
#f:):::'. '> ~(l ~ 
~~ 't" 

ATTORNEY GENERAL OF TEXAS 

GREG ABBOTT 

November 15,2011 

Ms. Heather Silver 
Assistant City Attorney 
City of Dallas 
1500 Marilla, Room 7DN 
Dallas, Texas 75201 

Dear Ms. Silver: 

OR2011-16813 

You ask whether certain information is subject to required public disclosure under the 
Public Information Act (the "Act"), chapter 552 of the Government Code. Your request was 
assigned 10# 436181. 

The City of Dallas (the "city") received a request for information related to a specified 
pre-termination notice delivered to and pending disciplinary actions against the requestor; 
disciplinary actions, driver's license type and status, records of physicals, and attendance 
records related to all employees at a specified facility during a specified time period; and all 
grievances or complaints addressed to two named individuals from employees at the same 
facility during a specified time period. You state the city will release some of the requested 
information. You have redacted social security numbers from the submitted information. I 
You claim the submitted information is excepted from disclosure under sections 552.10 1, 

ISection 552.147(b) of the Government Code authorizes a governmental body to redact a living 
person's social security number from public release without the necessity of requesting a decision from this 
office. See Gov't Code § 52.147(b). 
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552.107, 552.111, and 552.130 of the Government Code.2 We have considered the 
exceptions you claim and reviewed the submitted representative sample of information.3 

Section 552.101 of the Government Code excepts from disclosure "information considered 
to be confidential by law, either constitutional, statutory, or by judicial decision." Gov't 
Code § 552.101. This exception encompasses the Medical Practice Act (the "MPA"), 
subtitle B of title 3 of the Occupations Code. Medical records are confidential under 
section 159.002 of the MPA, which provides in part: 

(a) A communication between a physician and a patient, relative to or in 
connection with any professional services as a physician to the patient, is 
confidential and privileged and may not be disclosed except as provided by 
this chapter. 

(b) A record of the identity, diagnosis, evaluation, or treatment of a patient 
by a physician that is created or maintained by a physician is confidential 
and privileged and may not be disclosed except as provided by this chapter. 

(c) A person who receives information from a confidential communication 
or record as described by this chapter, other than a person listed in 
Section 159.004 who is acting on the patient's behalf, may not disclose the 
information except to the extent that disclosure is consistent with the 
authorized purposes for which the information was first obtained. 

Occ. Code § 159.002(a)-(c). This office has concluded the protection afforded by 
section 159.002 extends only to records created by either a physician or someone under the 
supervision of a physician. See Open Records Decision Nos. 487 (1987), 370 (1983), 343 
(1982). Information subject to the MP A includes both medical records and information 
obtained from those medical records. See Occ. Code §§ 59.002, .004; Open Records 
Decision No. 598 (1991). We have further found when a file is created as a result of a 
hospital stay, all the documents in the tile referring to diagnosis and treatment constitute 
physician-patient communications or "[r]ecords of the identity, diagnosis, evaluation, or 
treatment of a patient by a physician that are created or maintained by a physician." Open 
Records Decision No. 546 (1990). 

2Although you also raise Texas Rule of Evidence 503, we note the proper exception to raise when 
asserting the attorney-client privilege in this instance is section 552.107 of the Government Code. See Open 
Records Decision No. 676 at 1-2 (2002). 

OWe assume the "representative sample" of records submitted to this office is truly representative of 
the requested records as a whole. See Open Records Decision Nos. 499 (1988),497 (1988). This open records 
letter does not reach, and therefore does not authorize the withholding of, any other requested records to the 
extent those records contain substantially different types of information than that submitted to this office. 
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You argue the information submitted as Exhibit F is subject to the MP A. You state the 
information at issue pertains to "DOT Physicals" performed by a physician pursuant to 
section 391.43 of title 49 of the Code of Federal Regulations. Based upon your 
representations, we agree the information at issue consists of information that was created 
by a physician or by a person acting under the supervision of a physician, and information 
obtained from those medical records. Medical records must be released on receipt of signed, 
written consent, provided the consent specifies (1) the information to be covered by the 
release, (2) reasons or purposes for the release, and (3) the person to whom the information 
is to be released. See Occ. Code §§ 159.004, .005. Any subsequent release of medical 
records must be consistent with the purposes for which the governmental body obtained the 
records. See id. § 159.002(c); Open Records Decision No. 565 at 7 (1990). Thus, the 
medical record submitted as Exhibit F must be withheld under section 552.101 of the 
Government Code in conjunction with the MP A, unless the city receives written consent for 
release of those records that complies with sections 159.004 and 159.005 of the MPA. 

Section 552.107(1) of the Government Code protects information that comes within the 
attorney-client privilege. When asserting the attorney-client privilege, a governmental body 
has the burden of providing the necessary facts to demonstrate the elements of the privilege 
in order to withhold the information at issue. See Open Records Decision No. 676 at 6-7 
(2002). First, a governmental body must demonstrate the information constitutes or 
documents a communication. Id. at 7. Second, the communication must have been made 
"for the purpose of facilitating the rendition of professional legal services" to the client 
governmental body. See TEX. R. EVID. 503(b)(1). The privilege does not apply when an 
attorney or representative is involved in some capacity other than that of providing or 
facilitating professional legal services to the client governmental body. See In re Tex. 
Farmers Ins. Exch., 990 S.W.2d 337, 340 (Tex. App.-Texarkana 1999, orig. proceeding) 
(attorney-client privilege does not apply if attorney acting in capacity other than that of 
attorney). Governmental attorneys often act in capacities other than that of professional legal 
counsel, such as administrators, investigators, or managers. Thus, the mere fact that a 
communication involves an attorney for the government does not demonstrate this element. 
Third, the privilege applies only to communications between or among clients, client 
representatives, lawyers, lawyer representatives, and a lawyer representing another party in 
a pending action and concerning a matter of common interest therein. See TEX. R. 
EVID. 503(b)(1). Thus, a governmental body must inform this office of the identities and 
capacities of the individuals to whom each communication at issue has been made. Lastly, 
the attorney-client privilege applies only to a confidential communication, id., meaning it 
was "not intended to be disclosed to third persons other than those to whom disclosure is 
made in furtherance of the rendition of professional legal services to the client or those 
reasonably necessary for the transmission of the communication." Id. 503(a)(5). Whether 
a communication meets this definition depends on the intent of the parties involved at the 
time the information was communicated. See Osborne v. Johnson, 954 S.W.2d 180, 184 
(Tex. App.-Waco 1997, no pet.). Moreover, because the client may elect to waive the 
privilege at any time, a governmental body must explain the confidentiality of a 
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communication has been maintained. Section 552.lO7(1) generally excepts an entire 
communication that is demonstrated to be protected by the attorney-client privilege unless 
otherwise waived by the governmental body. See Huie v. DeShazo, 922 S.W.2d 920, 923 
(Tex. 1996) (privilege extends to entire communication, including facts contained therein). 

You state the information submitted as Exhibit B consists of communications involving 
attorneys for the city, legal staff, and city employees in their capacities as clients. You state 
these communications were made in furtherance of the rendition of professional legal 
services to the city. You state these communications were confidential, and you do not 
indicate the city has waived the confidentiality of the information at issue. Based on your 
representations and our review, we find you have demonstrated the applicability of the 
attorney-client privilege to the information in Exhibit B. Accordingly, the city may withhold 
the information in Exhibit B under section 552.107(1) of the Government Code.4 

Section 552.111 of the Government Code excepts from disclosure "an interagency or 
intra-agency memorandum or letter that would not be available by law to a party in litigation 
with the agency." Gov't Code § 552.111. This exception encompasses the deliberative 
process privilege. See Open Records Decision No. 615 at 2 (1993). The purpose of 
section 552.111 is to protect advice, opinion, and recommendation in the decisional process 
and to encourage open and frank discussion in the deliberative process. See Austin v. City 
olSan Antonio, 630 S.W.2d 391,394 (Tex. App.-San Antonio 1982, no writ); Open 
Records Decision No. 538 at 1-2 (1990). 

In Open Records Decision No. 615, this office re-examined the statutory predecessor to 
section 552.111 in light of the decision in Texas Department of Public Safety v. 
Gilbreath, 842 S.W.2d 408 (Tex. App.-Austin 1992, no writ). We determined 
section 552.111 excepts from disclosure only those internal communications that consist of 
advice, recommendations, opinions, and other material reflecting the policymaking processes 
of the governmental body. See ORD 615 at 5. A governmental body's policymaking 
functions do not encompass routine internal administrative or personnel matters, and 
disclosure of information about such matters will not inhibit free discussion of policy issues 
among agency personnel. Id.; see also City of Garland v. Dallas Morning News, 22 
S.W.3d 351 (Tex. 2000) (section 552.111 not applicable to personnel-related 
communications that did not involve policymaking). A governmental body's policymaking 
functions do include administrative and personnel matters of broad scope that affect the 
governmental body's policy mission. See Open Records Decision No. 631 at 3 (1995). 

Further, section 552.111 does not protect facts and written observations of facts and events 
that are severable from advice, opinions, and recommendations. Arlington Indep. Sch. 
Dis!. v. Tex. Attorney Gen. , 37 S.W.3d 152 (Tex. App.-Austin 2001, no pet.); see ORD 615 

4As our ruling is dispositive with respect to the information at issue, we need not address your 
remaining argument against its disclosure. 
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at 5. But iffactual information is so inextricably intertwined with material involving advice, 
opinion, or recommendation as to make severance ofthe factual data impractical, the factual 
information also may be withheld under section 552.11l. See Open Records Decision 
No. 313 at 3 (1982). 

This office has also concluded a preliminary draft of a document that is intended for public 
release in its final form necessarily represents the drafter's advice, opinion, and 
recommendation with regard to the form and content of the final document, so as to be 
excepted from disclosure under section 552.111. See Open Records Decision No. 559 at 2 
(1990) (applying statutory predecessor). Section 552.111 protects factual information in the 
draft that also will be included in the final version of the document. See id. at 2-3. Thus, 
section 552.111 encompasses the entire contents, including comments, underlining, 
deletions, and proofreading marks, of a preliminary draft of a policymaking document that 
will be released to the public in its final form. See id. at 2. 

You state the information in Exhibit C and the information you have marked in Exhibit D 
constitutes or reveals the contents of draft documentation that has been released to the public 
in its final form. Upon review, we find the information at issue consists of communications 
relating to routine internal personnel matters. Further, you have not demonstrated how the 
information at issue involves policymaking. Thus, we find you have failed to show how the 
information at issue consists of advice, opinions, or recommendations on the policymaking 
matters of the city. Accordingly, the information at issue may not be withheld under 
section 552.111 of the Government Code. 

Section 552.130 of the Government Code excepts from public release information relating 
to a motor vehicle operator's license, driver's license, motor vehicle title, or registration 
issued by an agency ofthis state or another state or country. Act of May 24, 2011, 82nd Leg., 
R.S., S.B. 1638, § 4 (to be codified as an amendment to Gov't Code § 552.130). Upon 
review, we agree the information submitted as Exhibit E consists of motor vehicle record 
information. Accordingly, the city must withhold Exhibit E under section 552.130 of the 
Government Code. 

In summary, the city must withhold the medical record submitted as Exhibit F under 
section 552.101 of the Government Code in conjunction with the MPA, unless the city 
receives written consent for release of those records that complies with sections 159.004 
and 159.005 of the MPA. The city may withhold the information in Exhibit B under 
section 552.107(1) of the Government Code. The city must withhold Exhibit E under 
section 552.130 of the Government Code. The remaining information must be released. 

This letter ruling is limited to the particular information at issue in this request and limited 
to the facts as presented to us; therefore, this ruling must not be relied upon as a previous 
determination regarding any other information or any other circumstances. 
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This ruling triggers important deadlines regarding the rights and responsibilities of the 
governmental body and of the requestor. For more information concerning those rights and 
responsibilities, please visit our website at http://www.oag.state.tx.us/openiindex_orl.php. 
or call the Office of the Attorney General's Open Government Hotline, toll free, 
at (877) 673-6839. Questions concerning the allowable charges for providing public 
information under the Act must be directed to the Cost Rules Administrator of the Office of 
the Attorney General, toll free at (888) 672-6787. 

Sincerely, 

Assistant Attorney General 
Open Records Division 

CVMS/agn 

Ref: ID# 436181 

Ene. Submitted documents 

c: Requestor 
(w/o enclosures) 


