
December 9,2011 

Mr. Brandon S. Davis 

ATTORNEY GENERAL OF TEXAS 

GREG ABBOTT 

Attorney for Gulf Coast Educational Consortium 
Fielder & Gunter 
1517 Trinity Street 
Liberty, Texas 77575 

Dear Mr. Davis: 

OR2011-18164 

You ask whether certain information is subject to required public disclosure under the 
Public Information Act (the "AcC), chapter 552 ofthe Government Code. Your request was 
assigned ID# 438501. 

The Gulf Coast Educational Consortium ("GCEC"), which you represent, received a request 
for communications sent to or from a named individual from January 20 I 0 to the date of the 
request. I We understand you have released some of the requested infonnation with any 
student identifying infonnation redacted pursuant to the Family Educational Rights and 
Privacy Act ("FERPA"), section 1232g of title 20 ofthe United States Code.2 You state that, 
as permitted by section 552.024( c) of the Government Code, you will redact information 

Iyou note GCEC received a clarification of the information requested. See Gov't Code § 552.222 
(providing that ifrequest for information is unclear, governmental body may ask requestor to clarity request); 
see also City of Dallas v. Abbutt, 304 S.W.3d 380, 387 (Tex. 2010) (holding that when a governmental entity, 
acting in good faith. requests clarification or narrowing of an unclear or over-broad request for public 
information. the ten-day period to request an attorney general ruling is measured from the date the request is 
clarified or narrowed). 

2We note the United States Department of Education Family Policy Compliance Office (the "DOE") 
has informed this office FERPA does not permit state and local educational authorities to disclose to this office, 
without parental consent, unredacted, personally identifiable information contained in education records for the 
purpose of our review in the open records ruling process under the Act. The DOE has determined FERPA 
determinations must be made by the educational authority in possession of the education records. A copy of 
the DOE's letter to this office is posted on the Attorney General's website at: 
http://www.oag.state.tx.usiopen/20060725usdoe.pdf. 
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subject to section 552.117 of the Government Code.3 You claim some of the submitted 
information is not subject to the Act. Additionally, you claim that portions ofthe submitted 
information are excepted from disclosure under section 552.137 of the Government Code. 
We have considered your arguments and reviewed the submitted information. 

Initially, we address your argument that Exhibit G is not public information subject to the 
Act. The Act applies to "public information," which is defined by section 552.002 of the 
Government Code as "information that is collected, assembled, or maintained under a law 
or ordinance or in connection with the transaction of official business (1) by a governmental 
body; or (2) for a governmental body and the governmental body owns the information or 
has a right of access to it. !d. § 552.002; see also id. § 552.021. Information is generally 
subject to the Act when it is held by a governmental body and it relates to the official 
business of a governmental body, or is used by a public official or employee in the 
performance of official duties. Thus, virtually all of the information in a governmental 
body's physical possession constitutes public information and thus is subject to the Act. [d. 
§ 552.002(a)(1). You contend the e-mai1s in Exhibit G are not public information subject 
to the Act. You state the e-mai1s at issue are personal in nature. You argue the e-mai1s at 
issue have no connection to GCEC's business and represent permitted incidental use of 
GCEC's e-mail system. Upon review, we agree information in Exhibit G does not constitute 
"information that is collected, assembled, or maintained under a law or ordinance or in 
connection with the transaction of official business" by or for GCEC. See id. § 552.021; see 
also Open Records Decision No. 635 (1995) (statutory predecessor not applicable to personal 
information unrelated to official business and created or maintained by state employee 
involving de minimis use of state resources). Thus, these e-mai1s do not constitute public 
information as defined by section 552.002 and GCEC is not required to release Exhibit G 
under the Act. 

The remaining information includes e-mail addresses subject to section 552.137 of the 
Government Code, which excepts from disclosure "an e-mail address of a member of the 
public that is provided for the purpose of communicating electronically with a governmental 
body," unless the member of the public consents to its release or the e-mail address is of a 
type specifically excluded by subsection (c). See Gov't Code § 552. 137(a)-(c). The e-mail 
addresses at issue are not specifically excluded by section 552.137( c). As such, these e-mail 
addresses, which you have marked, must be withheld under section 552.137 of the 

3Section 552.117 ofthe Government Code excepts from disclosure the home addresses and telephone 
numbers, emergency contact information, social security numbers, and family member information of current 
or former officials or employees of a governmental body. Act of May 24, 2011, 82nd Leg., RS., S.B. 1638, 
§ 2 (to be codified as an amendment to Gov't Code § 552.117(a)). Section 552.024 of the Government Code 
authorizes a governmental body to withhold information subject to section 552.117 without requesting a 
decision from this office if the employee or official or former employee or official chooses not to allow public 
access to the information. See Gov'tCode § 552.024(c); Act of May 24,2011, 82nd Leg., R.S., S.B. 1638, § 2. 
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Government Code, unless the owners ofthe addresses have affirmatively consented to their 
release.4 

In summary, the e-mails in Exhibit G do not constitute public information as defined by 
section 552.002 and GCEC is not required to release this information under the Act. GCEC 
must withhold the e-mail addresses you have marked under section 552.137 of the 
Government Code, unless the owners ofthe addresses have affirmatively consented to their 
release. The remaining information must be released. 

This letter ruling is limited to the particular information at issue in this request and limited 
to the facts as presented to us; therefore, this ruling must not be relied upon as a previous 
determination regarding any other information or any other circumstances. 

This ruling triggers important deadlines regarding the rights and responsibilities of the 
governmental body and of the requestor. For more information concerning those rights and 
responsibilities, please visit our website at http://www.oag.state.tx.us/openiindex or1.php, 
or call the Office of the Attorney General's Open Government Hotline, toll free, 
at (877) 673-6839. Questions concerning the allowable charges for providing public 
information under the Act must be directed to the Cost Rules Administrator of the Office of 
the Attorney General, toll free at (888) 672-6787. 

Sincerely, 

Vanessa Burgess 
Assistant Attorney General 
Open Records Division 

VB/dIs 

Ref: ID# 438501 

Enc. Submitted documents 

c: Requestor 
(w/o enclosures) 

4We note this office issued Open Records Decision No. 684 (2009), a previous determination to all 
governmental bodies authorizing them to withhold ten categories of information, including an e-mail address 
of a member ofthe public under section 552.137 of the Government Code, without the necessity of requesting 
an attorney general decision. 


