
January 3, 2012 

Ms. Jenny Gravley 

ATTORNEY GENERAL OF TEXAS 
GREG ABBOTT 

Taylor, Olson, Adkins, Sralla, Elam L.L.P. 
6000 Western Place, Suite 200 
Fort Worth, Texas 76107-4654 

Dear Ms. Gravley: 

OR2012-00044 

You ask whether certain information is subject to required public disclosure under the 
Public Information Act (the "Ace), chapter 552 ofthe Government Code. Your request was 
assigned ID# 440947. 

The Euless Police Department (the "department"), which you represent, received a request 
for information pertaining to a specified incident. You claim the requested information is 
excepted from disclosure under section 552.101 of the Government Code. We have 
considered the exception you claim and reviewed the submitted information. 

Section 552.101 of the Government Code excepts from disclosure "information considered 
to be confidential by law, either constitutional, statutory, or by judicial decision." This 
exception encompasses information protected by other statutes, such as section 261.201 of 
the Family Code, which provides in relevant part the following: 

(a) [T]he following information is confidential, is not subject to public 
release under [the Act], and may be disclosed only for purposes consistent 
with this code and applicable federal or state law or under rules adopted by 
an investigating agency: 

(l) a report of alleged or suspected abuse or neglect made under this 
chapter and the identity of the person making the report; and 

(2) except as otherwise provided in this section, the files, reports, 
records, communications, audiotapes, videotapes, and working papers 
used or developed in an investigation under this chapter or in 
providing services as a result of an investigation. 
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(k) Notwithstanding Subsection (a), an investigating agency ... on request, 
shall provide to the parent, managing conservator, or other legal 
representative of a child who is the subject of reported abuse or neglect, or to 
the child if the child is at least 18 years of age, information concerning the 
reported abuse or neglect that would otherwise be confidential under this 
section. The investigating agency shall withhold information under this 
subsection if the parent, managing conservator, or other legal representative 
ofthe child requesting the information is alleged to have committed the abuse 
or neglect. 

Fam. Code § 261.201 (a), (k). You assert the submitted information was used or developed 
in an investigation of alleged or suspected child abuse or neglect under chapter 261 of the 
Family Code. See id. § 26l.001(1) (defining "abuse" for purposes of section 26l.201 of 
Family Code). Upon review, we find the submitted information is within the scope of 
section 261.20 1 (a). Although the requestor is a parent of the child victim listed in the 
submitted report, the report also reflects the requestor was suspected of committing the 
alleged or suspected abuse. Therefore, we determine the requestor does not have a right of 
access to this report under section 261.201 (k). See id. § 261.201 (k). Thus, we conclude the 
submitted information is confidential under section 261.201(a) of the Family Code. See 
Open Records Decision No. 440 at 2 (1986) (predecessor statute). However, 
section 261.201 (a) of the Family Code also provides information encompassed by that 
section may be disclosed "for purposes consistent with [the Family CodeJ and applicable 
federal or state law." Fam. Code § 261.201(a). 

The submitted information includes information obtained from a polygraph examination, 
access to which is governed by section 1703.306 of the Occupations Code. Section 1703.306 
constitutes "applicable state law" for purposes of section 261.20 1 (a). Section 1703 .306( a)( 1) 
provides as follows: 

A polygraph examiner, trainee, or employee of a polygraph examiner, or a 
person for whom a polygraph examination is conducted or an employee of the 
person, may not disclose information acquired from a polygraph examination 
to another person other than: 

(1) the examinee or any other person specifically designated in 
~Titing by the examinee[.] 

Occ. Code § 1703.306(a)(l). The requestor is the polygraph examinee. Thus, if the 
department determines disclosure ofthe polygraph information is consistent with chapter 261 
of the Family Code, then the department has the discretion to release the requestor's 
polygraph information, which we have marked, pursuant to section 1703.306(a)(1). See 
Open Records Decision No. 481 at 9 (1987) (predecessor to section 1703.306 permits, but 
does not require, examination results to be disclosed to examinees). However, if the 
department determines disclosure of the polygraph information is not consistent with 
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chapter 261 of the Family Code, then the department may not provide the polygraph 
information to the requestor on that ground. 

The submitted information also contains medical records of the requestor's child, which are 
governed under the Medical Practice Act (the "MPA"), subtitle B of title 3 of the 
Occupations Code. See Occ. Code §§ 151.001-167.202. Section 159.002 of the MPA 
provides in part the following: 

(a) A communication between a physician and a patient, relative to or in 
connection with any professional services as a physician to the patient, is 
confidential and privileged and may not be disclosed except as provided by 
this chapter. 

(b) A record of the identity, diagnosis, evaluation, or treatment of a patient 
by a physician that is created or maintained by a physician is confidential and 
privileged and may not be disclosed except as provided by this chapter. 

(c) A person who receives information from a confidential communication 
or record as described by this chapter, other than a person listed in 
Section 159.004 who is acting on the patient's behalf, may not disclose the 
information except to the extent that disclosure is consistent with the 
authorized purposes for which the information was first obtained. 

Id. § 159.002(a)-(c). This office has concluded the protection afforded by section 159.002 
extends only to records created by either a physician or someone under the supervision of a 
physician. See Open Records Decision Nos. 487 (1987), 370 (1983),343 (1982). We have 
also found when a file is created as the result of a hospital stay, all of the documents in the 
file relating to diagnosis and treatment constitute either physician-patient communications 
or "[r ]ecords of the identity, diagnosis, evaluation, or treatment of a patient by a physician 
that are created or maintained by a physician." Open Records Decision No. 546 (1990). We 
note medical records involving a minor may be released under the MP A with the parent's or 
legal guardian's signed, written consent, provided the consent specifies (1) the information 
to be covered by the release, (2) reasons or purposes for the release, and (3) the person to 
whom the information is to be released. Occ. Code §§ 159.004, .005. 

Although the submitted information is confidential under section 261.201 of the Family 
Code, the MP A may provide the requestor with a right of access to the portion of the 
information consisting of her child's medical records, which we have marked. Therefore, 
there is a conflict between the confidentiality provisions of section 261.201 (a) ofthe Family 
Code and the access provisions of the MP A. Where general and speci fic statutes are in 
irreconcilable conflict, the specific provision typically prevails as an exception to the general 
provision unless the general provision was enacted later and there is clear evidence the 
legislature intended the general provision to prevail. See Gov't Code § 311.026(b); Cityol 
Lake Dallas v. Lake Cities Mun. Uti!. Auth, 555 S.W.2d 163, 168 (Tex. Civ. App.-Fort 
Worth 1977, writ ref'd n.r.e.). Although section 261.201(a) generally makes records of 
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alleged child abuse confidential, the MP A specifically permits release of medical records to 
certain parties and in certain circumstances. Accordingly, notwithstanding section 261.201, 
the department must release or withhold the marked medical records in accordance with the 
MP A. However, the department must withhold the remaining information under 
section 552.101 of the Government Code in conjunction with section 261.201 of the Family 
Code. 

We conclude the following: (1) the department may release the information we have marked 
pursuant to section 1703.306(a)(1) of the Occupations Code if the department determines 
disclosure of this information is consistent with chapter 261 of the Family Code; (2) the 
department must release or withhold the medical records we have marked in accordance with 
the MPA; and (3) the department must withhold the remaining information under 
section 552.101 of the Government Code in conjunction with section 261.201 ofthe Family 
Code. 

This letter ruling is limited to the particular information at issue in this request and limited 
to the facts as presented to us; therefore, this ruling must not be relied upon as a previous 
determination regarding any other information or any other circumstances. 

This ruling triggers important deadlines regarding the rights and responsibilities of the 
governmental body and of the requestor. For more information concerning those rights and 
responsibilities, please visit our website at http://vvww.oag.state.tx.us/open/index orl.php, 
or call the Office of the Attorney General's Open Government Hotline, toll free, 
at (877) 673-6839. Questions concerning the allowable charges for providing public 
information under the Act must be directed to the Cost Rules Administrator of the Office of 
the Attorney General, toll free, at (888) 672-6787. 

Sincerely, 

/7 f ." / / I. / /./ t/ // 
JamesLy( Cog~ 
Assis~nt Attorney General 
Op~ Records Division 

JLC/ag 

Ref: ID# 440947 

Enc. Submitted documents 

c: Requestor 
(w/o enclosures) 


