
November 8, 2011 

Ms. Molly Shortall 
Assistant City Attorney 
City of Arlington 
P.O. Box 90231 

ATTORNEY GENERAL OF TEXAS 

GREG ABBOTT 

Arlington, Texas 76004-3231 

Dear Ms. Shortall: 

0R2011-16451 

You ask whether certain information is subject to required public disclosure under the 
Public Information Act (the "Act"), chapter 552 ofthe Government Code. Your request was 
assigned ID# 435606 (Ref. Nos. 5090, 5052, 5022). 

The City of Arlington and the Arlington Fire Department (collectively, the "city") received 
three requests for information relating to an accident at a specified location involving a 
named individual. You state you have released some information to the requestors. You 
claim the submitted information is excepted from disclosure under section 552.101 of the 
Government Code. We have considered the exception you claim and reviewed the submitted 
information. 

Initially, we note the first requestor excluded confidential medical records from his request. 
Therefore, this portion of the submitted information, which we have marked, is not 
responsive to this requestor. The city need not release such information to this requestor. 

Section 552.101 ofthe Government Code excepts from disclosure "information considered 
to be confidential by law, either constitutional, statutory, or by judicial decision." Gov't 
Code § 552.101. This section encompasses the Medical Practice Act ("MPA"), subtitle B 
oftitle 3 of the Occupations Code. See Occ. Code §§ 151.001-165.160. Section 159.002 of 
the MP A provides in pertinent part: 

(a) A communication between a physician and a patient, relative to or in 
connection with any professional services as a physician to the patient, is 
confidential and privileged and may not be disclosed except as provided by 
this chapter. 
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(b) A record of the identity, diagnosis, evaluation, or treatment of a patient 
by a physician that is created or maintained by a physician is confidential and 
privileged and may not be disclosed except as provided by this chapter. 

(c) A person who receives information from a confidential communication 
or record as described by this chapter, other than a person listed in 
Section 159.004 who is acting on the patient's behalf, may not disclose the 
information except to the extent that disclosure is consistent with the 
authorized purposes for which the information was first obtained. 

Id. § 159.002(a)-(c). Information that is subject to the MPA includes both medical records 
and information obtained from those medical records. See id. §§ 159.002, .004; Open 
Records Decision No. 598 (1991). This office has determined that the protection afforded 
by section 159.002 extends only to records created by either a physician or someone under 
the supervision of a physician. See Open Records Decision Nos. 487 (1988), 370 
(1983),343 (1982). We have also found that when a file is created as the result of a hospital 
stay, all the documents in the file relating to diagnosis and treatment constitute 
physician-patient communications or "[ r Jecords of the identity, diagnosis, evaluation, or 
treatment of a patient by a physician that are created or maintained by a physician." See 
Open Records Decision No. 546 (1990). Upon review, we find the information we have 
marked constitutes a medical record subject to the MPA. You state you have not received 
consent for release of this record. Thus, the city must withhold this marked information in 
accordance with the MPA, unless the city receives consent that complies with 
sections 159.004 and 159.005 of the Occupations Code. However, we find none of the 
remaining information you seek to withhold constitutes a medical record for purposes of the 
MPA, and the city may not withhold the remaining information under section 552.101 of the 
Government Code on that basis. 

Section 552.101 of the Government Code also encompasses section 773.091 of the Health 
and Safety Code, which provides in relevant part as follows: 

(b) Records ofthe identity, evaluation, or treatment of a patient by emergency 
medical services personnel or by a physician providing medical supervision 
that are created by the emergency medical services personnel or physician or 
maintained by an emergency medical services provider are confidential and 
privileged and may not be disclosed except as provided by this chapter. 

(g) The privilege of confidentiality under this section does not extend to 
information regarding the presence, nature of injury or illness, age, sex, 
occupation, and city of residence of a patient who is receiving emergency 
medical services. 

Health & Safety Code § 773.091(b), (g). Thus, except for the information specified in 
section 773.091(g), emergency medical services ("EMS") records are deemed confidential 
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under section 773.091 and may only be released in accordance with chapter 773 ofthe Health 
and Safety Code. See id. §§ 773.091-.094. We have marked the EMS records that are 
subject to chapter 773 of the Health and Safety Code. You state you have not received 
consent for release of these records. Therefore, the city must withhold the EMS records we 
have marked under section 552.101 of the Government Code in conjunction with 
section 773.091 of the Health and Safety Code, except as specified by section 773.091(g). 
However, if the city receives consent under section 773.093, the city must release the 
marked EMS records. 

In summary, the city must withhold the marked medical record in accordance with the MP A, 
unless the city receives consent that complies with sections 159.004 and 159.005. With the 
exception ofthe information subject to section 773.091(g), the city must withhold the EMS 
records we have marked under section 552.101 of the Government Code in conjunction with 
section 773.091 (b) ofthe Health and Safety Code. However, the city must release the marked 
EMS records on receipt of proper consent under section 773.093 of the Health and Safety 
Code. 

This letter ruling is limited to the particular information at issue in this request and limited 
to the facts as presented to us; therefore, this ruling must not be relied upon as a previous 
determination regarding any other information or any other circumstances. 

This ruling triggers important deadlines regarding the rights and responsibilities of the 
governmental body and ofthe requestor. For more information concerning those rights and 
responsibilities, please visit our website at http://www.oag.state.tx.us/open/index orl.php, 
or call the Office of the Attorney General's Open Government Hotline, toll free, 
at (877) 673-6839. Questions concerning the allowable charges for providing public 
information under the Act must be directed to the Cost Rules Administrator ofthe Office of 
the Attorney General, toll free at (888) 672-6787. 

Sincerely, 

Brew 
Assistant Attorney General 
Open Records Division 

KB/em 

Ref: ID# 435606 

Enc. Submitted documents 

c: Requestors 
(w/o enclosures) 


