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GREG ABBOTT

December 27, 2011

Ms. Janet I. Monteros

Assistant County Attorney

El Paso County

500 East San Antonio, Room 503
El Paso, Texas 79901

OR2011-18994
Dear Ms. Monteros:

You ask whether certain information 1s subject to required public disclosure under the
Public Information Act (the “Act”), chapter 552 of the Government Code. Yourrequest was
assigned ID# 440188 (CA-OP-11-405).

The El Paso County Medical Examiner (the “medical examiner”) received a request for
medical records, notes. and photographs pertaining to a named deceased individual. You
state the medical examiner has released some of the requested information. You claim most
of the submitted information is excepted from disclosure under section 552.101 of the
Government Code. We have considered the exception you claim and reviewed the submitted
information. We have also received and considered comments from a parent of the deceased
individual. See Gov’t Code § 552.304 (interested party may submit comments stating why
information should or should not be released).

Section 552.101 of the Government Code excepts from disclosure “information considered
to be confidential by law, either constitutional, statutory, or by judicial decision.” /d.
§ 552.101. Section 552.101 encompasses section [ 1 of article 49.25 of the Code of Criminal
Procedure, which provides as follows:

The medical examiner shall keep full and complete records properly indexed,
giving the name if known of every person whose death is investigated, the
place where the body was found, the date, the cause and manner of death, and
shall issue a death certificate . . .. The records are subject to required public
disclosure in accordance with Chapter 552, Government Code, except that a
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photograph or x-ray of a body taken during an autopsy is excepted from
required public disclosure in accordance with Chapter 552, Government
Code, but 1s subject to disclosure:

(1) under a subpoena or authority of other law; or

(2) if the photograph or x-ray 1s of the body of a person who died
while 1 the custody of law enforcement.

Crim. Proc. Code art. 49.25, § 11. You state Attachment C consists of photographs of the
deceased taken during an autopsy. You represent neither of the statutory exceptions to
confidentiality is applicable in this instance. Based on your representations and our review,
we find the medical examiner must withhold Attachment C under section 552.101 in
conjunction with section 11 of article 49.25 of the Code of Criminal Procedure. ‘

Section 552.101 also encompasses section 773.091 of the Health and Safety Code, which
provides in relevant part:

(b) Records of the identity, evaluation, or treatment of a patient by emergency
medical services personnel or by a physician providing medical supervision
that arc created by the emergency medical services personnel or physician or
maintained by an emergency medical services provider are confidential and
privileged and may not be disclosed except as provided by this chapter.

(2) The privilege of confidentiality under this section does not extend to
information regarding the presence, nature of mjury or illness, age, sex,
occupation, and city of residence of a patient who is receiving emergency
medical services.

Health & Safety Code § 773.091(b), (g). Thus, except for the information specified in
section 773.091(g), emergency medical services (“EMS”) records are deemed confidential
under section 773.091 and, therefore, may only be released in accordance with chapter 773
of the Health and Safety Code. See id. §§ 773.091-.093. We note this information may be
released to “any person who bears a written consent of the patient or other persons authorized
to act on the patient’s behalf.”  /d. § 773.092(e)(4). When the patient 1s deceased, the
patient’s personal representative may consent to the release of the patient’s records. /d.
§ 773.093(a); see also Open Records Decision No. 632 (1995) (defining “personal
representative” for purposes of section 773.093 of the Health and Safety Code). The consent
must be in writing, signed by the patient, authorized representative, or personal
representative, and specify (1) the information to be covered by the release; (2) the reasons
or purposes for the release; and (3) the person to whom the information is to be released.
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Health & Safety Code § 773.093(a). Accordingly, with the exception of the information
subject to section 773.091(g), the medical examiner must withhold Attachment B under
section 552.101 in conjunction with section 773.091(b) of the Health and Safety Code, unless
the deceased individual’s personal representative provides the medical examiner with written
consent that meets the requirements of scction 773.093(a). See id. §§ 773.092, .093;
ORD 0632.

Section 552.101 of the Government Code also encompasses the Medical Practice Act (the
“MPA™), subtitle B of title 3 of the Occupations Code. See Oce. Code §§ 151.001-165.160.
Section 159.002 of the MPA provides, in part:

(b) A record of the identity, diagnosis, evaluation, or treatment of a patient
by a physician that is created or maintained by a physician is confidential and
privileged and may not be disclosed except as provided by this chapter.

(¢) A person who receives information from a confidential communication
or record as described by this chapter, other than a person listed mn
Section 159.004 who 1s acting on the patient’s behalf, may not disclose the
information except to the extent that disclosure is consistent with the
authorized purposes for which the information was first obtained.

Id. § 159.002(b), (c¢). Information subject to the MPA includes both medical records and
information obtained from those medical records. See id. §§ 159.002, .004; Open Records
Decision No. 598 (1991). This office has concluded the protection afforded by
section 159.002 extends only to records created by either a physician or someone under the
supervision of a physician. We have also found that when a file is created as the result of a
hospital stay, all the documents in the file relating to diagnosis and treatment constitute
physician-patient communications or “[rlecords of the identity, diagnosis, evaluation, or
treatment of a patient by a physician that are created or maintained by a physician.” Open
Records Decision No. 546 (1990). Medical records must be released on the patient’s signed,
written consent, provided that the consent specifies (1) the information to be covered by the
release, (2) the reasons or purposes for the release, and (3) the person to whom the
information is to be released. See Oce. Code §§ 159.004, .005. The medical records of a
deceased patient may only be released on the signed written consent of the decedent’s
personal representative. See id. § 159.005(a)(5). Any subsequent release of medical records
must be consistent with the purposes for which the governmental body obtained the records.
See id. § 159.002(c); Open Records Decision No. 565 at 7 (1990). Uponreview, we find the
information submitted as Attachment D constitute medical records. Thus, the medical
examiner must withhold Attachment D under section 552.101 in conjunction with
section 159.002 of the MPA unless the medical examiner receives the required consent for
release under sections 159.004 and 159.005 of the MPA.
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In summary, the medical examiner must withhold Attachment C under section 552.101 of
the Government Code in conjunction with section 11 ofarticle 49.25 ofthe Code of Criminal
Procedure. With the exception of the information subject to section 773.091(g) of the Health
and Safety Code, which must bereleased, the medical examiner must withhold Attachment B
under section 552,101 in conjunction with section 773.091(b) of the Health and Safety Code,
unless the medical examiner receives written consent that meets the requirements of
section 773.093(a) of the Health and Safety Code. The medical examiner must withhold
Attachment D under section 552.101 of the Government Code in conjunction with
section 159.002 of the MPA unless the medical examiner receives the required consent for
release under sections 159.004 and 159.005 of the MPA.

This letter ruling 1s limited to the particular information at issue in this request and limited
to the facts as presented to us; therefore, this ruling must not be relied upon as a previous
determination regarding any other information or any other circumstances.

This ruling triggers important deadlines regarding the rights and responsibilitics of the
governmental body and of the requestor. For more information concerning those rights and
responsibilities, please visit our website at hitp://www.oag.state.tx.us/open/index_orl.php,
or call the Office of the Attorney General’s Open Government Hotline, toll free,
at (877) 673-6839. Questions concerning the allowable charges for providing public
information under the Act must be directed to the Cost Rules Administrator of the Office of
the Attorney General, toll free, at (888) 672-6787.

Misty Haberer Barham
Assistant Attorney General
Open Records Division
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