
October 17,2011 

Ms. Jenny Gravley 

ATTORNEY GENERAL OF TEXAS 

GREG ABBOTT 

For the Euless Police Department 
Taylor Olson Adkins Sralla Elam, L.L.P. 
6000 Western Place, Suite 200 
Fort Worth, Texas 76107-4654 

Dear Ms. Gravley: 

OR2011-15035 

You ask whether certain information is subject to required public disclosure under the 
Public Information Act (the "Act"), chapter 552 ofthe Government Code. Your request was 
assigned ID# 433218. 

The Euless Police Department (the "department"), which you represent, received a request 
for information pertaining to a speci fied incident. You claim the submitted information is 
excepted from disclosure under section 552.101 of the Government Code. We have 
considered the exception you claim and reviewed the submitted information. 

Section 552.101 of the Government Code excepts from disclosure "information considered 
to be confidential by law, either constitutional, statutory, or by judicial decision." Gov't 
Code § 552.10 1. This section encompasses information protected by other statutes. 
Section 261.201 of the Family Code provides, in relevant part, as follows: 

(a) [T]he following information is confidential, is not subject to public 
release under Chapter 552, Government Code, and may be disclosed only for 
purposes consistent with this code and applicable federal or state law or under 
rules adopted by an investigating agency: 

(1) a report of alleged or suspected abuse or neglect made under this 
chapter and the identity of the person making the report; and 
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(2) except as otherwise provided in this section, the files, reports, 
records, communications, audiotapes, videotapes, and working papers 
used or developed in an investigation under this chapter or in 
providing services as a result of an investigation. 

(k) Notwithstanding Subsection (a), an investigating agency, other than the 
[Texas Department of Family and Protective Services] or the Texas Youth 
Commission, on request, shall provide to the parent, managing conservator, 
or other legal representative of a child who is the subject of reported abuse 
or neglect, or to the child if the child is at least 18 years of age, information 
concerning the reported abuse or neglect that would otherwise be confidential 
under this section. The investigating agency shall withhold information 
under this subsection if the parent, managing conservator, or other legal 
representative of the child requesting the information is alleged to have 
committed the abuse or neglect. 

(I) Before a child or a parent, managing conservator, or other legal 
representative of a child may inspect or copy a record or file concerning the 
child under Subsection (k), the custodian of the record or file must redact: 

(1) any personally identifiable information about a victim or witness 
under 18 years of age unless that victim or witness is: 

(A) the child who is the subject of the report; 
or 

(B) another child of the parent, managmg 
conservator, or other legal representative 
requesting the information; 

(2) any information that is excepted from required disclosure under 
[the Act], or other law; and 

(3) the identity of the person who made the report. 

Fam. Code § 261.201(a), (k), (I). The submitted information relates to an investigation of 
alleged or suspected child abuse conducted by the department. See id § 261.001(l)(E) 
(definition of child abuse includes indecency with a child under Penal Code section 21.11 
and sexual assault and aggravated sexual assault under Penal Code sections 22.011 
and 22.021); see also Penal Code §§ 22.011(c)(l) (defining "child" for purposes of Penal 
Code sections 22.011 and 22.021 as person under 17 years of age), 21 .11 (a) ( defining "chi ld" 
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for purposes of Penal Code section 21.11 as a person under 17 years of age). Accordingly, 
we find this information is subject to chapter 261 of the Family Code. We note the requestor 
is a parent of the child victim listed in the information, and is not alleged to have committed 
the abuse. Thus, pursuant to section 261.201(k), the information at issue may not be 
withheld from this requestor on the basis of section 261.201(a). See id. § 261.201(k). 
However, section 261.201(1)(2) states any information that is excepted from required 
disclosure under the Act or other law must still be withheld from disclosure. Id. 
§ 261.201(1)(2). Accordingly, we will consider your argument under section 552.101 of the 
Government Code for the submitted information. 

Section 552.101 also encompasses the Medical Practice Act ("MPA"), subtitle B of title 3 
of the Occupations Code, which governs release of medical records. See Occ. Code 
§§ 151.001-165.160. Section 159.002 of the MPA provides, in relevant part: 

(a) A communication between a physician and a patient, relative to or in 
connection with any professional services as a physician to the patient, is 
confidential and privileged and may not be disclosed except as provided by 
this chapter. 

(b) A record of the identity, diagnosis, evaluation, or treatment of a patient 
by a physician that is created or maintained by a physician is confidential and 
privileged and may not be disclosed except as provided by this chapter. 

(c) A person who receives information from a confidential communication 
or record as described by this chapter, other than a person listed in 
Section 159.004 who is acting on the patient's behalf, may not disclose the 
information except to the extent that disclosure is consistent with the 
authorized purposes for which the information was first obtained. 

Id. § 159.002(a)-(c). This office has concluded the protection afforded by section 159.002 
extends only to records created by either a physician or someone under the supervision of a 
physician. See Open Records Decision Nos. 487 (1987), 370 (1983), 343 (1982). 
Information subject to the MPA includes both medical records and information obtained 
from those medical records. See Occ. Code §§ 159.002, .004; ORD 598. We have further 
found when a file is created as a result of a hospital stay, all the documents in the file 
referring to diagnosis and treatment constitute physician-patient communications or 
"[r]ecords of the identity, diagnosis, evaluation, or treatment of a patient by a physician that 
are created or maintained by a physician." Open Records Decision No. 546 (1990). 

Upon review, we agree the submitted information constitutes records of the identity, 
diagnosis, evaluation, or treatment of a patient by a physician that were created or are 
maintained by a physician, and information that was obtained from the patient's medical 
records. Therefore, the submitted information is subject to the MPA. Medical records 
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involving a minor must be released on receipt of the parent's or legal guardian's signed, 
written consent, provided the consent specifies (1) the information to be covered by the 
release, (2) the reasons or purposes for the release, and (3) the person to whom the 
information is to be released. See Occ. Code §§ 159.004, .005. Any subsequent release of 
medical records must be consistent with the purposes for which the governmental body 
obtained the records. See id. § 159.002(c); Open Records Decision No. 565 at 7 (1990). In 
this instance, as the parent of the child whose medical information is at issue, the requestor 
may have a right of access to the submitted information under the MP A. See Occ. Code 
§ 159.005(a)(2). Thus, the submitted information must be withheld under section 552.101 
of the Government Code in conjunction with the MP A, unless the department receives 
written consent for release of the records that complies with sections 159.004 and 159.005 
of the MPA. 

This letter ruling is limited to the particular information at issue in this request and limited 
to the facts as presented to us; therefore, this ruling must not be relied upon as a previous 
determination regarding any other information or any other circumstances. 

This ruling triggers important deadlines regarding the rights and responsibilities of the 
governmental body and of the requestor. For more information concerning those rights and 
responsibilities, please visit our website at http://www.oag.state.tx.us/open/index orl.php, 
or call the Office of the Attorney General's Open Government Hotline, toll free, 
at (877) 673-6839. Questions concerning the allowable charges for providing public 
information under the Act must be directed to the Cost Rules Administrator ofthe Office of 
the Attorney General, toll free at (888) 672-6787. 

Sincerely, 

Claire V. Morris Sloan 
Assistant Attorney General 
Open Records Division 

CVMS/agn 

Ref: ID# 433218 

Enc. Submitted documents 

c: Requestor 
(w/o enclosures) 


