
October 25,2011 

Mr. Dulan D. Elder 
Mr. Don R. Richards 
Richards, Elder & Green, L.L.P. 
P.O. Box 64657 
Lubbock, Texas 79464-4657 

Dear Mr. Elder and Mr. Richards: 

----.~---

GREG ABBOTT 

0R2011-15645 

You ask whether certain information is subject to required public disclosure under the 
Public Information Act (the "Act"), chapter 552 ofthe Government Code. Your request was 
assigned ID# 432615. 

Rill Country Telephone Cooperative, Inc. ("RCTC"), which you represent, received arequest 
for information relating to the travel expenses oftwo named individuals for a specified time 
period. You contend RCTC is not a governmental body subject to the Act. You also claim 
the requested information is excepted from disclosure under section 552.110 of the 
Government Code. We have considered your arguments. We also have considered the 
comments we received from the requestor. See Gov't Code § 552.304 (any person may 
submit written comments stating why information at issue in request for attorney general 
decision should or should not be released). 

The Act requires a "governmental body" to make information that is within its 
possession or control available to the public, with certain statutory exceptions. See id. 
§§ 552.002(a), .006, .021. Under the Act, the term "governmental body" includes several 
enumerated kinds of entities and "the part, section, or portion of an organization, corporation, 
commission, committee, institution, or agency that spends or that is supported in whole or 
in part by public funds[.]" Id. § 552.003(1)(A)(xii). Section 552.003(5) defines "public 
funds" as meaning "funds ofthe state or of a governmental subdivision ofthe state." Gov't 
Code § 552.003(5). 

According to the bylaws published on its website, RCTC is a cooperative organized and 
operating under the Telephone Cooperative Act, chapter 162 of the Utilities Code. See 
generally UtiI. Code ch. 162. You inform us RCTC pays fees to and "receives moneys" 
from the Texas Universal Service Fund (the "TUSF") under section 56.021 ofthe Utilities 
Code. You contend, however, the TUSF is an "internal industry funding mechanism." You 
argue that RCTC "does not spend or receive public funds, nor is any part ofRCTC supported 
by public funds," and that RCTC "is not a governmental body by virtue of such funding." 
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Having considered your arguments, we note the TUSF is administered by the Public Utility 
Commission of Texas (the "PUC") under chapter 56 of the Utilities Code and rules adopted 
by the PUc. See id. § 56.023 (commission powers and duties); 16 T.A.C. ch. 26 subch. P. 
The TUSF is intended to "assist telecommunications providers in providing basic local 
telecommunications service at reasonable rates in high cost rural areas under two plans," 
including "the Small and Rural Incumbent Local Exchange Company Universal Service Plan 
(16 T.A.C. Section 26.404)[.]" Util. Code § 56.021(1)(B). Section 26.404 oftitle 16 ofthe 
Texas Administrative Code establishes the Small and Rural Incumbent Local Exchange 
Company Universal Service Plan, also known as the "small company area high-cost 
pro gram." See 16 T.A. C. § 26.404; see gen erally REPORT TO THE 80HI TEXAS LEGISLATURE: 
REVIEW AND EVALUATION OF THE TEXAS UN1VERSAL SERVICE FUND PURSUANT TO 
[UT1LITIES CODE] SECTION 56.029 at 35 (January 2007) (Public Utility Commission of 
Texas) (the "TUSF REPORT"). The purpose of the small company area high-cost program 
is to provide financial assistance to eligible telecommunications providers that serve high­
cost rural areas of Texas, so that basic local telecommunications service maybe provided at 
reasonable rates in a competitively neutral manner. Id. at 41. 

We understand HCTC receives monthly support as a participant in the small company area 
high-cost program pursuant to section 56.021 of the Utilities Code and section 26.404 of 
title 16 ofthe Texas Administrative Code. See id. at 40 (listing participating entities). Thus, 
as you acknowledge, HCTC receives funding from the TUSF. However, HCTC does not 
become a governmental body for purposes of section 552.003(1 )(A)(xii) ofthe Government 
Code simply by virtue of its receipt offinancial support from the TUSF. Instead, HCTC falls 
within the scope of section 552.003(1 )(A)(xii) only if the funds HCTC receives from the 
TUSF are "public funds" for purposes of section 552.003(5) of the Government Code. See 
Gov't Code § 552.003(1)(A)(xii). 

Section 56.022(a) of the Utilities Code states the TUSF "is funded by a statewide uniform 
charge payable by each telecommunications provider that has access to the customer base." 
Util. Code § 56.022(a); see also TUSF REpORT at 5. Thus, the TUSF is financed by private 
rather than public entities. Moreover, the PUC has stated that "[t]he TUSF is operated as a 
fund outside of state government, and revenues from the assessment[ s on 
telecommunications providers] are not paid into or appropriated from a state fund."1 As 
such, the TUSF "has never been treated as state funds,,,2 but instead is "an operating account 
held outside the State Treasury[.],,3 

IpUBLIC UTILITY COMMISSION OF TEXAS SELF-EVALUATION REPORT at 204 (September 2009) 
(available online at http://www.sunset.state.tx.us/82ndReports/PUC/SER.pdf ). 

2TEXAS PERFORMANCE REVIEW, THE FUTURE OF THE PUBLIC UTILITY COMM ISSION IN TEXAS (available 
online at http://www.window.state.tx.us/tpr/puc/puc _ ch3 .html#28a). 

3ANNUAL FINANCIAL REPORT FOR THE YEAR ENDED AUGUST 31, 2010 (available online at 
http://www.puc.state.tx.us./agencY/resources/reports/financial/20 1 0 State AFR.pdf.). 
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Thus, although it is administered by the PUC, the TUSF exists for the purpose of assisting 
telecommunications providers in providing basic local telecommunications service and is 
funded by the telecommunications providers themselves. Given the nature and purpose of 
the TUSF, the source of its funding, and the fact that TUSF funds are maintained outside the 
state treasury, we agree the funds RCTC receives from the TUSF are not public funds for 
purposes of section 552.003(5) ofthe Government Code. We therefore conclude RCTC is 
not a governmental body for purposes of section 552.003(1 )(A)(xii) of the Government 
Code. Thus, the Act does not require RCTC to comply with the instant request for 
information, and we need not consider RCTC's other arguments against disclosure. 

This letter ruling is limited to the particular information at issue in this request and limited 
to the facts as presented to us; therefore, this ruling must not be relied upon as a previous 
determination regarding any other information or any other circumstances. 

This ruling triggers important deadlines regarding the rights and responsibilities of the 
governmental body and of the requestor. For more information concerning those rights and 
responsibilities, please visit our website at http://www.oag.state.tx.us/open/index orl.php, 
or call the Office of the Attorney General's Open Government Rotline, toll free, 
at (877) 673-6839. Questions concerning the allowable charges for providing public 
information under the Act must be directed to the Cost Rules Administrator of the Office of 
the Attorney General, toll free, at (888) 672-6787. 

James W. Morris, III 
Assistant Attorney General 
Open Records Division 

JWM/em 

Ref: ID# 432615 

c: Requestor 


