
December 21, 2011 

Ms. Peggy Scheffler 
Records Management Coordinator 
BexarMet Water District 
P.O. Box 245994 
San Antonio, Texas 78224-5994 

Dear Ms. Scheffler: 

OR2011-18818 

ask whether certain information is to disclosure under the 
Public Information Act (the chapter 552 ofthe Government Code. Your request was 
assigned ID# 439758. 

The Bexar Metropolitan Water District "district") received a request for a copy ofa legal 
memorandum to the district related to a named individual's travel, the resignation letters of 
two named individuals, and a copy of the contract between the district and WECo. You state 
the district has released some information to the requestor. You claim the remaining 
requested information is excepted from disclosure under sections 101 and 552.107 of 
the Government Code. J We have considered the exceptions you raise and reviewed the 
submitted information. 

Section 552.107(1) of the Government Code protects information coming within the 
attorney-client privilege. When asserting the attorney-client privilege, a governmental body 
has the burden of providing the necessary facts to demonstrate the elements of the privilege 

order to withhold the information at issue. Open Records Decision 676 at 6-7 (2002). 
a governmental body must demonstrate that the information constitutes or documents 

a communication. at 7. Second, the communication must have been made "for the 

IAlthough you also raise Texas Rule of Evidence we note section 552.107 is the proper exception 
to raise when asserting the attorney-client privilege for information not subject to required disclosure under 
section 552.022 of the Government Code. See Open Records Decision Nos. 677 (2002), 676 (2002). 
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purpose of facilitating the rendition to the client governmental 
1 ). an or 

or facilitating 
professional legal services to the client governmental body. In re Farmers Ins. 
Exch.. 990 S.W.2d 337, 340 (Tex. App.-Texarkana 1999, orig. proceeding) (attorney-client 
privilege does not apply if attorney acting in a capacity other than that of attorney). 
Governmental attorneys often act in capacities other than that of professional legal counsel, 
such as administrators, investigators, or managers. Thus, the mere fact that a communication 
involves an attorney for the government does not demonstrate this element. Third, the 
privilege applies only to communications between or among clients, client representatives, 
lawyers, and lawyer representatives. TEX. R. EVID. 503(b)(l)(A), (B), (C), (D), (E). Thus, 
a governmental body must inform this office of the identities and capacities of the 
individuals to whom each communication at issue has been made. Lastly, the attorney-client 
privilege applies only to a confidential communication, id 503(b)(1), meaning it was "not 
intended to be disclosed to third persons other than those to whom disclosure is made in 
furtherance of the rendition of professional legal services to the client or those reasonably 
necessary for the transmission of the communication." Id 503(a)(5). Whether a 
communication meets this definition depends on the intent of the parties involved at the 
time the information was communicated. Osborne v. Johnson, 954 S.W.2d 180, 184 
(Tex. App.-Waco 1997, no pet.). Moreover, because the client may elect to waive the 
privilege at any time, a governmental body must explain that the confidentiality of a 
communication has been maintained. Section 552.1 07( 1) generally excepts an entire 
communication that is demonstrated to be protected by the attorney-client privilege unless 
otherwise waived by the governmental body. See Huie v. DeShazo, 922 S.W.2d 920, 923 
(Tex. 1996) (privilege extends to entire communication, including facts contained therein). 

You state the submitted information consists of a written legal opinion of the district's 
outside counsel communicated to the district's corporate counseL You state this 
communication was made for the purpose of providing legal advice to the district. You state 
these communications were confidential, and you state the district has not waived the 
confidentiality of the information at issue. Based on your representations and our review, 
we tind you have demonstrated the applicability of the attorney-client privilege to the 
submitted information. Accordingly, the district may withhold the submitted information 
under section 552.107(1) of the Government Code. 2 

This letter ruling is limited to the particular information at issue in this request and limited 
to the facts as presented to us; therefore, this ruling must not be relied upon as a previous 
determination regarding any other information or any other circumstances. 

2 As our ruling is dispositive, we do not address your remaining argument against disclosure. 
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Sincerely, 

\Jessica Marsh 
Assistant Attorney General 
Open Records Division 

JM/bs 

Ref: ID# 439758 

Ene. Submitted documents 

c: Requestor 
(w/o enclosures) 


