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ATTORNEY GENERAL OF TEXAS 

GREG ABBOTT 

Ms. Janet Monteros 
Assistant County Attorney 
EI Paso County 
500 East San Antonio, Room 503 
EI Paso, Texas 79901 

Dear Ms. Monteros: 

OR2011-12185 

You ask whether certain information is subject to required public disclosure under the 
Public Information Act (the "Act"), chapter 552 of the Government Code. Your request was 
assigned 10# 427692 (CA-OP-II-235). 

The EI Paso Medical Examiner's Office (the "medical examiner") received a request for 
information relating to the death ofa named individual. You state some of the information 
will be released. You claim the remaining information is excepted from disclosure under 
section 552.101 of the Government Code. We have considered the exception you claim and 
reviewed the submitted information. 

Section 552.10 I of the Government Code excepts from disclosure "information considered 
to be confidemial by law, either constitutional, statutory, or by judicial decision." Gov't 
Code § 552.101. Section 552.10 I encompasses the Medical Practice Act (the "MPA"), 
subtitle B oftitle 3 of the Occupations Code. Section 159.002 of the MPA provides: 

(b) A record of the identity, diagnosis, evaluation, or treatment of a patient 
by a physician that is created or maintained by a physician is confidential and 
privileged and may not be disclosed except as provided by this chapter. 

(c) A person who receives information from a confidential communication 
or record as described by this chapter, other than a person listed in 
Section 159.004 who is acting on the patient's behalf, may not disclose the 
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information except to the extent that disclosure is consistent with the 
authorized purposes for which the information was first obtained. 

Occ. Code § 159.002(bHc). This office has concluded the protection afforded by 
section 159.002 extends only to records created by either a physician or someone under the 
supervision of a physician. See Open Records Decision Nos. 487 (1987),370 (1983), 343 
(1982). This office also has concluded that when a file is created as the result of a hospital 
stay, all of the documents in the file that relate to diagnosis and treatment constitute either 
physician-patient communications or records of the identity, diagnosis, evaluation, or 
treatment of a patient by a physician that are created or maintained by a physician. See Open 
Records Decision No. 546 (1990). Medical records must be released upon receipt of the 
patient's signed, written consent, provided the consent specifies (1) the information to be 
covered by the release, (2) the reasons or purposes for the release, and (3) the person to 
whom the information is to be released. See Occ. Code §§ 159.004, .005. After the death 
of a patient, medical records may be released only on the signed written consent of the 
deceased individual's personal representative. Id. § 159.005(a)(5). Any subsequent release 
of medical records must be consistent with the purposes for which the governmental body 
obtained the records. See id. § 159.002( c); Open Records Decision No. 565 at 7 (1990). 

Upon review,:we find the information you have marked consists of the named individual's 
medical record, which is subject to the MP A. You state the named individual is deceased. 
Thus, the medical record you have marked must be withheld under section 552.10 1 of the 
Government Code in conjunction with the MPA, unless the medical examiner receives 
signed written consent that complies with the MP A for the release of that record. 

You state the remaining information you have marked that relates to the deceased individual 
might be protected by the privacy interests of his surviving relatives. Section 552.101 of the 
Government Code also encompasses the doctrine constitutional privacy. Constitutional 
privacy protects two kinds of interests. See Whalen v. Roe, 429 U.S.589,599-600 (1977); 
Open Records Decision Nos. 600 at 3-5 (1992),478 at 4 (1987), 455 at 3-7 (1987). The first 
is the interest in independence in making certain important decisions related to the "zones 
of privacy," pertaining to marriage, procreation, contraception, family relationships, and 
child rearing and education, that have been recognized by the United States Supreme Court. 
See Fadjo v. Coon, 633 F.2d 1172 (5th Cir. 1981); ORO 455 at 3-7. The second 
constitutionally protected privacy interest is in freedom from public disclosure of certain 
personal matters. See Ramie v. City of Hedwig Village, Tex., 765 F.2d 490 (5th Cir.1985); 
ORO 455 at 6'-7. This aspect of constitutional privacy balances the individual's privacy 
interest against the public's interest in the information. See ORO 455 at 7. Constitutional 
privacy under section 552.101 is reserved for "the most intimate aspects of human affairs." 
Id. at 8 (quoting Ramie, 765 F .2d at 492). We note the right to privacy is a personal right that 
lapses at death and therefore may not be asserted solely on behalf of a deceased individual. 
See Moore v. Charles B. Pierce Film Enters., Inc., 589 S.W.2d 489, 491 (Tex. Civ. 
App.-Texarkana 1979, writ refd n.r.e.); Open Records Decision No. 272 at 1 (1981) 
(privacy rights lapse upon death). However, the United States Supreme Court has 
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determined that surviving family members can have a privacy interest in information relating 
to their deceased relatives. See Nat '[ Archives & Records Admin. v. Favish, 124 S. Ct. 1570 
(2004). You state the medical examiner does not know of any family members of the 
deceased individual, thus, the medical examiner has not notified any family members of the 
request. Accordingly, we have no basis for determining the decedent's family has a privacy 
interest in any'ofthe information you have marked. Upon review, we find you have failed 
to demonstrate the information you have marked falls within the zones of privacy or 
otherwise implicates an individual' s privacy interests for purposes of constitutional privacy. 
Thus, the medical examiner may not withhold it under section 552.101 of the Government 
Code on that basis. 

In summary, the medical examiner must withhold the marked medical record under 
section 552.101 of the Government Code in conjunction with the MPA, unless the medical 
examiner receives consent that complies with the provisions of the MP A. The remaining 
information must be released. 

This letter ruling is limited to the particular information at issue in this request and limited 
to the facts as presented to us; therefore, this ruling must not be relied upon as a previous 
determination regarding any other information or any other circumstances. 

This ruling triggers important deadlines regarding the rights and responsibilities of the 
governmental body and of the requestor. For more information concerning those rights and 
responsibilities, please visit our website at http://www.oag.state.tx.us/open/index orl.php, 
or call the Office of the Attorney General's Open Government Hotline, toll free, 
at (877) 673-6839. Questions concerning the allowable charges for providing public 
information under the Act must be directed to the Cost Rules Administrator of the Office of 
the Attorney (Jeneral, toll free at (888) 672-6787. 

Neal Falgoust 
Assistant Attorney General 
Open Records Division 
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