
October 11,2011 

ATTORNEY GENERAL OF TEXAS 

GREG ABBOTT 

Ms. Charlotte A. Towe 
Assistant General Counsel 
TDCJ - Office of the General Counsel 
P.O. Box 4004 
Huntsville, Texas 77342-4004 

Dear Ms. Towe: 

OR2011-14670 

You ask whether certain information is subject to required public disclosure under the 
Public Information Act (the "Act"), chapter 552 ofthe Government Code. Your request was 
assigned ID# 432787. 

The Texas Department of Criminal Justice (the "department") received a request for 
information related to two specified desk audits, the number of "grievance disciplinaries" 
resulting from one such audit, notes from a specified interview, all Equal Employment 
Opportunity complaints filed by the requestor during a specified time, and "disciplinary" 
during a specified time. You state some information has been or will be made available to 
the requestor. You claim the submitted information is excepted from disclosure pursuant to 
sections 552.107 and 552.122 ofthe Government Code. We have considered the exceptions 
you claim and reviewed the submitted information. 

Section 552.107(1) of the Government Code protects information that comes within the 
attorney-client privilege. When asserting the attorney-client privilege, a governmental body 
has the burden of providing the necessary facts to demonstrate the elements of the privilege 
in order to withhold the information at issue. Open Records Decision No. 676 at 6-7 (2002). 
First, a governmental body must demonstrate that the information constitutes or documents 
a communication. Id. at 7. Second, the communication must have been made "for the 
purpose offacilitating the rendition of professional legal services" to the client governmental 
body. TEX. R. EVID. 503(b)( 1). The privilege does not apply when an attorney or 
representative is involved in some capacity other than that of providing or facilitating 
professional legal services to the client governmental body. In re Tex. Farmers Ins. 
Exch., 990 S. W.2d 337, 340 (Tex. App.-Texarkana 1999, orig. proceeding) (attorney-client 
privilege does not apply if attorney acting in a capacity other than that of attorney). Third, 
the privilege applies only to communications between or among clients, client 
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representatives, lawyers, and lawyer representatives. See TEX. R. EVlD. 503(b )(1). Thus, a 
governmental body must inform this office of the identities and capacities ofthe individuals 
to whom each communication at issue has been made. Lastly, the attorney-client privilege 
applies only to a confidential communication, meaning it was "not intended to be disclosed 
to third persons other than those to whom disclosure is made in furtherance ofthe rendition 
of professional legal services to the client or those reasonably necessary for the transmission 
of the communication." Id. 503(a)(5). Whether a communication meets this definition 
depends on the intent ofthe parties involved at the time the information was communicated. 
Osborne v. Johnson, 954 S.W.2d 180, 184 (Tex. App.-Waco 1997, no pet.). Moreover, 
because the client may elect to waive the privilege at any time, a governmental body must 
explain that the confidentiality of a communication has been maintained. Section 552.1 07( 1) 
generally excepts an entire communication that is demonstrated to be protected by the 
attorney-client privilege unless otherwise waived by the governmental body. See Huie v. 
DeShazo, 922 S.W.2d 920, 923 (Tex. 1996) (privilege extends to entire communication, 
including facts contained therein). 

You state the information you have marked under section 552.107(1) consists of a 
communication between a department attorney and department employee that was made in 
furtherance ofthe rendition of professional legal services to the department. You also state 
the communication was made in confidence, and that confidentiality has been maintained. 
Based on your representations and our review of the information at issue, we find you have 
demonstrated the applicability of the attorney-client privilege to the information at issue. 
Accordingly, the department may withhold the information you have marked under 
section 552.107(1) of the Government Code. 

Section 552.122 of the Government Code excepts from disclosure "a test item developed 
bya ... governmental body[.]" Gov't Code § 552.122(b). In Open Records Decision 
No. 626 (1994), this office determined that the term "test item" in section 552.122 includes 
"any standard means by which an individual's or group's knowledge or ability in a particular 
area is evaluated," but does not encompass evaluations of an employee's overall job 
performance or suitability. ORD 626 at 6. The question of whether specific information 
falls within the scope of section 552.122(b) must be determined on a case-by-case basis. Id. 
Traditionally, this office has applied section 552.l22 where release of "test items" might 
compromise the effectiveness of future examinations. Id. at 4-5; see also Open Records 
Decision No. 118 (1976). Section 552.122 also protects the answers to test questions when 
the answers might reveal the questions themselves. See Attorney General Opinion JM-640 
at 3 (1987); ORD 626 at 8. 

You seek to withhold the submitted interview questions, as well as the recommended and 
actual answers to those questions, under section 552.122 ofthe Government Code. You state 
these questions evaluate the technical expertise of the applicant and similar questions are 
used from selection to selection. You contend release of the information at issue would be 
disadvantageous to the selection process by decreasing fairness and effectiveness and 
increasing costs. Having considered your arguments and reviewed the information at issue, 
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we conclude the interview questions we have marked qualify as test items for the purposes 
of section 552.122(b). Accordingly, we conclude the department may withhold the marked 
interview questions and recommended and actual answers under section 552.122 of the 
Government Code. We find, however, the remaining information consists of interview 
questions that evaluate an applicant's personal opinions and sUbjective ability to respond to 
particular situations, and do not test any specific knowledge of an applicant. Accordingly, 
we determine the remaining items are not test items under section 552.122(b) of the 
Government Code and therefore may not be withheld on this basis. 

In summary, the department may withhold the information you have marked under 
section 552.107(1) of the Government Code. The department may withhold the information 
we have marked under section 552.122 of the Government Code, but must release the 
remaining information. 

This letter ruling is limited to the particular information at issue in this request and limited 
to the facts as presented to us; therefore, this ruling must not be relied upon as a previous 
determination regarding any other information or any other circumstances. 

This ruling triggers important deadlines regarding the rights and responsibilities of the 
governmental body and of the requestor. For more information concerning those rights and 
responsibilities, please visit our website at http://www.oag.state.tx.us/openiindex orl.php, 
or call the Office of the Attorney General's Open Government Hotline, toll free, 
at (877) 673-6839. Questions concerning the allowable charges for providing public 
information under the Act must be directed to the Cost Rules Administrator of the Office of 
the Attorney General, toll free, at (888) 672-6787. 

Sincerely, 

Jennifer Burnett 
Assistant Attorney General 
Open Records Division 

JB/dls 

Ref: ID# 432787 

Enc. Submitted documents 

c: Requestor 
(w/o enclosures) 


