject to the commission's enforcement of the Fair Credit Reporting Act and that 
offer or maintain "covered accounts" to develop and implement a written identity theft 
prevention program. 1 16 C.F.R. § 681.1 (a), (d)(1). The purpose of such a program is to 
"detect, prevent, and mitigate identity theft in connection with the opening of a covered 
account or any existing covered account." See id. pt. 681, App. A (providing guidelines for 
financial institutions and creditors to formulate and maintain programs satisfying 
requirements of section 681.1). For purposes of the Red Flags Rules, a "creditor" has the 
same meaning as in section 1681 a(r)( 5) of title 15 of the United States Code and includes a 
utility company. Id. § 681.1(b)(5); see also 15 U.S.c. §§ 1681a(r)(5) ("creditor" has same 
meanings as in 15 U.S.C. § 1691a, 1691a(e) (defining "creditor" as any person who regularly 
extends, renews, or continues credit). A "covered account" means an account that "a 
financial institution or creditor offers or maintains, primarily for personal, family, or 
household purposes, that involves or is designed to permit multiple payments or transactions, 
such as a credit card account, mortgage loan, automobile loan, margin account, cell phone 
account, utility account, checking account, or savings account[.]" 16 C.F.R. § 681 .1 (b)(3)(i). 

You state in accordance with the commission's rules, the city has developed and 
implemented an identity theft prevention program (the "program"). This program, a copy 
of which you have provided to this office, states, "Since identity theft involves theft of 
information, this policy focuses on the acquisition, screening, and protection of information 
held by or submitted to the [c ]ity by the customer of a covered account." However, you have 
not directed our attention to any provision in the program or the Red Flags Rules that makes 
the submitted information confidential. See Gov't Code § 552.101 (excepting information 
made confidential by law). Furthermore, you have not explained how section 681.1 provides 
the city with the authority to make any information confidential by resolution. A 
governmental .body may not promulgate a rule that designates information as being 
confidential, so as to bring the information within the scope of section 552.101 of the 
Government Code, unless the governmental body has been given specific statutory authority 
to do so. See Open Records Decision Nos. 594 at 2-3 (1991) (city ordinance cannot operate 
to make information confidential when not excepted by Act), 263 (1981) at 2-3; see also City 
of Brookside Village v. Comeau, 633 S.W.2d 790, 796 (Tex. 1982) (local ordinance 
conflicting with or inconsistent with state legislation not permissible); Indus. Found. v. Tex. 
Indus. Accident Bd., 540 S.W.2d 668, 677 (Tex. 1976) (agency rule may not make 
information confidential in circumvention of Act). After considering your arguments and 
reviewing the city's program and the information at issue, we conclude you have not 
demonstrated how the Red Flags Rules or the program makes confidential any portion of the 
submitted information. See Open Records Decision Nos. 658 at 4 (1998) (statutory 
confidentiality provision must be express, and confidentiality requirement will not be implied 
from statutory structure), 478 at 2 (1987) (statutory confidentiality requires express language 
making certain information confidential or stating that information shall not be released to 

I Although you cite to section 681.2 of title 16 of the Code of Federal Regulations, we note 
section 681.1 is the correct section for the substance of your argument. 
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public). Therefore, we conclude the city may not withhold any information under 
section 552.101 of the Government Code in conjunction with either the Red Flags Rules or 
the city's identity theft prevention program. 

Section 552.101 also encompasses section 182.052 of the Utilities Code, which provides in 
relevant part: 

(a) Except as provided by Section 182.054, a government-operated utility 
may not disclose personal information in a customer's account record, or any 
information relating to the volume or units of utility usage or the amounts 
billed to or collected from the individual for utility usage, if the customer 
requests that the government-operated utility keep the information 
confidential. However, a government-operated utility may disclose 
information related to the customer's volume or units of utility usage or 
amounts billed to or collected from the individual for utility usage if the 
primary source of water for such utility was a sole-source designated aquifer. 

(b) A customer may request confidentiality by delivering to the 
government-operated utility an appropriately marked form provided under 
Subsection (c)(3) or any other written request for confidentiality. 

Util. Code § 182.052(a)-(b). "Personal information" under section 182.052(a) includes an 
individual's address, telephone number, or social security number, but does not include the 
individual's name. See id. § 182.051(4); see also Open Records Decision No. 625 (1994) 
(construing statutory predecessor). Water service is included in the scope of utility services 
covered by section 182.052. Id. § 182.051(3). Section 182.054 of the Utilities Code 
provides six exceptions to the disclosure prohibition found in section 182.052. See id. 
§ 182.054. 

In this instance, we understand none of the exceptions listed in section 182.054 is applicable. 
You do not inform us whether the individual whose information is at issue timely requested 
confidentiality under section 182.052. Accordingly, if the customer at issue made a written 
request for confidentiality prior to the city's receipt of this request for information, the city 
must withhold the information we have marked under section 552.101 of the Government 
Code in conjunction with section 182.052 of the Utilities Code. See ORD 625 at 7 (character 
of requested information as public or not public must be determined at time request for 
information is made). If the individual whose information is at issue did not make a written 
confidentiality request prior to the city's receipt of this request, the city may not withhold the 
marked information under section 552.101 on that basis. 

Section 552.101 of the Government Code also encompasses common-law privacy, which 
protects information that is (l) highly intimate or embarrassing, the publication of which 
would be highly objectionable to a reasonable person and (2) not oflegitimate concern to the 
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pUblic. Indus. Found., 540 S.W.2d at 685. To demonstrate the applicability ofcommon-Iaw 
privacy, both prongs of this test must be demonstrated. See id. at 681-82. The type of 
information considered intimate and embarrassing by the Texas Supreme Court in Industrial 
Foundation included information relating to sexual assault, pregnancy, mental or physical 
abuse in the workplace, illegitimate children, psychiatric treatment of mental disorders, 
attempted suicide, and injuries to sexual organs. [d. at 683. You argue the remaining 
information is exempt from disclosure under the common-law right of privacy. Upon 
review, we find you have not demonstrated how any of the remaining information is highly 
intimate or embarrassing and not of legitimate public concern. Thus, no portion of the 
remaining information may be withheld under section 552.101 in conjunction with common­
law privacy. 

The submitted documents also include information that may be subject to section 552.136 
ofthe Government Code.2 Section 552.136 provides, "[n]otwithstanding any other provision 
of [the Act], a credit card, debit card, charge card, or access device number that is collected, 
assembled, or maintained by or for a governmental body is confidential." Id. § 552.136(b). 
Section 552.136(a) defines "access device" as "a card, plate, code, account number, personal 
identification number, electronic serial number, mobile identification number, or other 
telecommunications service, equipment, or instrument identifier or means of account access 
that alone or in conjunction with another access device may be used to . .. obtain money, 
goods, services, or another thing of value [ or] initiate a transfer of funds other than a transfer 
originated solely by paper instrument." Id. § 552.136(a). Accordingly, to the extent the 
information we have marked consists of utility account numbers or other means of account 
access that may be used to obtain services, the city must withhold the numbers we have 
marked under section 552.136 of the Government Code. To the extent the information we 
marked under section 552.136 does not consist ofutility account numbers or other means of 
account access that may be used to obtain services, the city may not withhold the marked 
numbers under section 552.136 of the Government Code. 

In summary, if the customer at issue made a written request for confidentiality prior to the 
city's receipt ofthis request for information, the city must withhold the information we have 
marked under section 552.101 ofthe Government Code in conjunction with section 182.052 
of the Utilities Code. To the extent the information we have marked under section 552.136 
consists of utility account numbers or other means of account access that may be used to 

2The Offlce of the Attorney General will raise a mandatory exception on behalf of a governmental 
body, but ordinarily will not raise other exceptions. See Open Records Decision Nos. 481 (1987), 480 
(1987), 470 (1987). 
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obtain services, the city must withhold the numbers we have marked under section 552. I 36 
of the Government Code. The remaining information must be released.3 

This letter ruling is limited to the particular information at issue in this request and limited 
to the facts as presented to us; therefore, this ruling must not be relied upon as a previous 
determination regarding any other information or any other circumstances. 

This ruling triggers important deadlines regarding the rights and responsibilities of the 
governmental body and of the requestor. For more information concerning those rights and 
responsibilities, please visit our website at http://www.oag.state.tx.us/openiindex orl.php, 
or call the Office of the Attorney General's Open Government Hotline, toll free, 
at (877) 673-6839. Questions concerning the allowable charges for providing public 
information under the Act must be directed to the Cost Rules Administrator of the Office of 
the Attorney General, toll free at (888) 672-6787. 

Sincerely, 

f!j~fJ(~~ 
Claire V. Morris Sloan 
Assistant Attorney General 
Open Records Division 

CVMS/agn 

Ref: ID# 425376 

Enc. Submitted documents 

c: Requestor 
(w/o enclosures) 

3We note some of the information being released in this instance may be confidential with respect to 
the general public. See Gov't Code § 552.023(a) (governmental body may not deny access to person to whom 
information relates or person's agent on ground that information is considered confidential by privacy 
principles); Open Records Decision No. 481 at 4 (1987) (privacy theories not implicated when individuals 
request information concerning themselves). Therefore, if the city receives another request forthis information 
from a different requestor, the city must again seek a ruling from this office. 
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