
October 11,2011 

ATTORNEY GENERAL OF TEXAS 

GREG ABBOTT 

Ms. Constance K. Acosta 
Ross, Banks, May, Cron & Cavin, P.C. 
2 Riverway, Suite 700 
Houston, Texas 77056 

Dear Ms. Acosta: 

OR2011-14680 

You ask whether certain information is subject to required public disclosure under the 
Public Information Act (the "Act"), chapter 552 ofthe Government Code. Your request was 
assigned ID# 437269 (PIR # 11-307). 

The City of League City (the "city") received a request for all information sent and received 
by the mayor or any member of the city councilor city staff related to the proclamation 
presented by the mayor. You claim the submitted information is excepted from disclosure 
under section 552.107 of the Government Code and privileged pursuant to Rule 503 of the 
Texas Rules of Evidence. We have considered your arguments and reviewed the submitted 
information. 

Section 552.107(1) of the Government Code protects information that comes within the 
attorney-client privilege. When asserting the attorney-client privilege, a governmental body 
has the burden of providing the necessary facts to demonstrate the elements ofthe privilege 
in order to withhold the information at issue. See ORD 676 at 6-7. First, a governmental 
body must demonstrate that the information constitutes or documents a communication. Id. 
at 7. Second, the communication must have been made "for the purpose of facilitating the 
rendition of professional legal services" to the client governmental body. See TEX. R. 
EVID. 503(b)(1). The privilege does not apply when an attorney or representative is involved 
in some capacity other than that of providing or facilitating professional legal services to the 
client governmental body. See In re Tex. Farmers Ins. Exch., 990 S.W.2d 337, 340 
(Tex. App.-Texarkana 1999, orig. proceeding) (attorney-client privilege does not apply if 
attorney acting in capacity other than that of attorney). Governmental attorneys often act in 
capacities other than that of professional legal counsel, such as administrators, investigators, 
or managers. Thus, the mere fact that a communication involves an attorney for the 
government does not demonstrate this element. Third, the privilege applies only to 
communications between or among clients, client representatives, lawyers, and lawyer 
representatives. See TEX. R. EVID. 503(b)(1 )(A)-(E). Thus, a governmental body must 
inform this office of the identities and capacities of the individuals to whom each 
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communication at issue has been made. Lastly, the attorney-client privilege applies only to 
a confidential communication, id., meaning it was "not intended to be disclosed to third 
persons other than those to whom disclosure is made in furtherance of the rendition of 
professional legal services to the client or those reasonably necessary for the transmission of 
the communication." Id. 503( a)( 5). Whether a communication meets this definition depends 
on the intent of the parties involved at the time the information was communicated. See 
Osborne v. Johnson, 954 S.W.2d 180, 184 (Tex. App.-Waco 1997, orig. proceeding). 
Moreover, because the client may elect to waive the privilege at any time, a governmental 
body must explain that the confidentiality of a communication has been maintained. 
Section 552.1 07(1) generally excepts an entire communication that is demonstrated to be 
protected by the attorney-client privilege unless otherwise waived by the governmental body. 
See Huie v. DeShazo, 922 S.W.2d 920, 923 (Tex. 1996) (privilege extends to entire 
communication, including facts contained therein). 

You state the submitted information consists of e-mail communications between an attorney 
for the city and a city council member in his capacity as a client. You assert the 
communications were made for the purpose offacilitating the rendition of professional legal 
services to the city. You state the communications were intended to be confidential, and you 
indicate that the communications have maintained their confidentiality. Based on your 
representations and our review of the information at issue, we find that the city has 
established that the submitted information consists of attorney-client privileged 
communications that the city may withhold under section 552.107(1) of the Government 
Code. 

This letter ruling is limited to the particular information at issue in this request and limited 
to the facts as presented to us; therefore, this ruling must not be relied upon as a previous 
determination regarding any other information or any other circumstances. 

This ruling triggers important deadlines regarding the rights and responsibilities of the 
governmental body and ofthe requestor. For more information concerning those rights and 
responsibilities, please visit our website at http://www.oag.state.tx.us/open/index orl.php, 
or call the Office of the Attorney General's Open Government Hotline, toll free, 
at (877) 673-6839. Questions concerning the allowable charges for providing public 
information under the Act must be directed to the Cost Rules Administrator of the Office of 
the Attorney General, toll free, at (888) 672-6787. 

Sincerely, 

Cindy Nettles 
Assistant Attorney General 
Open Records Division 
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Ref: ID# 437269 

Enc. Submitted documents 

c: Requestor 
(w/o enclosures) 


