
August 31,2011 

Ms. Elizabeth White 

ATTORNEY GENERAL OF TEXAS 

GREG ABBOTT 

Ross, Banks, May, Cron & Cavin, P.C. 
2 Riverway, Suite 700 
Houston, Texas 77056-1918 

Dear Ms. White: 

0R2011-12583 

You ask whether certain information is subject to required public disclosure under the 
Public Information Act (the "Act"), chapter 552 of the Govenunent Code. Your request was 
assigned ID# 433104 (PIR # 11-259). 

The City of League City (the "city"), which you represent, received a request for "a packet" 
sent to a named individual and the named individual's response. You state you have released 
some of the requested information. You claim the submitted information is excepted from 
disclosure under sections 552.107 and 552.111 of the Govenunent Code. 1 We have 
considered the exceptions you claim and reviewed the submitted information. 

Initially, we note that some of the submitted information is subject to section 552.022 of the 
Govenunent Code. This section provides in part that: 

(a) the following categories of information are public information and not 
excepted from required disclosure under this chapter unless they are expressly 
confidential under other law: 

(3) information in an account, voucher, or contract relating to the 
receipt or expenditure of public or other funds by a govenunental 
body[.] 

Gov't Code. § 552.022(a)(3). In this instance, Exhibit A consists of a contract subject 
to section 552.022(a)(3). Although you seek to withhold this information under 

I Although, you raise section 552.10 I of the Government Code as an exception to disclosure of the 
requested infonnation, you have provided no arguments regarding the applicability of this section. Since you 
have not submitted arguments concerning section 552.10 I, we assume that you no longer urge it. See Gov't 
Code §§ 552.301(b), (e), .302 
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sections 552.107 and 552.111 of the Government Code, these sections are discretionary 
exceptions and do not make information confidential. See Open Records Decision Nos. 676 
at 10-11 (2002) (attorney-client privilege under section 552.l07(1) may be waived), 677 
at 10 (2002) (attorney work product privilege under section 552.111 may be waived), 665 
at 2 n.5 (2000) (discretionary exceptions generally). Therefore, the city may not withhold 
the information subject to section 552.022 under section 552.107 or section 552.111. 
However, the Texas Supreme Court has held that the Texas Rules of Evidence and the Texas 
Rules of Civil Procedure are "other law" within the meaning of section 552.022. See In re 
City of Georgetown, 53 S.W.3d 328, 336 (Tex. 2001). Accordingly, we will consider your 
assertion of the attorney-client privilege under Texas Rule of Evidence 503 and the attorney 
work product privilege under Texas Ru1e of Civil Procedure 192.5 for the information 
subject to section 552.022. 

Texas Rule of Evidence 503 enacts the atto~ey-client privilege. Rule 503(b)(1) provides as 
follows: 

A client has a privilege to refuse to disclose and to prevent any other person 
from disclosing confidential communications made for the purpose of 
facilitating the rendition of professional legal services to the client: 

(A) between the client or a representative of the client and the 
client's lawyer or a representative of the lawyer; 

(B) between the lawyer and the lawyer's representative; 

(C) by the client or a representative of the client, or the client's 
.lawyer or a representative of the lawyer, to a lawyer or a 
representative of a lawyer representing another party in a pending 
action and concerning a matter of common interest therein; 

(D) between representatives of the client or between the client and a 
"representative of the client; or 

(E) among lawyers and their representatives representing the same 
client. 

Tex. R. Evid. 503(b)(1). A communication is "confidential" if not intended to be disclosed 
to third persons other than those to whom disclosure is made in furtherance of the rendition 
of professional legal services to the client or those reasonably necessary for the transmission 
of the communication. Id. 503(a)(5). 

Thus, in order to withhold attorney-client privileged information from disclosure under 
rule 503, a governmental body must: (1) show that the document is a communication 
transmitted between privileged parties or reveals a confidential communication; (2) identify 
the parties involved in the communication; and (3) show that the communication is 
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confidential by explaining it was not intended to be disclosed to third persons and it was 
made in furtherance of the rendition of professional legal services to the client. Upon a 
demonstration of all three factors, the information is privileged and confidential under 
rule 503, provided the client has not waived the privilege or the document does not fall 
within the purview of the exceptions to the privilege enumerated in rule 503(d). 
See Pittsburgh Corning Corp. v. Caldwell, 861 S.W.2d 423, 427 (Tex. App.-Houston 
[14th Dist.] 1993, no writ). 

You state the submitted contract subject to section 552.022(a)(3) of the Government Code 
is part of a privileged communication you wish to withhold under rule 503. You contend this 
attorney-client communication was made in connection with the rendition of professional 
legal services to the city. You indicate the communication was intended to be and remains 
confidential. Accordingly, the city may withhold the submitted contract, Exhibit A, on the 
basis of the attorney-client privilege under rule 503 of the Texas Rules of Evidence. 

Section 552.107(1) of the Government Code protects information that comes within the 
attorney-client privilege. When asserting the attorney-client privilege, a governmental body 
has the burden of providing the necessary facts to demonstrate the elements of the privilege 
in order to withhold the information at issue. See Open Records Decision No. 676 at 6-7 
(2002). First, a governmental body must demonstrate the information constitutes or 
documents a communication. Id at 7. Second, the communication must have been made 
"for the purpose of facilitating the rendition of professional legal services" to the client 
governmental body. See TEx. R. EVID. 503(b)(I). The privilege does not apply when an 
attorney or representative is involved in some capacity other than that of providing or 
facilitating professional legal services to the client governmental body. See In re Tex. 
Farmers Ins. Exch., 990 S.W.2d 337,340 (Tex. App.-Texarkana 1999, orig. proceeding) 
(attorney-client privilege does not apply if attorney acting in capacity other than that of 
attorney). Governmental attorneys often act in capacities other than that of professional legal 
counsel, such as administrators, investigators, or managers. Thus, the mere fact that a 
communication involves an attorney for the government does not demonstrate this element. 
Third, the privilege applies only to communications between or among clients, client 
representatives, lawyers, and lawyer representatives. See TEx. R. EVID. 503(b)(I)(A), (B), 
(C), (D), (E). Thus, a governmental body must inform this office of the identities and 
capacities of the individuals to whom each communication at issue has been made. Lastly, 
the attorney-client privilege applies only to a confidential communication, id 503(b)(1), 
meaning it was "not intended to be disclosed to third persons other than those to whom 
disclosure is made in furtherance of the rendition of professional legal services to the client 
or those reasonably necessary for the transmission of the communication." Id 503(a)(5). 
Whether a communication meets this definition depends on the intent of the parties 
involved at the time the information was communicated. See Osborne v. Johnson, 954 
S.W.2d 180, 184 (Tex. App.-Waco 1997, no pet.). Moreover, because the client may elect 
to waive the privilege at any time, a governmental body must explain that the confidentiality 
ofa communication has been maintained. Section 552.107(1) generally excepts an entire 
communication that is demonstrated to be protected by the attorney-client privilege unless 
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otherwise waiv,ed by the governmental body. See Huie v. DeShazo, 922 S.W.2d 920,923 
(Tex. 1996) (privilege extends to entire communication, including facts contained therein). 

The city seeks to withhold Exhibit A-I under section 552.107(1). You contend this 
information constitutes an attorney-client communication that was made in connection with 
the rendition of professional legal services to the city. You indicate the communication was 
intended to be and remains confidential. Based on these representations and our review of 
the information at issue, we conclude the city may withhold Exhibit A-I under 
section 552.107(1) of the Government Code. 

In summary, the city may withhold Exhibit A under under rule 503 of the Texas Rules of 
Evidence and Exhibit A-I under section 552.107(1) of the Government Code.2 

This letter ruling is limited to the particular information at issue in this request and limited 
to the facts as presented to us; therefore, this ruling must not be relied upon as a previous 
determination regarding any other information or any other circunlstances. 

This ruling triggers important deadlines regarding the rights and responsibilities of the 
governmental body and of the requestor. For more information concerning those rights and 
responsibilities, please visit our website at http://www.oag.state.tx.us/openiindex orl.php, 
or call the Office of the Attorney General's Open Government Hotline, toll free, 
at (877) 673-6839. Questions concerning the allowable charges for providing public 
information under the Act must be directed to the Cost Rules Administrator of the Office of 
the Attorney General, toll free, at (888) 672-6787. 

Sincerely, 

~:~~ 
Assistant Attorney General 
Open Records Division 

PUbs 

Ref: ID# 433104 

Enc. Submitted documents 

c: Requestor 
(w/o enclosures) 

2 As our ruling is dispositive, we need not address your remaining arguments against disclosure of this 
infonnation, 


